Murat Mahir Altan; “SAHTE GÜLÜŞLER DEĞİL, SAMİMİYET KAZANACAK”
Trakya'da sandık kurulu başkanlarına eğitim verildi
Seçim günü alkol yasak, eğlence mekânları kapalı
Ahmet Etem Oruç; “Çocuk bakım ve kreş projesi hemen uygulanacak”
Bu yazı 04 Şubat 2022, Cuma 09:12:14 tarihinde eklendi. 1137 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

ÜÇ AYLAR BAŞLADI - Ahmet Bostancı

ÜÇ AYLAR BAŞLADI

 

                                          ÜÇ AYLAR BAŞLADI

Üç aylar; Recep, Şaban ve Ramazan aylarıdır. Yılda beş kandil gecemiz vardır. Peygamberimiz Muhammed(as)in doğduğu gece olan, Mevlit kandili hariç diğerleri üç aylar mevsimi içindedir.  Bunlar:

1-      Regaib kandili: Üç ayların ve Recep ayının ilk Cuma gecesidir. Anlamı: güzellikler, rağbet edilen şeyler demektir.

2-      Miraç Kandili: Recep ayının 27. Gecesidir. Peygamberimiz(as)in Miraca yükseldiği, beş vakit namazın farz kılındığı, alemlerin (cennetin, cehennemin, arşın, kürsinin, yedi kat semanın ve burada bulunan peygamberlerin ve meleklerin…) peygamber(as) efendimize, peygamber (as) efendimizin alemlere gösterildiği çok müstesna bir gecedir. Yükselmek, yücelmek anlamına gelir. Peygamber(as) efendimiz: “Mü’minin miracı namazdır.” Buyuruyor. Mü’min namaz kılmakla Allah indinde manen yükselir, yücelir. Allah’ın sevdiği ve razı olduğu bir kul olur.

3-       Berat Kandili: Üç ayların ikincisi olan Şaban ayının 14 ünü, 15 ine bağlayan gecedir.  Anlamı; hastalıktan, dertten, sıkıntıdan, günahtan…  kurtulmak demektir. Bir yıl içerisinde kimler ölecek, kimler doğacak, kimler hasta olacak, kimler zengin olacak… bu gibi hadiselerin de karara bağlandığı, kader gecesidir. Bir hadis-i şerifte şöyle buyurulur: “Hak Teala Şaban ayının ortasında (berat gecesinde) dünya semasına tecelli ederek; “Bağışlanmak isteyen yok mu?. Onu bağışlayayım. Rızık isteyen yok mu?. Ona rızık vereyim. Belada, sıkıntıda olan yok mu?. Onu kurtarayım… diye sabaha kadar hitap ve tecellide bulunur.” Kullara da istemek yalvarmak düşer.

4-      Kadir gecesi: Ramazan ayının 27. Gecesi. Kur’an-ı Kerim’in nazil olmaya başladığı, Muhammed(as) efendimizin peygamberlikle görevlendirildiği gecedir. Bin aydan daha değerli olduğu Kur’an’da Kadir süresinde müjdelenmektedir. Cenab- Allah buyurdu ki:

“1- Biz onu (Kur’an’ı) Kadir gecesinde indirdik. 2-  Kadir gecesinin ne olduğunu sen bilir misin?         3- Kadir gecesi bin aydan hayırlıdır. 4- O gecede melekler ve ruh(Cebrail) Rablerinin izniyle her iş için iner dururlar. 5- O gece esenlik doludur. Ta fecrin doğuşuna kadar.”

    Üç aylar mevsimi son derece feyizli, bereketli bir zaman dilimidir. Peygamber(as)imiz bu aylarda şöyle dua etmiştir: “Allah’ım Recep ve Şaban ayında bize feyiz ve bereketler ver. Bizi Ramazana ulaştır.” Başka bir hadislerinde ise şöyle buyurmuştur: “Recep Allah’ın ayı, Şaban benim ayım, Ramazan ise ümmetimin ayıdır.”
Üç aylar, arınma bağışlanma ve ibadete yoğunlaşma zamanıdır. Zaman çok çabuk geçiyor. Geçen üç aylar mevsiminde aramızda olup ta şimdi toprağın altında olanları düşünelim ve kendimize gelelim. Bu üç aylar uyanışımıza, manen dirilişimize vesile olsun. Alem-i             İslam’a ve milletimize hayırlı olsun…

                                                                                                                                                Ahmet BOSTANCI

Yazdır Paylaş
Diğer Ahmet Bostancı Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek