Murat Mahir Altan; “SAHTE GÜLÜŞLER DEĞİL, SAMİMİYET KAZANACAK”
Trakya'da sandık kurulu başkanlarına eğitim verildi
Seçim günü alkol yasak, eğlence mekânları kapalı
Ahmet Etem Oruç; “Çocuk bakım ve kreş projesi hemen uygulanacak”
Bu yazı 12 Ocak 2022, Çarşamba 09:36:05 tarihinde eklendi. 1912 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

KAZAKİSTAN DA HALK İSYAN ETMİŞ - Metin ATLI

KAZAKİSTAN DA HALK İSYAN ETMİŞ

 

                                          KAZAKİSTAN DA HALK İSYAN ETMİŞ

                 Kazakistan’da lpg ve akaryakıt  fiyatlarına zam yapılmış. Zam yapılınca halk sokağa dökülmüş, protestolar olmuş. O kadar ki hükümet istifa etmiş.  Ne kadar garip değil mi?

                 Kazak halkı neden bu kadar kızmış anlayamadım. Alt tarafı akaryakıta zam gelmiş. Bunun için sokağa dökülmeler, protestolar anlaşılır gibi değil. Biz de sadece akaryakıta mı. Elektrik, peynir, sıvı yağ, et, süt aklına ne gelirse her şeye acayip zam geldi. Ne var ki bunda? Biz alışığız. Gene de halimize şükrediyoruz. Hülya Avşar’ın dediği gibi gerekirse 3 öğün simit yeriz. Zaten seneye gazımız da çıkacak. Sıkarız dişimizi.

               Onlar halklarını 2023 te gaz çıkaracağız, zengin olacağız diye kandıramıyorlar. Onların zaten her tarafından gaz fışkırıyor, petrol fışkırıyor. Dünyanın 12. büyük petrol rezervine sahipler. Katar’dan bile fazla petrolleri var. Ama asgari ücret 108 Euro, yaklaşık 1600 TL. Sahi bu kadar maden, petrol ve gaz zengini olan Kazakistan halkı neden fakir?

              Kazakistan,  Sovyetler Birliği’ne bağlı özerk bir cumhuriyetti.  1991’de bağımsızlığını ilan etti. İlk Cumhurbaşkanları Nur Sultan Nazarbayev oldu. Başkentleri Almatı’ydı. İlk icraat olarak Nazarbayev ülkenin başkentini değiştirme kararı aldı. Küçücük bir kent olan Akmola kenti başkent ilan edildi. Adı da değiştirildi ve Astana oldu.

              Astana deyim yerindeyse sıfırdan yaratıldı. Yollar, köprüler, yeni binalar, geniş caddeler yapıldı. Sonunda tarihi olmayan, beton yığını bir başkent yarattılar. Petrolden para kazandılar. Ama bu parayla tarıma, fabrikalara yatırım yapmadılar. Bu inşaat furyasına o kadar çok para harcadılar ki. Bütün paralarını betona gömdüler. Sonunda 30 sene sonra halk fakirlikten isyan etti.

             Peki neden böyle oluyor? Olayların nedeni bize karmaşık gibi geliyor ama aslında çok basit. Kazakistan gazını, petrolünü çıkaran şirketin adı Tengizchevroil’dir. Bu şirketin en büyük hissedarı Amerikan petrol devi Chevron dur. Yüzde 50 hissesi vardır. Diğer hissedarlar Exxon, Lukarco ve Kazmunaygaz dır. Kazakistan şirketi Kazmunaygaz ın hissesi sadece Yüzde 20’dir. Daha açık bir dille anlatırsak Kazakistan’da çıkan petrol ve gazın Yüzde 80’ini emperyal güçler almakta, kazaklara sadece Yüzde 20’si kalmaktadır. Bu emperyal güçlere bizim ülkemizde dış güçler deniyor.

               Ama bu Yüzde 20’ de kazak halkına ulaşmıyor. Nur Sultan Nazarbayev’in yarattığı oligark denen zenginler ve Nur Sultan’ın akraba eş dost tayfası da bunun yarısını kendisine alıyor. Bunlar direk devlet kasasından parayı alıp cebine koyamıyorlar. Tabii Astana yeniden yaratılırken hep bu oligarklar bu inşaatları yapıyor ve vurgun vuruyorlar. Ülkede yolsuzluklar halkı bıktırdı. Halka da “bak ne güzel yollar, binalar, caddeler yaptık” diyorlar. Sonunda Kazak halkına kala kala bu kadar zenginliğin sadece Yüzde  10’u kalıyor.  Kazakistan’da ayrıca çok çeşitli madenler çıkıyor. Ama maalesef bunları da petrol gibi yabancı şirketler çıkarıyor.

               Kazakistan’da demokrasi yok. Hesap soran yok. Muhalefet yok. Gelir var ama halk fakir. Lider bildikleri Nazarbayev sırf iktidarda kalsın, etrafı ve kendisi zengin bir hayat sürsün diye ülkesini bu dış güçlere peşkeş çekip petrol anlaşmalarına imza attı. Ne kadar korkunç değil mi. Bu güçlere karşı tek zafer kazanmış Türk,  Atatürk’tür. Gel de arama. Peki bundan sonra ne olur. Kazak halkı petrolüne, madenine sahip çıkabilir mi? Çok zor. Bunun olabilmesi için sadece Kazak halkı değil, bütün sömürülen dünya halklarının uyanması gerekiyor. Atatürk gibi liderler gerekiyor. Bu da şimdilerde pek mümkün görünmüyor. Eninde sonunda olayları bastıracaklardır.

            Bu olayların bir sebebi de yeni başkan Tokayev’in Çin’le petrol anlaşmaları yapmasıdır. Bundan hoşnut olmayan diğer ülkeler bu olayın üzerine benzin dökecektir. Kazak halkının haklı isyanı bu emperyalist ülkelerin kendi iç savaşlarına dönüşecektir. Dünyada maalesef bir sömürü düzeni var. Amerika ve İngiltere halkı Kazak petrolü sayesinde bu kadar rahat yaşayabiliyorlar. Bu sömürü düzeni bitsin isterler mi.

           Kazakistan başkentinin adı geçen yıl yine değişti. Ne oldu biliyor musunuz? Nur Sultan oldu. Eee ülkeyi tek adam yönetirse başkente de kendi adını koyması gayet normaldir.  Bütün Türki Cumhuriyetleri böyle yönetiliyor.

            İnsan düşünmeden edemiyor. Acaba bu tek adam sevdası bizim genetiğimiz demi var. Ben de size bir soru sorabilir miyim? Biz de petrol yok ama hatırı sayılır ihracat yapan fabrika, tarım ve turizmimiz var. Bor madenimiz var. Gelirimiz iyi bizim. Öyleyse biz neden fakiriz? Limanlarımızı özelleştirip yabancılara kiraya verdik. Biz işletirken iyi para kazanıyorduk. Neden verdik ki?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

               

            

              

                               

 

           

        

                

          

 

Yazdır Paylaş
Diğer Metin ATLI Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek