HEM’den 23 Nisan Futbol Turnuvası
Kırklareli Valisi Ekici, turizmcilerle bir araya geldi
AK Parti’den Ümmüşoğlu ailesine taziye ziyareti
TEMA 12.Ekolojik Okul; Hayal Kreş ve Gündüz Bakım Evi oldu
Bu yazı 10 Aralık 2021, Cuma 09:18:03 tarihinde eklendi. 1514 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

SÜBHANEKE DUASI - Ahmet Bostancı

SÜBHANEKE DUASI

 

SÜBHANEKE DUASI

Sübhânekellâhümme ve bi hamdik: (Allah'ım! Sen eksik sıfatlardan pak ve uzaksın. Sana hamd ederim.)
Bu cümleyi söylemekle Yüce Allahı tesbih ederiz, O’na hamd ederiz. Tesbih: Allah’ın kusursuz, eksiksiz olduğunu sözle ve fiille itiraf etmektir. Hamd: Övmek, yüceltmek demektir. Çünkü hamd sadece âlemlerin Rabbi olan Allah’a mahsustur.

ve tebârekesmük: (Senin ismin ne mübarektir, ne yücedir) Şanının yüceliğine, hayır ve bereketine sınır yoktur. Zatın her şeyden yücedir.
Ve teâlâ ceddük: (Varlığın her şeyden üstündür.) Senin tüm varlıkları kapsayan ezeli ve ebedi yüceliğin, zenginliğin ve kudretin vardır.
VE CELLE SENAÜK: (Senin övgün ne yücedir.) Bu cümle sadece cenaze namazlarında okunur.
VELÂ İLAHE GAYRÜK: (Ve Sen’den başka hiçbir ilah yoktur.) Bu cümlede kelime-i tevhidin manası vardır. Kelime-i Tevhid’in fazileti hakkında sevgili peygamberimiz buyurdular ki:
--“İman yetmiş (veya altmış) kadar daldan ibarettir. Bunların en yükseği lâ ilâhe illallah demek, en aşağısı da insana zarar veren şeyleri yoldan kaldırmaktır. Utanmak da imanın dallarından biridir.” (Buhârî, Îmân 3)
Peygamberimiz (as): "İmanınızı tazeleyiniz." buyurdu. “Ya ResulAllah! İmanımızı nasıl tazeleyeceğiz?” diye sorduk. “La ilahe illallah çok söyleyiniz." buyurdu. (Ahmed b. Hanbel)
"Kıyamet gününde benim şefaatim sayesinde en mutlu olacak insan, kalbinden içtenlikle, Lâ ilâhe illallah diyendir." (Buhari)
"Günde yüz defa La ilahe illallah diyenin yüzü kıyamette dolunay gibi parlar” (Taberani)

Allah Teala arş-ı Alay-ı yaratınca, dört tane meleğe Arş-ı Alayı kaldırmalarını ve taşımalarını emretti.  Bu iş meleklere zor ve ağır geldi.
Birinci melek: Sübhanekellahümme ve bihamdik, ikinci melek: ve tebarekesmük, üçüncü melek: ve Teâlâ ceddük, dördüncü melek: vela ilahe gayrük… diyerek Arş-ı Alay-ı kaldırıp taşıdılar. Namaz da Arş-ı Ala gibi ağır bir ibadettir. Resul-i Ekrem(as) sünnet olsun farz olsun her namazda, iftidah tekbirinden sonra, besmeleden önce bu dua ile başlayarak namaz ibadetlerini ifa etmiştir. Ayrıca nefis ve şeytanın insana verdiği ağırlık başlangıçta bu dua ile def edilir.

Cumanız mübarek olsun…    

 Ahmet Bostancı

Yazdır Paylaş
Diğer Ahmet Bostancı Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek