Zeki Akın’dan Milletvekili Özkan’a ziyaret
Kırklareli Valisi Ekici, okullarda incelemede bulundu
Kırklareli Üniversitesinde yabancı öğrencilerin kayıt işlemleri sürüyor
Jandarma kendi bölgesindeki olayların yüzde 100’ünü aydınlattı
Bu yazı 03 Aralık 2021, Cuma 09:29:07 tarihinde eklendi. 2981 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Lüleburgaz İçin Yeni Fırsat - Ozan Akarsu

Lüleburgaz İçin Yeni Fırsat

 

Lüleburgaz İçin Yeni Fırsat

 

Geçtiğimiz günlerde İstanbul’da B40 Balkan Belediye Başkanları Zirvesi gerçekleşti.

Hem Balkan coğrafyası hem de Trakya’mız için önemli bir gelişme olduğunu düşünüyorum. Trakya Belediyeler Birliğine bu kapsamda şimdiden çok iş düşüyor diyebiliriz.

Zirve bir kez daha gösterdi ki İstanbul, Asya ve Avrupa arasındaki köprü görevini yerine getirmeye devam ediyor. Böylece önümüzdeki yıllarda yeni bir birlik modelinin de ilk adımlarını atmaya vesile oluyor.

Zaman tünelinde biraz geriye gidelim. 9 Şubat 1934 tarihinde Atina’da Türkiye, Yunanistan, Yugoslavya ve Romanya arasında bir pakt imzalandı. Bu paktın adı Balkan Antantıdır. Paktın inşası, ön planda Türkiye’ye aittir ve Atatürk’ün projesidir.

O dönemde Arnavutluk İtalya'nın etkisinde olduğu için Bulgaristan ise komşu ülkelerin topraklarında hak iddia ettiği için Balkan Antantına katılmadı. Ancak 31 Temmuz 1938 tarihinde Selanik'te Bulgaristan ile Balkan Antantı arasında iyi komşuluk ve içtenlikle ilişkilerini sürdürmek isteğini dile getiren bir anlaşma imzalanmıştır.

Tarih kitaplarında II. Dünya Savaşı ile yeni dengelerin kurulması neticesinde Balkan Antantı geçerliliğini kaybetti’’ dense de Savaş dönemi ve savaştan sonraki dönemde Yugoslavya, Romanya ve Yunanistan’da yaşananlar paktın bir Konfederasyona dönüşmemesinin nelere mal olduğunu gözler önüne serilmiştir.

Bu sebeple 28 Şubat 1953 tarihinde Balkan Paktı, 28 Şubat 1953'te Yunanistan, Türkiye ve Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti arasında Ankara’da imzalanan antlaşmayla yeniden kuruldu. Ancak Kıbrıs meselesi 6-7 Eylül olayları ve SSCB’nin Yugoslavya tutumu neticesinde Yugoslavya dışişleri bakanı ve Yunanistan dışişleri bakanının feshiyle 1960 yılında Balkan Paktı resmen dağılmıştır.

Zaman zaman Balkan ülkelerinin halledemedikleri sorunları yüzünden, coğrafyada daimi problemler yaşanması, bu gibi antlaşmalar ve birlik çalışmalarını zedelemiştir. Bugün Balkanlar’da maksadı ne olursa olsun ittifak ve birlik girişimlerinin kusuruz ve baş ağrısız devam etmediği açıktır. Ancak şurası bir gerçek ki; Bu ülkelerin arasında tarihi, kültürel ve zihni benzerlik mevcut oldukça gerilim kadar dostluğun da yaşaması kaçınılmazdır. Bu kaçınılmaz netice itibariyle B40 Zirvesi karşısında heyecanlanmamak mümkün değildir.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yaptığı konuşmanın satır başları medyada yer bulurken, bu satır başlarından benim en çok dikkatimi çeken şu oldu;

‘’Büyük sorunların çözümü bölgesel işbirliği ile mümkün.’’

Aylardır Lüleburgaz’a dair sorunları ve özellikle geç kalınmış işleri ele alırken, sürekli olarak vurguladığımız şeylerden biri buydu. Bölgesel işbirliği.

Toplantıya katılan Belediye Başkanları iklim krizinden göçe, akıllı şehircilik örneklerinden sosyal konulara farklı alanlarda iş birliği yapma kararı alırken, ben de zirve ekseninde Lüleburgaz odaklı önerilerimi dile getirmek isterim.

Lüleburgaz B40 zirvesinin ardından ilk bölgesel toplantıyı yaparak bu bağlamda ciddi bir adım atmalıdır.

Öncelikle Trakya Belediyelerinin işbirliği ve eşgüdümü ile başta çevre olmak üzere ekonomiden enerjiye, ticaretten kültürel faaliyetlere kadar yeni projeler ortaya çıkarıp aynı anda hayata geçirmesi gerekir.

Bölgesel toplantılar, ülkemize sınırı olan Bulgaristan ve Yunanistan illerinin katılımıyla genişletilmelidir. Özellikle enerji ve ticaret alanında yeni girişimler gerçekleştirilmelidir.

Bir sonraki adım olarak Balkanlardaki Türk bölgelerinin belediye başkanları Lüleburgaz’a davet edilmeli ve yeni ilişkiler inşa edilmelidir.

Belediye Başkanlarının ardından, belediye birimlerinin yan zirveler halinde bir araya gelip işbirlikleri üzerine çalışmalara başlamalıdır.

Çalışmalar yürütülürken, İstanbul Büyükşehir Belediyesi olmak üzere Türkiye’nin Büyükşehir Belediyelerinden proje bazında destekler alınabilir.

Lüleburgaz Belediye Başkanlığı makamı bu zirve vesilesiyle; hem ilçe, hem bölge, hem ülke, hem de Balkan coğrafyası adına önemli bir görevin merkezi haline gelme imkânına sahiptir.

 

                                                                  Ozan AKARSU

 

 

Yazdır Paylaş
Diğer Ozan Akarsu Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek