HEM’den 23 Nisan Futbol Turnuvası
Kırklareli Valisi Ekici, turizmcilerle bir araya geldi
AK Parti’den Ümmüşoğlu ailesine taziye ziyareti
TEMA 12.Ekolojik Okul; Hayal Kreş ve Gündüz Bakım Evi oldu
Bu yazı 24 Kasım 2021, Çarşamba 09:32:10 tarihinde eklendi. 937 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

MUHALEFET SES GETİRMEYE BAŞLADI. - Metin ATLI

MUHALEFET SES GETİRMEYE BAŞLADI.

 

                                           MUHALEFET SES GETİRMEYE BAŞLADI.

           Hükümetin şu an en zayıf tarafı ekonomi.  Geçen hafta dolar neden 10 lirayı geçti onu yazdık. Bu konuya biraz daha ekleme yapalım. Ekonomist değiliz ama enflasyonu düşürmeden faizi düşürürsen Dolar,  Euro, Altın yükselir onu biliyoruz. Bunu biz biliyoruz da hükümet bilmiyor mu? Tabii ki biliyor. Bilerek yapıyor. Faizler düşünce piyasanın canlanacağını umuyorlar. Olur mu? Çok zor. Çünkü Dolar yükselince halk çok fakirleşti.

          Berat Albayrak’ın Dolar için kullandığı dille anlatalım. Faizler düşünce herkes bankadan kredi çekecekmiş de, ev araba alacakmış da, böylelikle piyasa canlanacakmış da, piyasa canlanınca işsizlik düşecekmiş de, sonra da baskın bir seçim yapıp tekrar iktidara geleceklermiş de. Eyvah eyvah. Bu doğru bir yol değil. Bu işin doğrusu savurganlığı, yolsuzluğu, yandaşlığı azaltmak, adaleti sağlayarak piyasalara güven vermektir. Gelir getirmeyen yol, köprü, inşaat, diyanet işlerine değil; para getiren tarıma, turizme, fabrikalara yatırım yapmaktır. Ama böyle yaparlarsa yandaşlara ekmek çıkmaz ki.

           Hükümetin kafasında bir faiz oranı var. Faizleri 18 den 15 e düşürdüler. Tahminen yılbaşına kadar daha da düşürecekler. Bence 13’e kadar düşürecekler. Bu da Dolar’ın  14-15 liraya yükselmesine neden olur. Aynı oranda altın ve Euro da yükselecektir. Bence yapacaklar. Çünkü çaresizlikten ateşle oynuyorlar. Dolar konusunda yorum yapmak pek doğru değil. Çünkü Dolar birçok parametreye bağlı. Haftaya bir bakmışsınız Osman Kavala tahliye olmuş. O zaman dolar biraz aşağıya gelir.  Ama bu yazdıklarım genel bildik konular.

           Gelelim muhalefete. Seçimi kazanmak artık Ak Parti’nin elinde değil. Muhalefet Ekmeleddin faciası gibi facia kararlar almazsa önümüzdeki seçimi kazanır. İmamoğlu gibi oylara sahip çıkarsa kazanır. Artık gündemi muhalefet belirliyor. Eskiden gündemi Cumhurbaşkanı belirler, muhalefette arkasına takılırdı. Bu yanlıştan döndüler. Son zamanlarda muhalefet çok önemli, çok yerinde işler yapıyor.

           Kılıçdaroğlu CHP’ nin başına geldiğinden beri çok doğru işler yapmadı, iyi yönetemedi. Kendi partisine bile demokrasi getiremedi. Ancak son hamleleri oldukça etkili ve yerinde hamleler. Güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçeceklerini üstüne basa basa söylediler. Kısmen de olsa nasıl bir sistem olacağı konusunda çalışma yaptılar ve kamuoyuna anlattılar.

            Memurlar amirlerinden kanun dışı iş yapmaları istendiğinde yaparlarsa suçlu olurlar. Kılıçdaroğlu’nun bu konuda uyarısı yerinde oldu. HDP konusunda biz Kürt problemini Meclis’te çözeceğiz lafı çok ses getirdi. Buna milliyetçi İyi Parti de destek verdi. Hükümet kanadı buna tam bir karşılık veremedi. Cesaretli ve yerinde bir söylemdi.

             Muhalefet her konuşmasında önümüzdeki seçimde iktidara gelecekleri havasını topluma hissettirdi. Yalnız helalleşme konusunu henüz iyi anlatamadı. Ak Parti’nin oyları bu kadar kötü yönetmesine karşı hala yüzde  30’larda. CHP bu kesime ulaşamıyor. Helalleşme bu bakımdan önemli bir hamleydi. Ancak henüz altını dolduramadı. Ak Parti’ye muhalif seçmen bunu işlenen yolsuzlukların, kanunsuzlukların üstü çizilecek diye algıladı ve karşı geldi.  Bunların üstünün çizileceği iması bile muhalif seçmeni tedirgin ediyor.  Helalleşme ile ilgili Kılıçdaroğlu birkaç şey söyledi ama bunlar CHP döneminde yapılan şeyler olmadığı için havada kaldı.

             İmam Hatip Lisesi mezunu  biri bana şunu söyledi. “Ben imam hatip lisesi mezunu olduğum için zamanında beni polis yapmadılar. Başörtülü diye eşimi orduevine almadılar. Üniversiteye girerken kızlarımızın zorla başörtüsünü çıkardılar. Bu olaylar benim kırmızı çizgimdir.”

 Evet Kılıçdaroğlu bu kesimin oyunu almak istiyorsa kesinlikle bu konuda helalleşmeli ve dindar kesimin bu konularda mağdur edilmeyeceğini çok net anlatmalıdır.

              Bazı kesimler Ak Parti zamanında çok sosyal yardım aldılar. Kömür yardımı aldılar. Engelli yardımı aldılar. Muhalif kesim bazen “1 ton kömüre oylarını sattılar” diye çok tepki veriyor.  “Yardım yapıyor diyeceğine bu duruma neden düştüklerini düşünsünler” diyor. Bunu diyenler gerçekten bu insanları hiç anlamıyor. Dar gelirli biri için bu yardımlar o kadar önemli ki. Bu yardımı alanlar o kadar çok ki. Muhalefet kendileri iktidara geldiğinde bu yardımların kesinlikle kesilmeyeceğini üstüne basa basa söylemelidir.

                 Muhalefet vatandaşın ekonomiden şikayetçi olduğunu, ancak muhalefetin bunu  düzeltilebileceğine ikna olmadığını fark etti. Bunun için millet ittifakı ekonomi kurmaylarının bir araya gelip çalışma başlatması kararı aldı. Bu da oldukça önemli bir adım olacak.

                    Dediğimiz gibi muhalefet artık ses getirmeye başladı. Bir şeye bir kişi karar vermiyor. Millet İttifakı’nın parti yöneticileri birlikte karar veriyor. Bu nedenle de oldukça etkili ve doğru adımlar atılmaya başlandı.

Cumhurbaşkanı adaylığı konusunda kararı sadece Kılıçdaroğlu verseydi yine çok doğru bir aday çıkmayabilirdi. Ancak bu konuda ittifak partileri birlikte karar verecekleri için bu sefer hata yapmayacaklardır diye umut ediyoruz. Evet. Artık umutluyuz.

         

                               

 

           

        

                

          

 

Yazdır Paylaş
Diğer Metin ATLI Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek