Murat mahir Altan, depremzedelerle buluştu
Yavuz Muhtar yeniden aday
Vali Ekici, jandarma personeli ile iftar yaptı
Ahmetbey köftesine coğrafi işaret almak için protokol imzalandı
Bu yazı 12 Kasım 2021, Cuma 09:39:00 tarihinde eklendi. 2709 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Lüleburgaz’da Kentsel Dönüşüm! - ÖZGÜR TERZİOĞLU

Lüleburgaz’da Kentsel Dönüşüm!

 

Lüleburgaz’da Kentsel Dönüşüm!

Lüleburgaz halkı Kongre Meydanı için doğru bir karar almalıdır. Lüleburgaz Belediyesinin mevcut yönetimi Akademi yatırımlarıyla ve Sanat Akademisi finaliyle bütçesinde onarılması zor delikler açmıştır. Son olarak Kongre Meydanı vurgunu gerçekleşirse eğer tüm Lüleburgaz halkının geleceğinin ipotek altına alınmasına neden olunacaktır. Gelişim, ilerleme duracaktır. Bu durum sadece ekonomik değil siyasal anlamda bir güvensizliğin olduğu ortamda karar alımları zorlaşacaktır. Otopark Projesinin hayırlara vesile olmayacağını üzülerek yazıyorum. Tüm ekonomik olumsuzluklarının üzerine Kongre Meydanı hepimizin cebine daha derin, karanlık ve sulu bir delik açacağını iyice anlayarak, doğru hamlelerin yapılması için mücadele etmeliyiz. İktisat bilmeyen, küçük bir gurup esnafın etkisinden sıyrılamayan, piyasa bilgisi zayıf, halkın kazanımları üzerinden prim yapan bir yönetimle geleceği ıskalamaya devam ederiz. Kongre Meydanı’nın yıkılması üzerine geliştirilen fikirlerin hayata geçmesi, Lüleburgaz’ı ekonomik anlamda gerileme devrine sokacaktır.

Öncelikli olarak Kongre Meydanına harcanacak olan bedel ile Kentsel Dönüşüme yönelik adımların atılmaya başlamasıyla Lüleburgaz çarşısının “iş merkezi” olarak belirlenmesi önemlidir. Belirlenen bölgede artık hane yerine ofislerin, iş yerlerinin, ticaret alanlarının olacağı yeni bir düzenin kararını almaları gerekmektedir. Bu kararın takibinde Lüleburgaz Belediyesi iki büyük şirket kurulumu için adım atmalıdır. En önemlisi finansal (Bankacılık) alanda ve diğeri de mühendislik faaliyetleri ve kentin bayındırlık işlerini yapabileceği bir müteahhitlik A.Ş kurulumları yaparak kentsel dönüşüm için uygun zemin hazırlanmalıdır. Master Plana uygun Alternatif yollar açmak için hane halkıyla, mülk sahipleriyle gerekli anlaşmaları sağlıklı bir şekilde yapabilmek ve ikna gücünü arttırabilmek için yeni mahalleler kurmalıdır. Bu yeni mahalleler yaşam kalitesi yüksek alanlar olarak lüks, kodaman tanımından ziyade güzel, iyileştirilmiş yaşam alanlarını ifade etmelidir. Kentsel dönüşüme girmesi gereken alanlar belirlendikten sonra o alanlarda ki mülklerin tahliyesi sonucu kazan kazana bir anlayış geliştirilerek hane ruhsatı olan yerler iş merkezi olarak değerlendirilerek kamu hizmetinden özel sektöre satışı gerçekleştirilmelidir. Lüleburgaz’da biz bu olaya Ata İş merkezi ile birlikte şahit olduk. Belediye kendi imkânlarıyla bir değer oluşturup satabildiğini orada çok net bir şekilde tecrübe etmiş olduk. Mevzuatta bu bahsinde bulunduğum konularda Belediyelere gerekli yetki vermiştir. Belediyeler şirket değildir! Kamu kurumudur anlayışı bu zamanda kabul görmemektedir. Parayı yönetebilmek, finansal akış için kaynak yaratabilmek, borçlanmadan halkının sırtına binmeden ilerleyen belediyelerin devrindeyiz artık ve Belediyelerin ana misyonu kent ekonomisini canlandırmaktır. Belediyeler kendi esas görevlerini yerine getirdiklerinde halkta zenginleşmeye başlayacaktır. Ticaret ile uğraşan insanlar sanata yönelik daha fazla harcama yaparlar ve sanatsal faaliyetler böylelikle değerlerini bulabilirler. Sanat ve Bilim Ticari faaliyetlerin artmasıyla birlikte eş zamanlı olarak gelişebilirler. Ticaretin zayıfladığı yerde finansal sorunlar gündeme gelmektedir. Bu durumda ne sanat ne de bilim ilerler.

Pek kıymetli Lüleburgaz Belediyesi yönetimi; aldığınız kararlar kentimizin kaderini çizmektedir.  Sanat gibi bilim gibi işlere bulaşarak kamyonlarca lirayı binalara gömdünüz. Otopark sorununu çözeceğiz diyerek yine benzer bir atılımla halkın kazanımlarını anlamsız bir şekilde daha derin bir delik açarak oraya gömme düşüncesi hatalıdır. Kongre Meydanın inşa zamanı belirli bazı atılımları yaptıktan sonra kentimize ekonomik anlamda fayda sağlayabilecek bir şekilde olmalıdır. Kent ekonomisinin gelişimi göbekten belediyemize bağladır. Doğru hamleler ve atılımlarla birlikte Lüleburgaz bir ticaret, eğlence, eğitim, sağlık merkezi olabilir. Kongre merkezi Lüleburgaz Ekonomisi için son derece önemlidir. Tamam, mı devam mı? Noktasında değerini korumaktadır. Belki de Lüleburgaz’ımızın kaderi o meydanla birlikte yeniden çizilerek refah seviyesi yüksek, mutlu bir kent halkının yaşamına etki edebiliriz. Eğer ki Kongre Meydanı yeniden inşa edilecekse bu sadece otopark olmasının dışında piyasa ekonomisini hareketlendirecek şekilde olmalıdır.    

                                                        Özgür Terzioğlu

Yazdır Paylaş
Diğer ÖZGÜR TERZİOĞLU Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek