Murat Mahir Altan; “SAHTE GÜLÜŞLER DEĞİL, SAMİMİYET KAZANACAK”
Trakya'da sandık kurulu başkanlarına eğitim verildi
Seçim günü alkol yasak, eğlence mekânları kapalı
Ahmet Etem Oruç; “Çocuk bakım ve kreş projesi hemen uygulanacak”
Bu yazı 05 Kasım 2021, Cuma 09:42:01 tarihinde eklendi. 1277 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

KÂFİRUN SÛRESİ MEÂL VE TEFSİRİ - Ahmet Bostancı

KÂFİRUN SÛRESİ MEÂL VE TEFSİRİ

 

KÂFİRUN SÛRESİ MEÂL VE TEFSİRİ

KONUSU: Allah’tan başka ibadet edilecek mabut yoktur. Müslüman kimse, O’na inanır ve itaat eder. Bu ilkeyi kesinleştirme iradesi, kâfirlere de; “Ne haliniz varsa görün” resti vardır.
Müşriklerin ileri gelenleri; Peygamber(as)e şu tekliflerle geldiler.  
1- Gel, sen de bir süre bizim taptıklarımıza (putlarımıza) tap. Sonra biz de senin Allah’ına ibadet edelim.
2- Gel başımıza yönetici ol. İstediğin kızlarla seni evlendirelim. İstediğin kadar zengin edelim.  O’da: “Güneşi bir elime, ayı diğer elime verseniz ben bu davadan vaz geçmem. Allah’a ortak koşmaktan O’na sığınırım.” Cevabını verdi.
Sûre bu olaylar üzerine nazil oldu.

1-KUL YÂ EYYÜHEL KÂFİRÛN: “De ki: Ey kâfirler!” Kâfir: Gerçeği örten, gizleyen, inanmayan, inkâr eden anlamlarına gelir. Buradaki hitap hayatının sonuna kadar inanmayıp, inkâr içinde ölenleredir. (De ki); ifadesi peygamberin kendinden değil, Allah’ın emri üzerine bu hitabı kullandığını gösterir. (Ey Kâfirler) Alçaltıcı ifadedir. Daha önce tatlılıkla, defalarca (Örneğin: Efendimiz(as), baş düşmanı Ebu Cehil’i otuz kereden fazla İslam’a çağırmıştır.) davet edilenlerin, davete olumsuz cevap vermelerinden dolayı böyle hitap edilmiştir.

2- LÂ E’BÜDÜ MÂ TE’BÜDÜÜN: “Sizin taptığınıza tapmam ve tapmayacağım” Ben temiz inancıma ve ibadetime sizin putlarını karıştırmadım, karıştırmayacağım. Peygamber Hakk’ı temsil eder. O’nu öğretir ve tebliğ eder. O (as) peygamberlikten önce de, sonra da her türlü batıldan, günah kirinden korunmuştur. O ismet (günahsız) sıfatına sahiptir. İnsanlara daveti de bu yöndedir.

3- VELÂ ENTÜM ÂBİDÜNE MÂ E’BÜD: “Benim ibadet ettiğime, sizler ibadet edecek değilsiniz.” Siz Allah’a ibadet etmezsiniz. Zaten O’na şirk koşuyorsunuz. Bu konuda samimi değilsiniz. Yalan söylüyorsunuz.

4- VELÂ ENE ÂBİDÜM MÂ ABETTÜM: “Ben asla sizin taptıklarınıza tapacak değilim.”
Benim geçmişimde böyle bir şey olmadı. Bundan sonra da olmayacak. Tevhit inancına göre tek mabut vardır. O’da Allah’tır.

5- VELÂ ENTÜM ÂBİDÜNE MÂ A’BÜD: “Siz de benim ibadet ettiğime ibadet edecek değilsiniz.” Sizler her ne kadar, bir süre senin Allah’ına ibadet edelim deseniz de, bu konuda yalancısınız. Samimi değilsiniz.

6- LEKÜM DÎNÜKÜM VELİYE DÎN: “Sizin dininiz size, benim dinim bana.” Gerekli davetler yapılmıştır. Kalpler Allah’ın elindedir. Davet bizden, hidayet Allah’tandır. Bundan sonra herkes yoluna. Ey kâfirler! İstediğiniz gibi davranın. Şirkin, küfrün cezası, vebali artık sizin boynunuzadır. Cenabı Allah: “Allah katında din İslâm’dır.” (Al-i İmran:19) buyuruyor. Ben bu Hak dinin yolundayım. Bu yolu asla bırakmam.” Mesajı veriliyor.
Bu surede iman ile küfrün asla uzlaşamayacağı da vurgulanıyor.

 Peygamber(as): "Yatağına girdiğinde Kâfirun suresini sonuna kadar oku. Muhakkak o, şirkten beraattır. " buyuruyor.    Hayırlı Cumalar dilerim… Ahmet Bostancı

 

Yazdır Paylaş
Diğer Ahmet Bostancı Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek