HEM’den 23 Nisan Futbol Turnuvası
Kırklareli Valisi Ekici, turizmcilerle bir araya geldi
AK Parti’den Ümmüşoğlu ailesine taziye ziyareti
TEMA 12.Ekolojik Okul; Hayal Kreş ve Gündüz Bakım Evi oldu
Bu yazı 22 Ekim 2021, Cuma 09:55:06 tarihinde eklendi. 1206 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

TEBBET SURESİ MEAL VE TEFSİRİ - Ahmet Bostancı

KONUSU: Surenin inmesine sebep olan Ebu Leheb Peygamberimiz(as)in amcasıdır. Sure Ebu Leheb’in ve karısının İslam’a düşmanlıklarını ve cehenneme gideceklerini anlatır. Peygamberlikle görevlendirilen Muhammed (as) görevi gereği İslam’ı tebliğ etmeye başladı. Bir gün safa tepesine çıkarak: “Şu dağın ardından bir düşman ordusu geliyor desem, bana inanır mısınız?” diye sordu. Halk: “Elbette inanırız. Sen El-Eminsin. Yalan söylediğini hiç duymadık.” Dediler.
TEBBET SURESİ MEAL VE TEFSİRİ

 

Bunun üzerine: “Ben Allah tarafından peygamber olarak görevlendirildim. Sizi önünüzdeki şiddetli bir azapla uyarıyorum.” Der demez, Kalabalığın arasından çıkan amcası Ebu Leheb: “Yazıklar olsun sana, bizi bunun için mi çağırdın?” diyerek, eline aldığı taşları yeğeni Muhammed(as)e fırlattı. Halkı oradan dağıttı.
TEBBET YEDA EBİ LEHEBİN VETEBBE: “Ebu Leheb’in elleri kurusun. Zaten helak oldu.” Muhammed(as)e, (Allah’ın dinine) taş atan eller kurusun, tutacağını tutamasın, helak olsun. Zaten öyle oldu. Ebu Leheb Bedir savaşına hastalığı sebebiyle katılamadı. Yerine ücretini kendisinin ödediği paralı asker gönderdi. Savaştan bir hafta sonra, çiçek hastalığı ve savaşta alınan yenilginin üzüntüsü ile kahırdan öldü. Cesedi günlerce ortada kaldı. Kokudan yanına kimse yaklaşamadı. Sonra ücretle tutulan adamlar bir çukur kazdı. Cesedi ağaç dallarıyla o çukura itildi ve üzeri örtüldü.
MA EĞNA ANHÜ MALÜHÜ VE MA KESEB: “Onu malı ve kazandıkları kurtaramadı” Ebu Leheb malına ve çocuklarına çok güveniyordu. Zenginlikleri, orduları, dünyalık imkânları başlarını döndürmüştü. Ancak hiç biri onu Azrail’in pençesinden kurtaramadı. Ebu Leheb’te Firavunlar, Karunlar, Nemrutlar, Ebu Cehiller gibi hep aynı akıbeti yaşadı.
SEYASLA NAREN ZATE LEHEB: “O alevli bir ateşe girecek” Allah’ın çılgınca tutuşturulmuş ateşine girecek. Ebu Leheb: Kelime manası “ateş babası”,  “cehennemlik” demek. O toplumda insanlar isimlerinden çok lakaplarıyla çağırılırdı.
VEMRA ETÜHÜ HAMMALTEL HATAB: “Karısı da odun hamalı olacak.”  Çünkü dünyada Muhammed(as)in aleyhine laf taşıyan, fitne çıkaran, kundakçılık yapan, ateşe körükle giden, Muhammed(as)in ayaklarına batması için yollarına diken döken, bu kadın kocasıyla yanmaları için cehennemde odun taşıyacak.
Fİ CİDİHA HABLÜN MİN MESED: “Boynunda da bükülmüş bir ip olacak”  O gün için Mekke’nin sosyetesinden olan, dünyada taktığı gerdanlıkların aksine, cehennemde odun taşımak için boynuna ip dolanacak. İtibarı yerlerde sürünecek. Her ne kadar sure Ebu Leheb ve karısından bahsetse de, hangi devirde olursa olsun, Allah düşmanlarının sonunun çok hazin olacağını, dünyada iken burnundan kıl aldırmayanların ahirette zelil olacağını haber veriyor. Hak-batıl savaşı dünya durdukça devam edecek.  Çünkü Kur’an kıyamete kadar geçerlidir. Arif Nihat Asya’da şiirinde bu gerçeği haykırmıyor mu?
Ebu Leheb öldü diyorlar: /Ebu Leheb ölmedi, Ya Muhammed; /Ebu Cehil kıtalar dolaşıyor!”
Tebbet sûresi indikten sonra Ebu Leheb yedi sene daha yaşadı. Bu zaman içinde “Ben inandım, Kur’an yalan söylüyor.” diyebilirdi. Ancak öyle olmadı. Bu da Kur’an’ın ayrı bir mucizesidir. Bu surede insanlara peygamber soyundan gelenler değil, O’nun yolundan gidenlerin kurtulacağı mesajı da vardır.
Cumanız mübarek olsun…  Ahmet Bostancı

 

Yazdır Paylaş
Diğer Ahmet Bostancı Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek