Murat mahir Altan, depremzedelerle buluştu
Yavuz Muhtar yeniden aday
Vali Ekici, jandarma personeli ile iftar yaptı
Ahmetbey köftesine coğrafi işaret almak için protokol imzalandı
Bu yazı 15 Ekim 2021, Cuma 09:44:20 tarihinde eklendi. 1204 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

İHLÂS SURESİ MEÂL VE TEFSİRİ - Ahmet Bostancı

KONUSU: Yüce Allah’ın bir tek olduğunu, ilâhlığın sadece kendisine ait olduğunu, mükemmel sıfatlarını ve acizlikten uzak olduğunu anlatır. İhlâs: İmanda ve ibadette samimiyet demektir. Sûrede Allah’ın tekliği anlatıldığı için diğer adı Tevhid Sûresidir.
İHLÂS SURESİ MEÂL VE TEFSİRİ

 

KUL HÜ VALLÂHÜ EHAD: “De ki: Allah bir tektir.” Celâl ve Cemâl, bütün sıfatlarıyla, ilâhlık kendisinin hakkı olan, hakkıyla ma’but (ibadet edilen), eşi, benzeri olmayan, bölünme ve ilâve kabul etmeyen, iki veya daha fazla olma ihtimali asla olmayan, daima tek olan, hiçbir şey yok iken, var olan demektir. Yüce Allah tektir. Kur’an’da: “Eğer yerde ve gökte Allah'tan başka ilâhlar olsaydı, kesinlikle ikisinin de düzeni bozulurdu. Demek ki, Arş'ın Rabbi Allah, onların nitelemelerinden uzaktır, yücedir.”(Enbiya: 22) buyuruluyor.

ALLÂHÜSSAMED: “Allah hiçbir şeye muhtaç değil.” Hiçbir eksiği ve noksanı olmayan, bütün sıfat ve fiillerinde mükemmel olan, ululuk, yücelik kendisinde son bulan, mağlup edilemeyen, hiç kimseye muhtaç olmayan, aksine herkes, her şey O’na muhtaç olan Allah.

LEM YELİD VELEM YÛLED: “O doğurmadı, doğurulmadı.” Doğmak, doğurulmak yaratılmışlara mahsustur. Böyle olsaydı, beşere benzerdi. Allah Teâlâ için böyle bir şey asla söz konusu olamaz. Allah’a (haşa) ana veya baba demek kişiyi küfre götürür. Hristiyanlar İsa (as)a Allah’ın oğlu, meleklere Allah’ın kızları diyorlar. Teslis: Yani; üçleme inancı ile Allah üçtür (baba: Allah, oğul İsa (as), Ruhul Kudüs: Cebrail meleği) diyorlar.  Yahudiler de; Üzeyir (as)a Allah’ın oğlu diyerek küfre giriyorlar. Bu sebeple sûre de onlara kınama vardır.

VELEM YEKÜN LEHÜ KÜFÜVEN EHAD: “Hiçbir şey O’na denk ve benzer değildir.” Allah hiç bir şeye benzemez. Şûra suresi 11. ayette: “O’nun benzeri hiçbir şey yoktur.” Bir hadis-i Kutsi de ise: “Beni neye benzetirseniz, öyle değilim.” buyuruluyor. Allah eserleriyle, yarattıklarıyla, sıfatlarıyla fiilleriyle bilinir ve tanınır. Ziya Paşa:
“İdrak-i meali bu küçük akla gerekmez./ Zira bu terazi bu sıkleti çekmez.”  derken, Allah’ın nasıl olduğunu, neye benzediğini düşünmenin akla zarar vereceğini belirtir. Zaten insanın böyle bir görevi de yoktur. İnsanlar Allah’ı dünya gözüyle görebilecek kabiliyette yaratılmamıştır. “Görmediğim şeye inanmam” mantığına göre; körlerin hiçbir şeye inanmamaları gerekirdi.  Eser; O’nu yapanın varlığına delildir. Ortada resim varsa, ressam da var demektir. Kâinat Allah’ın varlığını, birliğini ve kudretini haykırıyor. Göremeyenler ancak kalp gözü kör olanlardır.

Peygamberimiz(as): “İhlâs Sûresi Kur’an’ın üçte birine denktir.” Buyurmuştur. Yani bu sûreyi üç kere okuyan Kur’an’ı hatmetmiş gibi sevap kazanır demektir.  Peygamberimiz(as)de her gece yatmadan önce üç İhlâs, Felâk ve Nâs Sûrelerini okur, elleriyle vücuduna mesh ederdi.

Cumanız mübarek olsun…   Ahmet Bostancı

Yazdır Paylaş
Diğer Ahmet Bostancı Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek