İlçe Emniyet Müdürü Osman Ünal’a veda
Turhal Kaynak hayatını kaybetti
Serbülent Avcu’dan “GELİN CHP’YE YENİDEN ÜYE OLUN” çağırısı
Alman ve İspanyol bisikletçilere Türk misafirperverliğini gösterdiler
Bu yazı 08 Ekim 2021, Cuma 09:25:43 tarihinde eklendi. 1380 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

FELÂK SÛRESİNİN MEÂL VE TEFSİRİ - Ahmet Bostancı

KONUSU:Mahlûkatın (yaratılanların), hasetçilerin, büyü ve sihir yapanların kötülüklerinden Allah’a sığınmausulleri anlatılıyor.
FELÂK SÛRESİNİN MEÂL VE TEFSİRİ

 

KUL EUZÜ BİRABBİL FELÂK:“De ki: Ağaran sabahın Rabbine sığınırım.”Felâk: Fecir vakti, sabah, tan yeri gibi yorumlanmasının yanı sıra tüm yaratıklar olarak ta yorumlanmıştır.
ŞERRİ MÂ HALAK: “Yarattığı şeylerin şerrinden.”   Yaratılmışların hepsi güzel ve faydalıdır. Ama bazılarının insanlara zararlı tarafları vardır. Haşarat, yılan, yırtıcı hayvanlar bazen insanlar için tehlikeli olabilir. Tüm bu tehlikelerden, ayrıca şeytandan, cinlerden, kötü niyetli insanlardan ve(en büyük düşmanımız olan) kendi nefsimizin kötülüklerinden Allah’a sığınırım demektir.
VE MİN ŞERRİ GÂSİKIN İZÂ VEKAB:“Karanlık çökünce gecenin şerrinden.”Geceyi de gündüzü de yaratan Allah’tır.Nebe’sûresi9,10,11. ayetlerde: “Uykunuzu dinlenme zamanı yaptık. Geceyi üzerinize örttük. Gündüzü de geçim zamanı kıldık.” buyuruluyor.Gece vakti uyku ve dinlenme zamanıdır. Uyku da yarı ölüm gibidir. Gece, gündüze göre kötülük yapmaya dahamüsait zaman dilimidir.Bazı yırtıcılar, haşarat gece vakti ortaya çıkarlar. Hırsızlık ve katil olayları çoğu zaman gece cereyan eder. Peygamber Efendimiz(as): “Gece olunca; can ve mal güvenliği açısından mecbur kalmadıkça yola çıkmayın, çocuklarınızı eve alın, kapılarınızı kapatın, yemek kaplarının üzerini örtün, ateşlerinizi söndürün”…gibi tavsiyelerde bulunmuştur.
VE MİN ŞERRİN NEFFÂSÂTİFİL UKAD:“Düğümlere üfleyen büyücülerin şerrinden.”Büyü: Bazı yöntemler kullanarak ruh ve beden üzerinde geçici rahatsızlık meydana getirme işidir. Bu yöntem cinlerle birleşerek yapılırsa sihir olur. Yapılması haramdır. Büyük günahlardandır. Yapan kimse de şirke girer. Büyü ve sihre maruz kalan insanların şifayı Allah’tanistemeleri gerekir. Böyle durumlarda peygamber(as), Ayetel- kürsi, Muavezeteyn (felâk-nâs), Fâtiha gibisûrelerinokunmasını tavsiye etmiştir. Namaz kılan, abdestli gezen kimseleri sihir ve büyü etkilemez, yapılsa da Kur’an okumak ve dua etmek en etkili kurtulma yöntemidir.
VE MİN ŞERRİ HÂSİDİN İZA HASED: “Haset ettiği vakit hasetçinin şerrinden.”Haset:Bir nimetin, onu hak edenden gitmesini temenni etmektir. Gıpta:(Onun ki onda dursun) Allah bana da versin demektir. Haset münafıklık alametidir. Gıpta mahsurlu değildir.Hasette çekememezlik vardır. Haset le kıskançlık ta tam olarak aynı şeyler değildir. Kişinin eşini kıskanması haset değil, gayret veya hamiyettir. Bu durumiyidir, övülmüştür. Fakat başkasının eşinin güzelliğini, zenginliğini, iyi meziyetlerini çekememesi hasettir. Haset eden; kendi huzursuzdur, başkalarına da huzur vermez. Önemli bir manevi hastalıktır. Tedavisi kadere inanmakla olur. Nimetleri paylaştıran Allah’tır. Herkesin ki farklı olabilir. Allah’ın taksimini, hazmeden huzur bulur. Peygamberimiz (as): “Haset, ateşin odunu kül ettiği gibi, iyilikleri yok eder.”  Buyuruyor.Hayırlı Cumalar dilerim… 

Ahmet Bostancı

Yazdır Paylaş
Diğer Ahmet Bostancı Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek