HEM’den 23 Nisan Futbol Turnuvası
Kırklareli Valisi Ekici, turizmcilerle bir araya geldi
AK Parti’den Ümmüşoğlu ailesine taziye ziyareti
TEMA 12.Ekolojik Okul; Hayal Kreş ve Gündüz Bakım Evi oldu
Bu yazı 24 Eylül 2021, Cuma 09:29:58 tarihinde eklendi. 1292 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

FATİHA SURESİ VE TEFSİRİ - Ahmet Bostancı

Fatiha suresi Kur’an-ı Kerim’in kapağını açınca karşılaştığımız ilk suredir. “Açan”, “Başlayan” anlamına gelir. Surenin diğer isimleri ise: “Ümmül-Kur’an”: Kur’an’ın anası, “Kafiye”: Diğer surelerin yerini tutan, “Seb’ulmesani”: Tekrarlanan yedi ayet , “Fatihatül-kitab” Kitabın anahtarı, kitabın başlangıcı, “Hamd suresi”, “Şifa suresi” gibi isimleri vardır. Fatiha suresi, her namazda, her rekâtında okunur. Bu sure temeldir. Bunu okumadan namaz kılınamaz. Başındaki besmele ayet olarak kabul edilir. Onunla beraber yedi ayettir. FATİHA SURESİYLE İLGİLİ HADİS-İ ŞERİFLER: -“Fatiha Kur’an’ın ana temelidir. O yedi ayettir. O Kur’an-I azimdir.” -“Kim bir namaz kılar da onda Ümmül-Kur’an’ı, yani Fatiha’yı okumazsa, o namaz noksandır. Tam değildir.” Hadis-i kutsi: -“Fatihayı kendimle kulum arasında ikiye böldüm: Yarısı benim, yarısı da kulumundur. Kulumun istediği hakkıdır, kendisine verilecektir.” Kul: -ElhamdülillahiRabbil-alemin- dediği zaman,” Allah: “Kulum bana hamdetti” der.
FATİHA SURESİ VE TEFSİRİ

 

 Kul: -Errahmanirrahim- dediğinde; Allah: “Kulum beni hususi manada merhametle andı.” der. -Maliki yevmiddin- deyince, Allah: “Kulum beni büyük tanıdı.” der. Kul: -İyyakena’büdü ve iyyakenestain- deyince; Allah: “İbadet kuluma, (Mükâfatı) vermek bana aittir. Kulumun istediği verilecektir.” Der. Kul: –İhdinassıratalmüstakim. Sıratallezineen’amte aleyhim. Gayrilmağdubi aleyhim veladdaalliin.- deyince: …… “Bu dilek kula aittir. Ona istediği verilecektir.” Der. Hz. ALİ: “Kur’an’ın tamamı Fatiha’da, Fatiha’nın tamamı ise Besmele’de toplanmıştır.” Buyuruyor. FATİHA SURESİNİN MEALİ: 1-Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla. 2-Hamd, âlemlerin Rabbi olan Allah’a mahsustur. 3-O, Rahmandır ve Rahim’dir. 4-Din (ceza ve mükâfat) gününün sahibidir. 5-Ancak sana kulluk eder, ancak Senden yardım isteriz. 6-Bizi doğru yola ilet. 7-Kendisine nimet verdiğin kimselerin yoluna, gazaba uğramış ve sapmışların yoluna değil. - AMİN!- HAMD: Övgü, medh, sena, yüceltme, teşekkür… RABB: Terbiye eden, ihtiyaçlarını karşılayan, gözetleyen, yetki sahibi… ÂLEMİN: Alemler, canlı, cansız, görülen, görülmeyen, gayb alemi, madde ötesi… RAHMAN: Dünyada inansın, inanmasın tüm insanlara ve tüm mahlukata acıyıp, rızık veren. RAHİM: Cennetine sadece inanan ve salih amel işleyenleri alan. MALİKİ YEVMİDDİN: Ceza ve mükafat gününün sahibi, hakimi. İYYAKE NA’BÜDÜ: Ancak ve ancak sana ibadet ederiz. VE İYYAKE NESTAİN: Yalnız senden yardım bekleriz. İHDİNASSIRATALMÜSTAKİM: Ya Rab bizi doğru yola ilet. SIRATALLEZİNE EN’AMTE ALEYHİM: Nimet verdiklerinin (peygamberinin, sehabelerin, evliyaların, Salihlerin…) yoluna. GAYRİL MAGDUBİ ALEYHİM VELEDDAALLİİN: Gazabına uğramış, yolunu sapıtmış, Allah’ı unutmuş, puta tapıcıların, dinsizlerin, ahlaksızların, tahrif olan dinlere inanan Yahudi ve Hıristiyanların yoluna değil. AMİN!... Hayırlı Cumalar dilerim…

Yazdır Paylaş
Diğer Ahmet Bostancı Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek