HEM’den 23 Nisan Futbol Turnuvası
Kırklareli Valisi Ekici, turizmcilerle bir araya geldi
AK Parti’den Ümmüşoğlu ailesine taziye ziyareti
TEMA 12.Ekolojik Okul; Hayal Kreş ve Gündüz Bakım Evi oldu
Bu yazı 23 Eylül 2021, Perşembe 09:30:58 tarihinde eklendi. 3260 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

ESKİTAŞLI BAL ORMANLARI - Servet Şenyiğit

Lüleburgaz E. Belediye Başkanı Emin Halebak, Durak Mahallesi yolunda ve TOKİ konutlarına komşu Lüleburgaz çöplüğünü oradan kaldırmak istemişti. İstanbul Metropolitan Planlama ile beş milyon kişinin Trakya’ya aktarılması için düşünülen çalışmalarda yerini almıştı. Söz konusu alana 60 bin konut yapılacağı söyleniyordu.
ESKİTAŞLI BAL ORMANLARI

 

Derken,Lüleburgaz çöplüğünün Eski Taşlı Köyü’ne taşınacağı haberi dolaşmaya başladı.  Merak edip çöplük yerine gidip baktığımızda TEM Otoyolu yapılırken çakıl ocağı olarak kullanıldığını görmüştük. Bundan sonra da başka Eski Taşlı Köyü olmak üzere çevre köylerinden de oluşan büyük bir direnç ortaya çıkmıştı. Hatta ÇED raporu için toplantıdaki büyük bir direnişle karşılaştıkları için ÇED raporunu okuyamadan köyden ayrılmışlardı.

O zaman ki Eskitaşlı Köyü Muhtarı Selami Tezcan’dı. Sayın Tezcan çevreye olan duyarlılığı ve oluşacak tehlikeleri öngördüğü için gelişmeleri çok güzel yönetti ve kendi köyü ile çevre köyleri başarılı bir şekilde yönlendirdi. Sonuç ta Lüleburgaz çöplüğü Eskitaşlı Köyü’ne taşınamadı ve çevre de korunmuş oldu.

Peki çevre nasıl korunmalıydı? Devlet millet işbirliği ortaya çıktı. Sayın Selami Tezcan yine köy muhtarıydı ve köyünün öncüsüydü. Komşu köylerin de destek vermesiyle ağaçlandırma, ormanlaştırma çalışmaları başlatıldı. Başta İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü olmak üzere, Kırklareli ve Lüleburgaz orman yetkililerinin de destekleriyle bugüne gelindi.

Bugün o bölgede müthiş güzellikte bir yeşil yaşam var. Tam bin dekar arazi ağaçlandırılmış durumda. Bir bölümü ağaç olmuş ve yem yeşil güzellik sunuyor. Diğer bölümlerde de fidanlar büyüyor. Trakya’nın sulak arazisinde sulamaya bile gerek duymamışlar. Söz konusu bin dönüm arazide ağaç dikimi için köylülerde özveriyle çalışmış.

Cevizden Ihlamura, bademden kara yemişe, akasyadan akçaağaca lavantaya kadar tam 27 çeşit ağaç ve bitki var. Asıl sevindiğim ise yedin bin ağacın öğrenciler tarafından dikilmesi.

Üretim Devrimi Eskitaşlı Bal Ormanlarında başlamış. Şimdilik 400 kovan arı kovanı var ormanda ve tüm arıcılara açıklar. Önümüzdeki yıllarda arıcılığın daha da artacağı çok açık. Orman Müdürlüğünden izin alan tüm arıcılara açık alanlar oluşturulmuş.  Ceviz, ıhlamur, badem ağaçları yeni yeni ürün vermeye başlamış. Fidanlar büyüdüğünde, üretim de artacak ve çevre üretimine olumlu katkıları da artacak.

Yüreğine ve emeğine sağlık Selami Tezcan muhtar.

aervetsenyigit@gmail.com

Yazdır Paylaş
Diğer Servet Şenyiğit Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek