Murat Mahir Altan; “SAHTE GÜLÜŞLER DEĞİL, SAMİMİYET KAZANACAK”
Trakya'da sandık kurulu başkanlarına eğitim verildi
Seçim günü alkol yasak, eğlence mekânları kapalı
Ahmet Etem Oruç; “Çocuk bakım ve kreş projesi hemen uygulanacak”
Bu yazı 22 Eylül 2021, Çarşamba 09:30:26 tarihinde eklendi. 1093 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

SEÇİM OYUNLARI - 1 - Metin ATLI

Seçim tartışmaları bitmiyor. Halbuki normal seçim tarihi Haziran 2023 te. Yani neredeyse daha 1 yıl 9 ay var. Peki neden erken seçim tartışması var? Bunları anlamak için önce anket firmalarının yaptığı son anketlere bakalım. Bugün sadece partilerin son oy oranlarını değerlendirmeye çalışacağız. Daha sonraki bir yazımızda ise cumhurbaşkanlığı seçim anketlerini değerlendireceğiz.
SEÇİM  OYUNLARI - 1

 

Ağustos 2021 de yapılan seçim anketlerinin ortalamasını alarak yaptığım tabloyu aşağıda yazdım.

          AKP         31                               DEVA               4

          CHP       28                                GELECEK          2

           İYİ         14                                 SAADET           1

HDP     10                                DİĞERLERİ       2

           MHP      8

AKP’yi    33 bulan da var 29 bulan da var. Ben ortalamaları aldım. Buna göre bazı değerlendirmeler yapabiliriz. Burada en çarpıcı sonuç, AKP’nin son seçime göre yaklaşık 11 puan gibi çok yüksek oranda oy kaybetmiş olması. Biliyorsunuz artık ittifaklar var.AKP ittifak seçim sistemini getirince şöyle düşündü. Ben dindar bir partiyim. MHP’de milliyetçi bir parti. Halkın da yaklaşık yüzde 70’i kendisini muhafazakar olarak tanımlıyor. Demek ki AKP VE MHP ittifak yaparsa ömrübillah tek başına iktidar olur. Yanlarına da BBP’yi aldılar. Buna Cumhur İttifakı dediler.

           Düz mantık olarak doğru bir düşünceydi. CHP sosyal demokrat bir partiydi. Hiçbir milliyetçi veya dindar parti onlarla ittifak yapmazdı. Ama bu düz mantık tutmadı. Solcu CHP, milliyetçi İYİ Parti ve dindar SAADET Partisi ittifak yaptı. Buna da Millet İttifakı dediler. Bu partilerin ne kadar solcu, ne kadar milliyetçi veya ne kadar dindar olduklarını tartışabilirsiniz. O ayrı konu.

              Bugün geldiğimiz noktada millet ittifakı oyları cumhur ittifakının oylarını geçti. Cumhur İttifakı oyları yüzde  39, Millet İttifakı oyları ise yüzde  43 civarında. Artık AKP meclis çoğunluğunu da kaybediyor. AKP  bu kadar çuvallamasına rağmen uzun süre yüzde  35’lerde tutunmayı başarmıştı. Ancak çıkan yangınlar, sel felaketi, ekonomik durum ve Sedat Peker videoları AKP oylarının yeniden düşüşe geçmesine neden oldu. Halk yangınların kendiliğinden çıktığına inanmadı, Hükümet THK uçaklarını yangın söndürmede neden kullanmadığını açıklayamadı. Sel felaketinde bir sürü ihmaller ortaya çıktı. Ekonomi gittikçe bozuluyor. Halk bunu hissediyor. O nedenle kimse hükümetin açıkladığı enflasyona inanmıyor. Sedat Peker inanılmaz videolar yayınladı. Bir soruşturma dahi açılmadı.

             AKP oylarının düştüğünü gördüğü anda tekrar bir seçime gitmeyi çok istedi. Ama ne yaptıysa oylarını arttıramadı. O nedenle erken seçimde bir ışık göremedi ve yapmadı. Şimdi bazı boş işlerle uğraşıyorlar. Daraltılmış bölge gibi saçma sapan bir seçim sistemine geçmek istediler. Ama bugünkü oy oranlarında bu sistem de aleyhine olmaya başladı ve vazgeçti. Şimdi baraj sisteminle oynamak istiyorlar. MHP’nin oy oranı  yüzde 8 civarında olduğu için barajı yüzde 7 yapmak istiyorlar. Yüzde  5 yaparlarsa DEVA Partisi  meclise girebilir, olmaz.Belki ittifak oluşturmayıp ayrı ayrı seçimlere gitmeyi planlıyorlar. Böylelikle daha fazla oy alacaklarını umuyorlar. Seçimden sonra yine ittifak oluşturacaklar. Ama bunlar boş işler. Bunlar her iki partiyi de kurtarmaz. O nedenle bundan vazgeçebilirler. Eğer vatandaş kendi çıkarları için seçim sisteminle oynadıklarını düşünürse bu geri de tepebilir.

Bir konu daha var. Seçim sisteminde bir değişiklik en az 1 yıl sonraki bir seçimde geçerli olabiliyor. Yani seçim sisteminde bir değişiklik olursa en az 1 yıl seçim yok demektir. Erken seçim kararını cumhurbaşkanı veya meclis alabiliyor. Erken seçim kararını cumhurbaşkanı alırsa normalde bir daha cumhurbaşkanı adayı olamıyor.  Seçimler zamanında yapılırsa  Erdoğan yine aday olamıyor. Çünkü 2 dönem kuralı var. Bir kişi en fazla 2 dönem cumhurbaşkanlığı yapabiliyor ve bu dönem Erdoğan’ın 2. Dönemi.

 Memlekette adalet mi var, bunu da bir şekilde hallederler diyenler de var. Yine de bu konu Erdoğan için büyük bir risk. Ancak meclis erken seçim kararı alırsa tekrar aday olabiliyor. Mecliste erken seçim kararı için 360 milletvekilinin evet demesi gerekiyor. Bu durumda Cumhur İttifakı’nın milletvekili sayısı buna yetmiyor. Yani erken seçime muhalefetin de evet demesi gerekiyor. Ben muhalefetin yerinde olsam seçimlere az bir süre kala alınacak bir erken seçim kararına evet demem. Bunu da şimdiden söylerim. Erken seçim ya şimdi, ya da hiçbir zaman.

Haftaya aynı konuya devam.

 

 

 

Yazdır Paylaş
Diğer Metin ATLI Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek