Tır devrildi, köylü kurtardı
Vali Birol Ekici, şehit ailelerini ziyaret etti
Bugün su kesintisi olacak
HEM’de kursiyerler belgelerini aldı
Bu yazı 10 Eylül 2021, Cuma 09:27:08 tarihinde eklendi. 1225 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

BUYURUN CENAZE NAMAZINA… - Ahmet Bostancı

Uğur Mumcu bir konuşmasında, Türk Vatandaşını şöyle tarif ediyor: “Türk Vatandaşı; İsviçre medeni hukukuna göre evlenen, İtalyan ceza hukukuna göre cezalandırılan, Fransız idare hukukuna göre idare edilen, Alman ceza mahkemeleri usulü yasasına göre yargılanan, İslam hukukuna göre gömülen kişidir.”
BUYURUN CENAZE NAMAZINA…

 

 Baki olan Allah’tır. Her canlı ölümlüdür. Her ölen insan için, inandığı dinin usullerine göre cenaze merasimi icra edilir. İslam’a göre bu süreç ölüm yatağında başlar. Şöyle ki; Ölmek üzere olan kişiye, imanlı gitmesi için hafif sesle Kelime-i Tevhid telkin edilir. Yanında Kur’an(Ya-Sin) okunur. Öldükten sonra çenesi bağlanır. Akrabaları haberdar edilir. Borçları varsa ödenir. Salâsı okutulur. Yıkama işlemi yapılır. Kefenlenir. Tabuta konulur. Musalla taşına getirilir. Cenaze namazı kılınır. Sonra defnedilir. Kısaca süreç böyledir. Ancak bizler cenaze namazını ve törenini de sulandırdık. Hıristiyanlardan veya kafamızdan ilaveler yaptık. Bu da yetersiz bilgi veya bazılarının art niyetinden kaynaklandı. Mesela; cenazeye çelenk getirmek bizim dinimizde yoktur. Çelenk parasıyla hayır yapılsa daha iyi olur. Müslümanın en güzel çelengi, sevdiği ve ahirete yolcu ettiği kişiye dua etmesi, ruhuna Fatiha okuması, cenaze namazını kılması, defin işlerinde yardımcı olmasıdır. Cenaze namazı kılınırken bir kenarda dikilmek, duaya ve namaza katılmamak ayıptır. Dostuna vefasızlık ve haksızlıktır. Ölen kişi zor bir yolculuğa başlamaktadır. Hepimiz bir gün bu yolculuğa çıkacağız. Gün kibirlenme günü değil, sevdiğimize dua ile yardımcı olma günüdür. Allah’tan geldik, yine O’na döneceğiz. Cenaze merasiminde İslami usullerin arasında alkış yapmak, şarkı söylemek, slogan atmak, ıslık çalmak, yırtınarak ağlamak, feryat etmek yoktur. Tekbir getirmek dahi yoktur. Tefekkür vardır. Ölümü, hesabı, cenneti, cehennemi düşünmek vardır. Kendini ölenin yerine koyma vardır. Ölümden ibret alma ve ders çıkarma vardır. Sessizce ağlanabilir. Cenaze namazı abdestli olarak ayakta kılınır. Niyet edilip imamla beraber dört defa tekbir alınır. Birinci tekbirden sonra: (Sübhanekeduası,(vecellesenâük) ifadesi ile beraber), ikinci tekbirden sonra: salavat duaları, üçüncü tekbirden sonra: cenazeye mahsus dua okunur. (Bilmeyenler Fatiha suresini dua niyeti ile okur) dördüncü tekbirden sonra: selâm verilip tamamlanır. Burada erkek cenaze, kadın cenaze ve buluğ çağına gelmemiş çocuk cenaze için ayrı ayrı duaların olduğunu belirtelim. Ancak her cenaze için okunabilecek bir duanın ne kadar güzel bir manası olduğunu dikkatlerinize arz edeyim. “Allah’ım! Dirimizi, ölümüzü, burada olanımızı, olmayanımızı, erkeğimizi, kadınımızı, küçüğümüzü, büyüğümüzü, bağışla. Allah’ım! Hayatta olanlarınızı İslâm üzere yaşat, ölenlerimizi iman üzere öldür. Rabbim! bu ölen kişiye ahirette rahat, rahmet ve mağfiret içinde bir hayat nasip et. İyiliklerini mükâfatlandır. Kötülüklerini affet!.” Mezarlara büyük masraflar etmek haramdır. Sade olmalı, en az masrafla halledilmeli. Mezar taşına tuttuğu takımın ismi, amblemi, kişinin fotoğrafı gibi şeyler dinimizde olmayan işlerdir. Ölen kişiye de hiç bir faydası yoktur. Ahirette bize faydası olacak şunlardır: 1- Tevhid inancı, 2- ihlâsla yapılan ibadetler, 3- doğru davranışlar, 4- yaptığımız düzgün işler… gerisi boş. Herkese hayırlı cumalar dilerim...

Ahmet BOSTANCI

Yazdır Paylaş
Diğer Ahmet Bostancı Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek