Tır devrildi, köylü kurtardı
Vali Birol Ekici, şehit ailelerini ziyaret etti
Bugün su kesintisi olacak
HEM’de kursiyerler belgelerini aldı
Bu yazı 10 Ağustos 2021, Salı 09:20:45 tarihinde eklendi. 1070 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

ABD’NİN FONLADIĞI MEDYA KURULUŞLARI - Servet Şenyiğit

Yazılı ve görsel medya Türkiye’nin gündemini belirlemek için yoğun çaba harcıyorlar. Yaşadığımız orman yangınlarında da bunu çok net gördük. Ağacı kimin yaktığına bakmadan havada uçak arayanlar somut gerçeği gizleyemiyorlar.
ABD’NİN FONLADIĞI MEDYA KURULUŞLARI

 

ABD merkezli Chrest Foundation adlı vakıf kendi internet sitesinden yayınladığı listede Türkiye’deki medya kuruluşlarına yüzbinlerce dolar destek verdiğini açıkladı. Nedir bu Chrest Foundation? Amerika Birleşik Devletleri Irving, Texas ‘da1999 yılında Jeff Iensen ve Lou Anne King ile birlikte kurdukları bir vakıf.  2001 yılında uluslararası bir boyut katarak Türkiye’deki STK’lara mali destek vermeye başladı.

 

Vakfın kendi internet sitesinden açıkladığı listede birçok medya kuruluşu var. Yüz binlerce dolar hibe alan kuruluşların başında Medyascope adında bir kuruluş geliyor. 476 bin 720 dolar destek almış. P24 adlı kuruluş 124 bin 015 dolar, 14Journos 60 bin dolar , Serbestiyet 49 bin 995 dolar almışlar.

 

En çok desteği alan Medyascope, gazeteci Ruşen Çakır’ın kurucusu olduğu ve halen yayın hayatını sürdüren internet haber sitesi. 2015 yılında yayın hayatına başlıyor, 2016 yılında destek almaya başlayarak toplam 476 bin 720 dolar yardım alıyor. Kurucu ve yönetici Ruşen Çakır, olay basına yansıyınca,”yaptıkları özgür gazetecilikle bazı kesimlere rahatsızlık verdiklerini ve bu yüzden de özür dilemeyeceklerini” söylemiş.

 

Tarih ilginç gelişmeleri her zamanki tüm doğrularıyla ortaya koyar. Geçmiş zaman da bir gazete küpürünü anımsıyorum. “Ruşen Çakır Washinton’dan bildiriyor” başlıklı haber; “Basında Skandal Pentagon’un 50 gazeteciyi maaşa bağlayıp ABD lehine yazılar yazdırdığı ortaya çıktı. Aralarında dört Türk gazeteci de var.” yazıyor haberde ve gazetecilerin isimlerini de veriyor.

 

Ne güzel sistem kurmuş ABD, Pentagon’dan maaş alan gazetecileri açıklayan gazeteciye beş yıl içerisinde dört milyon TL bağışta bulunacaksın ve bağışı alan gazeteci özgür gazetecilik yaptığını savunacak.

servetsenyigit@gmail.com

 

Yazdır Paylaş
Diğer Servet Şenyiğit Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek