Lüleburgaz’da 23 Nisan coşkusu
Kenan Ürün; “Lüleburgazspor’u iyileştirmek için adayım”
Lüleburgaz’da feci kaza
Çeşme meydanına TREPAŞ Resmi Ödeme Merkezi  açıldı
Bu yazı 13 Temmuz 2021, Salı 09:16:46 tarihinde eklendi. 1025 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

TÜTÜN ÜRETİCİSİ EYLEMDE - Servet Şenyiğit

Adıyaman – Malatya karayolunu kapatan tütün üreticilerini görünce yıllar öncesini anımsadım. 1978-1979 yıllarında düzenli sefer olarak yapılan ABD seferlerinde İzmir limanından yüklediğimiz tütünleri Marlboro sigara fabrikasına boşaltırdık. Bir keresinde fabrikayı da gezdirmişlerdi bizlere.
TÜTÜN ÜRETİCİSİ EYLEMDE

 

 Sonrasında devran döndü ve Turgut Özal ile birlikte yabancı sigara üreticileri Türkiye’de fabrika kurdular. Sonuç ta da tütün dış satım yapan Türkiye, tütün dış alım yapan ülke konumuna dönüştürüldü.

Biliyorsunuz Osmanlı döneminde  tütün tekeli yabancı sermeyeli bir  şirketin elindeydi. Fiyatı da şirket belirler tütün alım satımını şirket yapardı. Türk’e tütün ticareti yasaktı. Tütün alım satımından yakalanan Türk ağır ceza alırdı. Bugün RTE Hükümeti de aynı uygulamaları yapıyor ve Osmanlı torunu olduklarını kanıtlamaya çalışıyor.

Ne getiriyor RTE Hükümeti ? 1 Temmuzdan itibaren yetki belgesi zorunluluğu getirdi. Tarım ve Orman Bakanlığından yetki belgesi almadan tütün ticareti yapmak yasaklandı. Belgesiz tütün ticareti yapanlara üç yıldan altı yıla kadar hapis cezası verilecek. Bu  yetmedi, kelime oyunlarıyla üreticiyi kandırmaya ve kazıklamaya çalışıyor. Şirin görünmek için kooperatifleşmelerini zorunlu yapmak istiyor. Kooperatifin en az 250 üyesi ve belli bir sermayesi olacak.

Birinci sorun, üretici ürettiği malı niçin istediği gibi satamıyor? Buğday , ayçiçeği ve pancar üreticisi   satabiliyorsa, çay üreticisi satabiliyorsa tütün üreticisi de satabilmeli. Ürettiği ürünü satana hapis cezası veren bir başka ülke var mı bilemiyorum. İkinci sorun, kooperatifleşme diye yutturulmaya çalışılan şirketleşme. En az 250 üyesi olacak diyor RYE Hükümeti. Belli bir sermayesi de olacakmış.

Üretici isyan edince de hemen sabahın köründe 30 üreticiyi al gözaltına , köylerden traktör çıkışlarını bile yasakla. Kendi tütün üreticisine reva görülenler kimin işine yarıyor diye sormak gerekmez mi? Emperyalistlerin işine yarıyor. Onlar ellerini ovuşturarak ve gülerek izliyorlar yaşadıklarımızı.

Köylüyü milletin efendisi olarak gören anlayıştan , köylüyü emperyalistlerin uşağı yapan anlayışa getirmeye çalışanlara Türk milleti izin vermeyecektir.

servetsenyigit@gmail.com

Yazdır Paylaş
Diğer Servet Şenyiğit Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek