Murat mahir Altan, depremzedelerle buluştu
Yavuz Muhtar yeniden aday
Vali Ekici, jandarma personeli ile iftar yaptı
Ahmetbey köftesine coğrafi işaret almak için protokol imzalandı
Bu yazı 25 Haziran 2021, Cuma 09:19:21 tarihinde eklendi. 1118 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

TÜRKÇE İBADET MESELESİ - Ahmet Bostancı

Diyorlar ki: “Kur’an-ı Kerim Arapça, anlamıyoruz. Türkçe olsa anlardık, inanırdık, sonra ibadet ederdik…” Anlayışı, bilgiyi arttırmak elbette çok güzel. İslâm “OKU” emriyle başlar. Dinimizin ilme verdiği değeri hepimiz biliyoruz.
TÜRKÇE İBADET MESELESİ

 

Ancak, İslâm kolaylık dinidir. Herkes her konuda uzman olacak diye bir kaide yok. Her Müslüman ferdi olarak ilmihalinden (İmanın, İslâm’ın şartları, ibadetler, helal-haram konularından) sorumludur. Türkiye’deki veya dünyadaki komünistler Rusça veya Çince bilerek mi komünist oldu?

Fransa’dan gelen laikliğe inananlar Fransızca biliyor mu?. İncil, İsa peygambere İbranice indirildi. Dünyadaki Milyarlarca Hristiyan bu dili bilerek mi bu dine girdi?. Muhammed (as)in amcası Ebu Leheb, yengesi Ümmü Cemil, komşusu ve diğer müşrikler çok iyi Arapça biliyordu, ama inanmadılar. Nuh peygamberle oğlu aynı dili konuşuyordu, oğlu inanmadı. Lût peygamber ve eşi aynı dili konuşuyordu, eşi inanmadı. İbrahim peygamberle Nemrut aynı dili konuşuyordu, Nemrut inanmadı. Musa peygamberle Firavun aynı dili konuşuyordu, Firavun inanmadı. Her birinin inanmamak için farklı gerekçeleri vardı. Bazısı kibrine, şeytana, nefsine yenildi. Bazıları makam sevdasından vazgeçemedi.

Önemli olan Allah kelâmı olan Kur’an’ın ana mesajını anlamak ve yaşamaktır. İman kalp ile tasdik etmek, dil ile ikrardır. Tercih meselesidir. Namazın, orucun, zekâtın, ana-babaya, büyüklere saygının, kul hakkına riayet etmenin… farz olduğunu biz nereden öğrendik?. İçkinin, zinanın, hırsızlığın, rüşvetin, yetim hakkının ve daha nice haramların yasak olduğunu nereden öğrendik?. Bunları bilmeyen mi var?. Hani anlamıyorduk?. İnanmak DİL değil, DIL (GÖNÜL) işidir. İbadet ana dilde olursa, hangi ana dil ile olacak?. Dil devamlı değişiyor. Elli, yüz sene önce kullanılan birçok kelime kullanılmıyor.

 Ayrıca Türkçe, Kürtçe, Farsça, İngilizce ezan okunsa, böyle düşünenler hemen namaza mı başlayacaklar?. Merak ediyorum. Kur’an’ın; gündelik konuşulan Arapçanın da üstünde kendine has bir dil yapısı vardır. İbadet, (namaz) Kur’an ayetlerinin aslı ile yapılır. Bu tüm dünya Müslümanlarının ortak ibadet dilidir. Çünkü Kur’an ve İslâm tüm insanlığa gönderilmiş, evrenseldir. “Allahüekber, Bismillah, EsselamümüAleyküm, Elhamdülillah, Lâihe illallah…” deyince dünyanın her yerindeki Müslüman anlar. Bunlar İslâm’ın ortak sembolleridir. Dua ise her dille edilebilir. Neticede dilleri, ırkları, renkleri yaratan da Yüce Allah’tır. (Bkz. Rum Suresi: 22) Çanakkale savaşında bunun çok manidar bir örneği yaşandı.

 İngiliz ve Fransızların Hindistan, Cezayir, Senegal… gibi sömürge ülkelerden getirip “Osmanlıyı ve Halifeliği Almanlardan kurtaracağız” yalanıyla kandırarak cepheye sürdükleri ve Türklere karşı savaştırdıkları askerler, Mehmetçiğin cephede okuduğu ezanları, Allah, Allah naralarını duyunca, karşılarındaki askerlerinde Müslüman olduğunu ve kandırıldıklarını anlamışlar ve bir çoğu Türk cephesine geçmiştir. DİN: Allah’ın kanunudur. Hiçbir beşerin dinin dokusuna müdahale hakkı yoktur. Kur’an Allah’ın korumasındadır. Yüce Allah: “Hiç şüphesiz ki, Kur'ân'ı biz indirdik, elbette onu yine biz koruyacağız.” (Bkz. Hicr: 15) buyuruyor. Müslüman ise: Allah’ın hükümlerine teslim olan kimse demektir.

 Ahmet Bostancı

Yazdır Paylaş
Diğer Ahmet Bostancı Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek