Tır devrildi, köylü kurtardı
Vali Birol Ekici, şehit ailelerini ziyaret etti
Bugün su kesintisi olacak
HEM’de kursiyerler belgelerini aldı
Bu yazı 26 Mayıs 2021, Çarşamba 09:25:33 tarihinde eklendi. 1157 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

KILIÇDAROĞLU ADAY MI? - Metin ATLI

Ortada bir seçim yok. Seçim havası da yok. Ama her an her şey olabilir. Yeni sistem de partilerin de, milletvekillerinin de meclisin de bir önemi kalmadı. Hatta yargının da, bakanların da bir önemi kalmadı. Her şey bir kişiye bağlandı. Bu nedenle seçimde yeni cumhurbaşkanı kim olacaksa bu önemli. Yeni bir cumhurbaşkanı seçilirse ülke tamamen onun insafına kalacak.Çünkü sistem yok, şahıs var. İyi çıkarsa Allahtan, kötü çıkarsa bizden.
KILIÇDAROĞLU  ADAY MI?

 

Neden yargının da önemi kalmadı dedim. Çünkü kimin yargılanıp yargılanmayacağı yine o bir kişinin işaretine bağlı. Ticaret bakanı kanuna aykırı olarak kocasının şirketinden kendi bakanlığına dezenfektan alıyor. Bu alenen suç. Ona soruşturma yok. İmamoğlu dezenfektan almış, ona soruşturma var. Ellerini arkadan bağlamış, ona inceleme var. Tam bir komedi.Bu ülke böyle ilerler mi?

                        Şeffaflık yok. Ülkede ne oluyor bitiyor haberimiz olmuyor. Bir gün çıkarlar çatışır da birbirlerini yerlerse kirli çamaşırlar ortalığa dökülüyor. O zaman haberimiz oluyor. 128  milyar dolar buharlaşmış, ruhumuz duymadı. Para bitince haberimiz oldu.

Sedat Peker açıklamalar yapıyor, şaşkınlıkla herkes izliyor.  6 videosu tam 40 milyon kişi tarafından izlenmiş. Bu nasıl bir rekor. Sizce kim doğruyu söylüyor diye anket yapmışlar. Yüzde 91 i Sedat Peker demiş. Sol kesim yıllardır bunları söyledi ama kimse inanmadı. Bir mafya lideri söyleyince % 91 söylediklerine inanıyorum demiş.  Biz nasıl bu hale geldik. Sedat Peker diyor ki bana polis koruması verdiler, bana çakar verdiler, bana miting yaptırdılar. Bana sen şimdi yurtdışına git, nisan da seni tekrar ülkeye getireceğiz dediler. Diğer söyledikleri ise yenilir yutulur şeyler değil. Bizde ağzımız açık dinliyoruz.

   AK parti içinde çekişmeler var, herkes birbirinin kuyusunu kazmaya başladı da bazı şeylerden haberimiz oluyor. Cumhurbaşkanı da artık partisine hakim olamıyor, her yerden patlak veriyor. En geri bir Afrika ülkesinde bile bunlar olsa o hükümet darmadağın olur yıkılırdı. Bizde hiçbir şey olmamış gibi hayat devam edebiliyor.

Aslında ülkenin üçte biri iyi kötü siyasi olayları takip ediyor. Bu olanlar onlar için sürpriz değil. Diğer üçte biri bu olayları önceden göremiyor. Herşey ortalığa saçılınca durumu anlıyorlar. Son üçte birlik bir kesim var ki bunlara hiçbir şey anlatamıyorsun. Onlar okumayı, siyaseti sevmiyor. Ülkenin gidişatına kafa yormuyor. Onlar bir kişiye bağlanıyorlar. O kişi ülkeyi yaksa vardır bir bildiği, ondan yakmıştır diyorlar.  O kişi ne derse hepsini doğru kabul ediyorlar.

Erken seçim işi de tamamen Cumhurbaşkanına bağlı. Ya Cumhurbaşkanı, ya da meclis erken seçim kararı alabiliyor. İkisi de aynı kapıya çıktığı için yani sadece Cumhurbaşkanı karar verebiliyor. Aslında seçime Cumhurbaşkanı karar verirse veya seçim zamanında yapılırsa Erdoğan bir daha aday olamıyor. Çünkü 2 dönem kuralı var. Ancak bu madde gündeme bile gelmiyor. Çünkü herkes biliyor ki bugün kural mural yok. Cumhurbaşkanı anketlerde biraz şansının olduğunu görse hemen erken seçim yapar. Ama ümit görmüyor. O nedenle dayanabildiği kadar gidecektir. Bir mucize olur da oylar acaba bana döner mi diye bekleyecektir.

                      Anketler diyor ki bugün seçim olsa Erdoğan’ın tekrar seçilmesi artık çok zor. Kimin kazanacağı artık Ak parti veya Erdoğan’ın elin de değil. Tamamen muhalefetin elinde. Muhalefet doğru bir aday gösterirse o aday seçimi fazla zorlanmadan kazanıyor. Önemli olan şu. Muhalefet kimi aday gösterecek. Ekrem İmamoğlu veya Mansur Yavaş millet ittifakı adayı olursa bugünkü şartlarda seçimi kazanmaya çok yakınlar.

                   Peki Kılıçdaroğlu aday olursa ne oluyor? Seçimi kazanması zora giriyor. Açık söylemek gerekirse Kılıçdaroğlu’na halktan çok destek yok. Buna rağmen gaza gelip aday olur mu? Normalde olmaz. Bu yaşa gelmiş, bu kadar siyasette olan bir kişi bu gaza gelmemeli. Ama şu koltuk yok mu. O kadar tatlı ki. O koltuğa oturan birisi bizim gördüklerimizi göremiyor. Ben yine de Kılıçdaroğlu’nun böyle bir hata yapacağını düşünmüyorum. CHP içinde Kılıçdaroğlu aday olmalı diyenler bence partide kendi hesaplarını yapıyorlar.

                    Kılıçdaroğlu’nun artı ve eksilerini değerlendirelim.  Eksilerini sayarsak bize bir Ekmeleddin faciası yaşattı. AK Parti şu an bu kadar kötü yönetirken CHP’nin oylarını bir türlü arttıramadı. Çok etkileyici bir hatip değil. CHP’ye  bir sosyal demokrat partide olması gereken demokratik sistemi getiremedi. Artılarını sayarsak son belediye seçimlerinde büyük şehirlerde iyi adaylar gösterdi.

 İmamoğlu’nu İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday gösterme cesaretini göstererek risk aldı ve kazandı.Ama aynı başarıyı parti yöneticileri diğer il ve ilçelerde gösteremedi.  İkinci artısı şu an millet ittifakını dağıtmadan bir arada tutmayı iyi başardı.

 Sonuç olarak şu saatte CHP’de bir değişiklik millet ittifakının dağılmasına neden olabilir. Kılıçdaroğlu ilk seçime kadar CHP’nin başında kalmalı, cumhurbaşkanlığına aday olmamalı, millet ittifakını bozmamalı. Ama ilk seçimden sonra CHP’nin önünü açarak siyaseti bırakmalı, kendisinden sonraki CHP’nin de hazırlığını yapmalı. Çünkü artık yaşı 73. Şu an CHP belediye başkanları iyi çalışıyor. Oylarını daha da arttırdılar. Ama CHP parti olarak oylarını arttıramadı. Parti yönetimindeki bazı kişiler başarılı olamadı. O nedenle yeni seçimle beraber CHP’de ciddi bir yapılanma gerekiyor.

 

 

 

Yazdır Paylaş
Diğer Metin ATLI Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek