Bulgaristan’a giden otobüs devrildi; 11 kişi yaralandı
Vatandaşlardan Ak Partiye Teşekkür
Köprü ayağına çarptı-1 Yaralı
Alevi-Bektaşi camiasının acı günü
Bu yazı 19 Mayıs 2021, Çarşamba 09:23:37 tarihinde eklendi. 1262 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

BAĞIMSIZLIĞA İLK ADIM: “19 MAYIS 1919” - Burcu Çalışkan

Bugün bağımsızlığımızın başladığı gün. 19 Mayıs Türkiye Cumhuriyeti’nin doğuş şafağıdır. Kurtuluş ateşinin kalplerde ve kafalarda yakılış şafağı...
BAĞIMSIZLIĞA İLK ADIM: “19 MAYIS 1919”

 

Bugün bağımsızlığımızın başladığı gün.

19 Mayıs Türkiye Cumhuriyeti’nin doğuş şafağıdır.

Kurtuluş ateşinin kalplerde ve kafalarda yakılış şafağı...

O günlerde yurdu düşman sarmış. Türk milleti direniyor. Vatan aşkıyla eline silah alan, bir karış toprağı düşmana vermemek için direniyor. Birçok savaş görmüş bu milletin ihtiyacı, dayanışma ve birlik içinde işgalcilere karşı koymak. Bir komutan, bir önder çıkmalı, Türk milleti yeniden dirilmeli… Asırlardır bağımsız yaşamış Türk milletinin ebediyete kadar bağımsız yaşayacağına inanan bir önder Samsun’a ayak basıyor. İşte o an Samsun’da Türk milletinin kurtuluşuna bir güneş doğuyor. Yurdun her bölgesinde işgal zulmünü yaşayan onurlu Türk milleti, yurdunu kurtarmak için  Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün etrafında birleşiyor.

Büyük ozanlarımızdan Fazıl Hüsnü Dağlarca bir şiirinde şöyle der:

“Milletler büyük evlatlarıyla soluk alırlar”.

Yani, bağırlarından çıkardığı evlatlarının eylemleriyle varlıklarını sürdürür, yaşamlarını korurlar.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk… İleri görüşlülüğü, irade ve cesareti, azim ve kararlılığı ile büyük bir fikir adamı, devlet adamı, askeri bir deha, komutan. Türk milletinin azim ve kararının kurtuluş olduğunu bilen Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkarak milli mücadelemizi başlatmıştır.  Tam bağımsızlık meşalesini yakarak,tüm zorluklara rağmen azimle, cesaretle, inançla milli mücadeleyi kazanmıştır.

Peki, 19 Mayıs’ın anlamı nedir?

İnsanın kendi gücüne inanması ve insan güçleri arasında dayanışmanın yaratılmasıdır; yani halk kaynağına inilmesidir. Bu açıdan bakarsak, ‘Ulusal Bağımsızlık Savaşımız’ ve onu izleyen yıllarda halk için halkla birlikteliğin tohumları 19 Mayıs 1919’da atılmıştır. İşte bunun içindir ki, 19 Mayıs yalnızca bir savaşın kronolojisinde ilk halka değildir. Bu savaşın getirdiği ulusal dayanışma, ulusal onur, ulusal egemenlik, tam bağımsızlık gibi, temel kavramların da doğuş ve çıkış noktasıdır.

19 Mayıs’ı, yenilgiyle çıkılan bir savaştan sonra, kurtuluş yolunun aranması diye adlandırma da eksiktir. Çünkü, kurtuluşa giden yol, özgürlük gibi, bağımsızlık gibi, insan onuru gibi temel değerlerin toprağından geçer.19 Mayıs, bir bakıma bu temel değerlerin ekildiği topraktır. Ya da, bunları kendi ulusal eylemimiz içinde doğuran bir atılımdır.

19 Mayıs, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde milli iradenin, birlik ve beraberlik ruhunun uyanışıdır. 19 Mayıs, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasına doğru atılan ilk adımdır.

Sevgili Gençler…

Mustafa Kemal Atatürk, Türk milletinin tarihinde dönüm noktası olan bu günü sizlere bayram olarak armağan etmiştir. Bu bayram sizlere duyulan güvenin ifadesidir. 19 Mayıs, tam bağımsızlığı sağlayan Türk milletinin, ulusal egemenliğin ve Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün doğum günüdür. Bu gün bizim gururumuzdur. Bu gün sizindir. Sizler Türk Cumhuriyeti’nin yılmaz bekçilerisiniz.

Şüphe yok ki sizler ulusal değerlere ve bilince, Cumhuriyet’e sahip çıkacak, milli egemenliğimize ve bağımsızlığımıza gölge düşürmeyeceksiniz. Atalarımızdan aldığımız ruhla, milli ve manevi değerlerine bağlı ilim ve irfan sahibi araştıran, üreten, sorgulayan bireyler olarak ülkemizi daha da ileriye taşıma noktasında gerekeni yapacaksınız.

Bu duygu ve düşüncelerle Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü, saygı, özlem ve minnetle bir kez daha anıyor, Ata’mızın açtığı yolda, gösterdiği hedefe azmi ve cesaretiyle yürüyen tüm gençlerimizin 19 Mayıs 1919 Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutluyorum.

Sevgiyle kalın…

Yazdır Paylaş
Diğer Burcu Çalışkan Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek