Tır devrildi, köylü kurtardı
Vali Birol Ekici, şehit ailelerini ziyaret etti
Bugün su kesintisi olacak
HEM’de kursiyerler belgelerini aldı
Bu yazı 30 Nisan 2021, Cuma 09:45:18 tarihinde eklendi. 1117 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

RAMAZAN SÖZLÜĞÜ - Ahmet Bostancı

RAMAZAN: Oruç tutmanın farz olduğu ve Kur’an-ı Kerim’in indirildiğihicri takvimin 9. ayıdır.Manası: Yanmak demektir. Tutulan oruçlar, kılınan namazlar, verilen fitre ve zekâtlar sebebiyle günahların yanmasından dolayı bu ismi almıştır. Ayrıca rahmet, mağfiret ve bereket ayı olması münasebetiyle Allah Teala’nın kullarının günahlarını yakması (affetmesi) anlamını taşır. Kur’an’da Şehr-i Ramazan olarak anılır.
RAMAZAN SÖZLÜĞÜ

 

ORUÇ:Farsça’dan dilimize giren bir kelimedir. “Günü tutmak” anlamına gelir. Kur’an’da; “savm” ve “siyam” olarak geçer. Manası: İmsak vaktinden güneşin batışına kadar yemek, içmek ve cinsi münasebetten uzak durmak demektir. Oruç tutan kişiye “Saim” denir.
SAHUR:
Seher vakti, teheccüt namazı kılınan vakit demektir. Oruç tutmak maksadıyla imsak vaktinden önce yenilen yemeğe denir. Ehl-i kitap (Hıristiyan ve Yahudiler) akşam yemeği ile oruç tutardı. Peygamberimiz(AS); “Sahura kalkınız. Sahurda bereket vardır. Ehl-i kitap ile benim ümmetimin oruçları arasındaki fark “sahur” dur.” Buyurmuştur.
İMSAK:
Kendini tutmak, bir şeyden el çekmek demektir. Ramazan ayında oruç tutan Müslümanların oruca başlama zamanı ve sabah namazının giriş vakti anlamını taşır. İMSAKİYE: Ramazan ayında imsak, iftar ve namaz saatlerini gösteren liste. (Takvim)
İFTAR:Ramazanda akşam ezanı okununca, oruç açma, akşam yemeği vakti demektir.
FITIR SADAKASI (FİTRE):İnsan olarak yaratılmanın ve Ramazanda oruç tutup, bayrama kavuşmanın şükrü olarak zenginlerin fakirlere vermesi vacip olan, ramazan ayına mahsus mali ibadet.
TERAVİH NAMAZI:
Ramazan ayında, yatsı namazından sonra, vitir namazından önce kılınan yirmi rekâtlık sünnet namazın adıdır. Oruç tutan veya herhangi bir mazeretle tutamayan, kadın- erkek herkese sünnettir. Cemaatle kılmak daha sevaptır. Tek başına da kılınabilir.
MUKABELE:
Karşılıklı okuma demektir. Cenab-ı Allah Kur’an’ı peygamberimiz(AS)e Ramazan ayında indirmeye başlamıştır. Kur’an’ı getiren melek Cebrail(as); her ramazan ayında Peygamberimiz(AS)in ayetleri hafızasında tutup- tutmadığını kontrol amacıyla peygamberimizi dinler, peygamberimiz(AS)de Cebrail’i dinlerdi. Ramazan ayında evde veya camide birisinin Kur’an okuması ve diğer kişilerin de dinlemesine Mukabele denir.
KADİR GECESİ:Yüce Kitabımız Kur’an- Kerim’in Muhammed(AS)e vahy edilmeye başlandığı ve peygamberlik görevinin kendisine tevdi edildiği en büyük gece. Kur’an’da bin aydan daha hayırlı olduğunu bildiren müstakil Kadir Süresi vardır. Ramazan ayının 27. Gecesidir.
BAYRAM NAMAZI:Ramazan ve Kurban bayramlarının birinci günü, güneş doğduktan 45 dk. sonra cemaatle, camide kılınan ve kılınması her Müslümana vacip olan iki rekatlık namazdır.
MAHYA:Özellikle ramazan aylarında camilerde, iki minare arasına ışıkla yazılan yazı.

 

  Ahmet Bostancı

Yazdır Paylaş
Diğer Ahmet Bostancı Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek