Murat Mahir Altan; “SAHTE GÜLÜŞLER DEĞİL, SAMİMİYET KAZANACAK”
Trakya'da sandık kurulu başkanlarına eğitim verildi
Seçim günü alkol yasak, eğlence mekânları kapalı
Ahmet Etem Oruç; “Çocuk bakım ve kreş projesi hemen uygulanacak”
Bu yazı 23 Mart 2021, Salı 09:41:52 tarihinde eklendi. 2240 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

MISIR İLE İLİŞKİLER NORMALLEŞİYOR, SIRADA SURİYE OLMALI - Servet Şenyiğit

Dışişleri Bakanı ( Sekreteri) Mevlüt Çavuşoğlu güzel bir haber verdi geçtiğimiz günlerde; “Mısır’ la diplomatik düzeyde temaslarımız başladı.” Hiç olmaması gereken bir yanlışlıktan sekiz sene sonra da olsa dönülmesi olumlu bir adımdı bence.
MISIR İLE İLİŞKİLER NORMALLEŞİYOR, SIRADA SURİYE OLMALI

 

Daha önceki yazılarımda da belirtmiştim; ülkeler arasında ki dostluklar karşılıklı çıkarlar çerçevesinde olur. Dost ülke olmaz, karşılıklı ortak çıkarları nedeniyle yakın ülkeler olur. Bu açıdan baktığımız zaman ,Türkiye’ye çok şeyler kaybettiren kişisel yanlışlıklar görüyoruz.

 

RTE ve hükümeti Türkiye’nin ulusal çıkarlarını düşünmeden,  Sünni mezhepçi ve İhvancı bakışla kendi iktidar çıkarlarını esas aldılar. Suriye’ de , Filistin’ de, Mısır’ da , Libya’ da ve Tunus’ ta İhvancı rejim hayalleri kurdular fakat hayalde kaldı, gerçek olamadı. Hayal ,Mısır’da ve Tunus’ta bir yılda kaybetti. Suriye’ye zaten giremedi. Libya’da da kaybediyor. Sonuçta Türkiye’de de kaybedecekler.

 

 Mısır’ da Mursi’yi deviren Sisi nedeniyle Kahire Büyükelçisini merkeze çekerek diplomatik ilişkilerin en alt düzeye indirdiler. Peki , İhvancıMursi’ yi deviren Sisi hala Mısır’ da yönetimde değil mi? Ne değişti de Türkiye’ ye maliyeti yüksek  sekiz yıl kaybettirildi?  Türkiye ile Mısır’ın Doğu Akdeniz’deki yüksek ortak çıkarları ana konu aslında. Yunanistan ve ABD ile birlikte hareket eden Mısır, Ekonomik Münhasır Bölge konusunda Yunanistan tarafından kandırıldığını gördü.

 

Zararın neresinden dönersen kardır mantığıyla bakarsak ilişkilerin gelişmesi olumludur ve Türkiye için kazançtır. Aynı adımların Suriye ile de atılması Türkiye için kaçınılmaz bir zorunluluktur. Bir hafta önce “kardeşim Esad”  iken bir hafta sonra “katil Esed” demenin özünde de zamanın başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun elindeki İhvancılar listesiyle Suriye’ye gidip, Başer Esad’dan listedeki isimleri hükümete almasını istemesiydi.

 

Türkiye için atılması gereken adım Suriye ile anlaşmakdır. Bu adım iki komşu ülkenin aralarındaki sorunlarını çözmesinin çok ötesinde dünya ölçeğinde de sorunları çözecektir. ABD’ nin Kuzey Irak’ta kurduğu, Suriye’de de kurmak için savaştığı enerji koridorunu engelleyecektir. Doğu Akdeniz’deki büyük güç  mücadelesinde birlikte hareket etmek iki ülkenin  bölgede istikrarı sağlanmasında ve deniz dibi kaynaklarında ortak hareket etmelerini sağlayacaktır.

 

Tarihin, ülke çıkarlarını kendi kişisel kaprisleri için feda edenleri unutmadığı ve ibret için yazdığı unutulmamalıdır.

 

servetsenyigit@gmail.com

Yazdır Paylaş
Diğer Servet Şenyiğit Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek