Murat Mahir Altan; “SAHTE GÜLÜŞLER DEĞİL, SAMİMİYET KAZANACAK”
Trakya'da sandık kurulu başkanlarına eğitim verildi
Seçim günü alkol yasak, eğlence mekânları kapalı
Ahmet Etem Oruç; “Çocuk bakım ve kreş projesi hemen uygulanacak”
Bu yazı 12 Mart 2021, Cuma 09:34:59 tarihinde eklendi. 2058 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

CENNET VE CENNETLİKLER - Ahmet Bostancı

Cennet: “Bitki ve ağaçları ile toprağı örten bahçe” mânasına gelir. Âhiret hayatında müminlerin ebedî saadet yurdu. Eşsiz nimetleri ile insan idrakinin fevkinde güzel yer demek.
CENNET VE CENNETLİKLER

 

Cennetü’lMe’va: Şehit ve mümin kimselerin barınacağı cennet.
Cennet-i Adn: Altın ve incilerle süslü ebedilik cenneti.
Darü’lHuld: Bozulmanın, çürümenin, eskimenin söz konusu olmadığı ebedilik yurdu.
Firdevs: Tüm nimetleri kapsayan, Arşın altındaki en yüksek cennet.
Darü’s Selam: Esenlik yeri.
Cennatü’n Naim: Nimetlerle donanmış cennetler
Darül Celal: Beyaz inciden yaratılmış
Cennetül Karar: Ebedi kalınacak yurt demek.
Cennet Nasıl Bir Yerdir?
Cennet güzellikleri ve nimetlerinin insan aklının alamayacağı kadar büyük olduğu bazı hadislerde bildirilmiştir. Bu bağlamda, Kur’an-ı Kerim’de yer alan ayetlerden cennetin nasıl bir yapıda olduğu da anlaşılabilir.
Cennet, genişliği gökler kadar olan bir yerdir. Burada insanı rahatsız edecek derecede yakıcı sıcaklar ve dondurucu soğuklar yoktur. Cennette temiz su kaynakları, bozulmayan süt ve bal ırmakları vardır. Bunların yanı sıra cennette kalanlar, cennet içeceği de içerler. Bu içecek kişiye zevk verir ancak baş ağrısı yapmaz ve sarhoşluk da vermez. Bunların yanı sıra cennet çeşitli meyveler ve ağaçlar da donatılmıştır.
Kur’an-ı Kerim’de Cennet ile İlgili Ayetler
 Kur’an’da hem cennet hem de cehennemin tasvir edildiği çok sayıda ayet geçer. Bu ayetlerde cennete gidenlerin huzur, cehenneme gidenlerin ise büyük bir azap içerisinde olacağı vurgusu yapılır. Cennetin ve bu yerin özelliklerinin bahsedildiği yüzlerce ayetten bazıları aşağıdaki gibi sıralanmaktadır.
-“İşte onlara, içinden ırmaklar akan adn cennetleri vardır. Onlar orada ince ve kalın ipekli yeşil elbiseler giyecekler.”
(Kehf Suresi, 31)

-“
Müminlerin erkekleri de kadınları da birbirlerinin velîleridir; iyiliği teşvik eder, kötülükten alıkoyarlar, namazı kılarlar, zekâtı verirler, Allah ve resulüne itaat ederler. İşte onları Allah merhametiyle kuşatacaktır. Kuşkusuz Allah mutlak güç ve hikmet sahibidir.” “Allah mümin erkeklere ve mümin kadınlara içinde ebedî olarak kalmak üzere altından ırmaklar akan cennetler ve adn cennetlerinde güzel meskenler vaad etmiştir. Allah’ın rızâsı ise hepsinden büyüktür, işte büyük bahtiyarlık da odur.” (Tevbe: 71-72)
-“İman edip salih amel işleyenlere gelince, biz, hiçbir nefse gücünden fazlasını yüklemeyiz. Bunlar, cennetin ehlidir ve orada ebedî kalacaklardır.
(A'râf: 42)
-“Allah diyecek ki: “Bugün, doğrulara doğruluklarının fayda vereceği gündür. Onlara altından ırmaklar akan ve içinde ebedî kalacakları cennetler vardır. Allah onlardan, onlar da (Allah’tan) razı olmuşlardır. Bu, büyük bir kurtuluştur/kazançtır.” (Mâide: 119)

Ahmet Bostancı

 

Yazdır Paylaş
Diğer Ahmet Bostancı Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek