Murat mahir Altan, depremzedelerle buluştu
Yavuz Muhtar yeniden aday
Vali Ekici, jandarma personeli ile iftar yaptı
Ahmetbey köftesine coğrafi işaret almak için protokol imzalandı
Bu yazı 01 Mart 2021, Pazartesi 09:32:16 tarihinde eklendi. 1446 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

İNÖNÜ’ye çamur atanlar bunları biliyor mu? - Ertan Bayer

Ülkemizin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal ATATÜRK döneminde yani 1923-1938 yıllarında ülkemizde 48 fabrika kuruldu.Ülkemizin büyümesi ATATÜRK döneminde den sonra da 1950 Menderes dönemine kadar devam etti.
İNÖNÜ’ye çamur atanlar bunları biliyor mu?

 

Hani AKP’liler her ortamda “Atatürk dönemine bir şey demiyoruz ama İsmet İnönü döneminde hiçbir şey olmadı” diyor ama ATATÜRK döneminden sonra 1939-1950 yıları arasında 12 yıl boyunca da ülkemiz büyümeye devam etti.

 

Yapılanlar ortada buyurun inceleyelim; ATATÜRK sonrası CHP İKTİDARI 1939-1950

11 yılda “TEK DİKİLİ AĞACI YOK..” denilenİNÖNÜ’nün CUMHURBAŞKANLIĞI DÖNEMİ.Takdir ve yorum sizlerin..;

 

ATATÜRK’ünvefatından  sonra İSMET İNÖNÜ döneminde yapılanlar;

 

1939 - Bursa Merinos Fabrikası üretime başladı.Ergani Bakır madenleri İşletmesi hizmete girdi. Karabük Demir Çelik Kok Fabrikası üretime başladı.İstanbul’da yabancıların işlettiği Tramvay ve Tünel tesisleri devralındı.Bursa ve Mersin elektrik tesisleri devletleştirildi.Adana Elektrik Şirketi devletleştirildi. Sivas’ta Demiryolu Makinaları Fabrikası kuruldu. Aydın’da 4000 köylüye toprak dağıtıldı. İstanbul’da kent içi ulaşım, havagazı ve elektrik dağıtımı yapacak İETT kuruldu. Fransız askerleri Hatay’dan çıkartıldı, Hatay Türkiye’ye katıldı. Karabük Demir Çelik Fabrikası Yüksek Fırınları hizmete girdi. Malatya iplik fabrikası hizmete girdi Ankara Havagazı Şirketi devletleştirildi. Karabük Demir Çelik Boru Fabrikaları hizmete girdi. Unkapanı Atatürk Köprüsü açıldı. İlk Türk denizaltısı Atılay Haliç’te denize indirildi. Sivas – Erzurum demiryolu açıldı. 15 yılda yapılan demiryolu 3.000 km’ye ulaştı. Tekirdağ Şarap Fabrikası hizmete açıldı. TBMM binasının inşaatına başlandı.

 

1940 – Raman dağında Petrol bulundu. Milli Türk Petrol Şirketi kuruldu.Köy Enstitüleri kuruldu. (Toplam sayısı 21’i bulan köy enstitüleri 1954 yılında kapatıldı) İstanbul Radyo İstasyonu hizmete girdi. Ereğli Kömür İşletmesi kuruldu. Ereğli kömür ocakları devlete bağlandı.Haliçte yapılan İkinci Türk denizaltısı donanmaya katıldı.Taksim Gezi Parkı İstanbul’da açıldı. Ankara’da Milli Halk Kütüphanesi açıldı. Garp Linyitleri İşletmesi kuruldu. Antalya - Manavgat - Konya karayolu açıldı.  Şile enerji santralı hizmete açıldı.

 

1941 –Anıtkabir’in temeli atıldı.  Gebere Barajı açıldı. Türkiye ilk milli petrol şirketi Petrol Ofisi kuruldu.Türk Hava Kurumu Ankara Etimesgut’ta uçak fabrikası kurdu. THY Yurtiçi uçuş merkezlerinin sayısı 11’e çıktı.

 

1942 – Ankara Etimesgut’ta üretilen ilk Türk uçağı deneme uçuşları yaptı. Türk Devrim Tarihi Enstitüsü kuruldu. İlköğretim seferberliği başladı.Hasanoğlan Yüksek Köy Enstitüsü açıldı.

1942 – Dalaman ve Hatay Devlet Üretme Çiftlikleri kuruldu. Atatürk Devrim Müzesi açıldı.

 

1943 – Ticaret ve Sanayi Odaları, Esnaf Odaları ve Ticaret Borsası Kanunu kabul edildi.Zonguldak-Kozlu demiryolu hattı açıldı. İstanbul’da Atatürk Bulvarı açıldı. Ankara’da Gençlik Parkı açıldı. Diyarbakır – Batman Demiryolu açıldı. Seyhan barajı ve Regülatörü faaliyete geçti. Sivas Çimento Fabrikası üretime başladı. İstanbul’da Yıldız Parkı açıldı. Ankara Fen Fakültesi açıldı.

 

1944 – Türkiye Zirai Donatım Kurumu (TZDK) kuruldu.1944 – İzmit Klor Alkali Fabrikası hizmete girdi. İzmit Selüloz ve kağıt Fabrikaları işletmeye alındı. Ankara Etimesgut uçak fabrikasında çeşitli tiplerde 200 özgün uçak üretildi. Anıtkabir’in temeli atıldı. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) kuruldu. Mersin Limanı hizmete açıldı. Gaziantep Havaalanı açıldı.Fevzipaşa – Malatya ve Diyarbakır – Kurtalan demiryolları hizmete girdi. Sakarya’da Ziraat Alet ve Makinaları Fabrikası üretime başladı.

 

1945 - Köy Enstitüleri ilk mezunlarını verdi. 1996 mezun öğretmenden 1878 inin ataması yapıldı.  Şirketi Hayriye (İst. Şehir Hatları vapur işl.) devlet tarafından satın alındı. Türkiye Birleşmiş Milletler’e kurucu üye olarak katıldı.İskenderun Limanı hizmete girdi.Türkiye ilk defa yerli ampul üretimine başladı. Çiftçiyi ve Köylüyü Topraklandırma Kanunu kabul edildi.Ormanlar koruma amacıyla devletin mülkiyetine geçti. İstanbul – Londra ve İstanbul – Paris uçak seferleri başladı.İlk yerli uçak motoru fabrikasının temeli AOÇ’de atıldı. Etimesgut Uçak fabrikası bünyesinde oluşturulan ARGE –Etüd Bürosu 16 ayrı tipte özgün uçak projesi üretti

 

1946 - Türkiye çok partili sisteme geçti. Demokrat parti kuruldu.  İş ve İşçi Bulma Kurumu hizmete başladı. İşçi Sigortaları Kurumu kanunu yürürlüğe girdi. İstanbul – Ankara arasında yataklı tren seferleri başladı.Ankara Üniversitesi kuruldu. Elazığ Tekel Şarap Fabrikası açıldı. – Türkiye’nin ilk çok partili seçimleri yapıldı. İkinci Türk denizaltısı YILDIRAY hizmete alındı

 Raman-8 kuyusundan günde 450 varil petrol üretimine başlandı

 

 

1947 – İstanbul Açıkhava Tiyatrosu açıldı.İşçi ve İşveren Sendikaları Kanunu kabul edildi. İşçi ve işverenlerin örgütlenmesinin önü açıldı. Palu-Genç demiryolu hizmete girdi. Rize Çay Fabrikası üretime başladı. Eskişehir Demiryolu Takım Fabrikası hizmete girdi. İstanbul’da İnönü Stadyumu açıldı. Etimesgut uçak fabrikasında üretilen uçakların aerodinamik testlerini yapacak Ankara Rüzgar tünelinin kurulmasına başlandı

 

1948 – Köprüağzı – Maraş demiryolu açıldı. Açılan son demiryolu hattı oldu; çünkü 1950’deki Adnan Menderes hükümetinden itibaren demiryolu yapımları durduruldu. Çatalağzı Termik Santralı hizmete girdi.– Milli Kütüphane hizmete girdi. Ankara Etimesgut’ta kurulan ilk yerli Uçak Motor fabrikası hizmete girdi.  Paris’te yapılan dünyanın en büyük havacılık fuarında Türk uçakları da sergilendi.

 

1949 – Porsuk Barajı açıldı.Emekli Sandığı kuruldu. Türkiye İnsan Hakları Bildirgesini onayladı. Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü kuruldu. İstanbul’da Kartal- Yalova araba vapuru hizmete girdi. Sümerbank Ateş Tuğla Fabrikası Filyos’ta açıldı. Muş’ta Alparslan Devlet Üretme Çiftliği kuruldu. Murgul Bakır İşletmeleri üretime başladı. Türkiye Avrupa Konseyi’ne kabul edildi. Etimesgut uçak fabrikasında üretilen uçakların aerodinamik testlerini yapacak Rüzgar tünelinin inşaat ve montajı bitirildi.

*

 

İşte Atatürk’ün vefat ettiği 10 Kasım 1938’den Demokrat Partinin iktidara geldiği 1950 yılına kadar geçen 11 yılda CHP’nin yaptıkları. Bu dönem aynı zamanda İsmet İnönü’nün Cumhurbaşkanı olarak görev yaptığı dönemdir.

 

Bu dönemin ilk 6 yılı dünyayı kasıp kavuran ll.Dünya savaşının sürdüğü, Türkiye’nin bu uğurda 2 Milyon Mehmetçiği silah altında bulundurmak zorunda olduğu yıllardır. Bu dönemin son 5 yılı ise Stalin canavarının Türkiye’den toprak talep ettiği, tehdit ve korku dolu yıllarıdır.Bu dönem, Türkiye’nin dış borç alamadığı, fakat Osmanlı borçlarını son kuruşuna kadar ödediği yıllardır.

Bu dönem, savaşa giren girmeyen hemen tüm gelişmiş ülkelerin yoksulları korumak için temel gıda maddelerini karneye bağladığı yıllardır. Buna rağmen dünyada yüzbinlerce kişinin açlıktan öldüğü yıllardır.Türkiye bu zor yılları hasarsız atlatmış nadir ülkelerden biridir.Bu yılları yalanlarla anlatmak ise, ne siyaset ahlakına, ne insan ahlakına sığar.

 

Kalın sağlıcakla…

Yazdır Paylaş
Diğer Ertan Bayer Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek