33’üncü 23 Nisan Uluslararası Çocuk Şenliği başladı
Çatı yangını 3 saatte söndürüldü
Selami Tezcan’dan basın açıklaması
Kaymakam Yüce’den 23 Nisan mesajı
Bu yazı 12 Şubat 2021, Cuma 09:46:09 tarihinde eklendi. 2172 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Âlemlerin Sultanına kendini sevdirmeye bak - Doğukan Önal

Saygıdeğer okurlarım, Sert gündem tartışmalarından ziyade bu gün şahsımı oldukça etkileyen bir menkıbe ile karşınıza çıkmak istiyorum;
Âlemlerin Sultanına kendini sevdirmeye bak

 

Tarihimiz öyle evliyalarla öyle mübarek zatlarla doludur ki bu fâni dünya yurdunda bizlere bugün ibret olacak rivayetler devamlı olarak bize aktarılmıştır. Gönül dünyamızın kandilleri böyle aydınlanır.

İşte bunlardan biride Habib Baba ile IV.Murat arasında vuku bulan olaydır. IV.Murat döneminde Habib Baba denen Allah dostu hac kervanına yetişmek üzere yola koyulmuş. Uzakça bir diyardan gelen yaşlı adam kervana yetişememiş yolculuğa geç kalmış. Nasip ya Allah kısmet etmemiş. Üzeri başı yol halinde kirlenen yaşlı adam hamama girip temizlenmek abdest almak istemiştir ki Rabbinin karşısında pir-u pak ibadete durabilsin.

Hamama giden Habib Baba Sultan Murat'ın vezirleri tarafından hamamın o günlüğüne eğlenceye tahsis edildiğini içeri alınamayacağını öğrenmiş.Habib Baba tozlu bedeniyle Rabbine ibadet etmekten haya etmiş ve ısrarlarıyla hamamcıyı ikna edip vezirlere görünmeden bir köşede temizlenmeye durmuş İşte bu sırada hamama bir müşteri daha gelmiş ki bu cihan padişahı Sultan Murat Han. Sultan vezirlerin eğlence tertip ettiği haberini almış ve onları denetlemeye çıkmıştır. Bu denetimde muhakkak tanınmaması gereklidir ki vezirlerinin onsuz ne yaptığı teftiş edebilsin. Sultan tebdil-i kıyafete bürünür ve birazda üzeri tozlu kirli halde hamama girmek ister. Hamamcıyı zor zahmet ikna eden Sultan vezirlere görünmeden Habib Babanın bulunduğu köşeye temizlenmeye durur. Sultan ile Baba sessizce temizlenirken hamamda vezirlerin türküleri yankılanmaktadır. Seslere dikkat kesilen padişahın sırtını kirli gören Habib Baba: “Evlat sırtın kirlenmiş ben keseleyim.” der ve başlar temizlemeye. Sultan Murat, Habib Babaya şaşkınlıkla bakar zira onun sultan olduğunu bilmeyen bu ihtiyar adam ona menfaatsiz iyilikte bulunmaktadır. Bu iyiliği karşılıksız bırakmak istemeyen genç sultan da ihtiyara teklifte bulunur ve Habib Baba karşısındakinin Sultan olduğunu bilmeksizin “Olur evladım.” der. Hamamı inleten çalgı sesleri karşısında Sultan Murat Babaya şöyle der: “Ey baba! Şu Murat’ın vezirlerine bak eğlenip duruyorlar. Bu devirde Murat’a vezir olmak varmış. ” der. Sözünü bitirmeye kalmadan Habib Baba : “ Ah evlâd! Sultan Murat dediğin de kimdir? Sen asıl Âlemlerin Sultanına kendini sevdirmeye bak ki o seni sevince sırtını bile sultan Murat’a keseletir.” 


Kıymetli okurlarım padişaha alem olmak bir kuru kavga imiş.....bizlerin gayesi de sadece ve sadece o büyük sultana kul olmak olmalı.

Sultanların sultanına köle olacağız ki Rabbimiz bizleri Allah dostlarıyla birlikte kılsın. Bizlere yardım etsin.


“Bilesiniz ki Allah dostlarına asla korku yoktur; onlar üzüntü de çekmeyecekler. Onlar ki, iman etmişler ve takvâya ermişlerdir, işte onlara hem bu dünya hayatında hem de âhirette müjdeler olsun! Allah’ın sözlerinde değişme olmaz; (öyleyse) en büyük kazanç budur.”(Yunus Suresi 62-63-64)

 

 

Mübarek kandil gecenizi şimdiden tebrik ediyorum. Bakı selam ve hürmet ile ....

 

Yazdır Paylaş
Diğer Doğukan Önal Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek