Lüleburgaz’da 23 Nisan coşkusu
Kenan Ürün; “Lüleburgazspor’u iyileştirmek için adayım”
Lüleburgaz’da feci kaza
Çeşme meydanına TREPAŞ Resmi Ödeme Merkezi  açıldı
Bu yazı 08 Ocak 2021, Cuma 09:26:03 tarihinde eklendi. 2328 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

ALIŞ VERİŞ ADABI - Ahmet Bostancı

ALIŞ VERİŞ ADABI

 

 -“Ey îmân edenler! Karşılıklı rızâya dayanan ticâret olması hâli müstesnâ, mallarınızı, bâtıl (haksız ve harâm yollar) ile aranızda (alıp vererek) yemeyin! Ve kendinizi öldürmeyin! (ekonomik düzeni bozmayın) Allâh size karşı pek merhametlidir.” (Nisâ. 4/29)

 -“Emin ve doğruluktan ayrılmayan ticaret ehli, Peygamberler, sıddıklar, şehitler ve Sâlihlerle beraberdir.” (Hadis-i şerif)

-“Ticarete devam edin, çünkü rızkın onda dokuzu ticarettedir.” (Hadis-i şerif)

-“Malını satarken yeminle övmemelidir:  “Ticarette yalan yemin, (tüccarın zannınca) mala rağbeti arttırır. Halbuki gerçekte kazancı giderir. (Bereketi kaldırır.)” (Hadis-i şerif)

-“Müslüman bir kimsenin, bir malda kusur olduğunu bildiği halde, müşteriye haber vermeden o malı satması haramdır.”(Hadis-i Şerif)

-Malın fiyatını piyasa belirler. Fiyatlar böylelikle normale döner. “Bir alış veriş yapılırken almaya niyeti olmayan birisinin araya girip fiyatı arttırması caiz değildir.” (Hadis-i Şerif)

- Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin (r.anhüm), bir şey satın alırken çok pazarlık ederler, aldanmamaya çalışırlardı; fakat sadaka verirken çok mal bağışlarlardı. Bunun sebebini soran birisine şöyle cevap verdiler: “Hibe eden Allah’u Tealânın rızası için, onun fazlından vermektedir. Bir şey satın alırken aldanan ise, akılsızlığı ve basiretsizliğinden aldanmış olur.”

“Alış veriş yapanlar, birbirlerinden ayrılmadıkça (akdi bozmakta) muhayyerdirler. (serbesttirler) veya alış veriş yapanlardan biri diğerine “muhayyersin” demişse yine muhayyerdir.” (Hadis- Şerif)

- “İşçiye ücretini, teri kurumadan önce veriniz.” (Hadis-i Şerif)

-“Ticarette faizden de sakınmalıdır: İbn-i Mesud (r.a) anlatıyor: Rasûlullah (s.a.v) Ribayı (Faizi) yiyene de, yedirene de lanet etti.”

-“Gerek satıcı ve gerekse alıcı iken kolaylık gösteren kimseyi Allah rahmet etsin.” (Hadis-i Şerif)

Allâh, sizin namazlarınıza, oruçlarınıza değil, para ile münasebetlerinize bakar.”  

“Malı piyasaya süren kazanmış, pahalıya satmak için bekleten (karaborsacı- stokçu) ise, Allâh’ın lânetine uğramıştır.” (İbn Mace, Ticârât, 6)

- “İnsanlara öyle bir zaman gelir ki, kişi malı helâlden mi, haramdan mı aldığına hiç aldırmaz.” (Hadis-i Şerif)
-“Münafığın alameti üçtür: Konuştuğu zaman yalan söyler, vaad ettiği zaman, vaadini yerine getirmez, kendisine güvenildiği zaman ihanet eder.”
(Hadis-i Şerif)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yazdır Paylaş
Diğer Ahmet Bostancı Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek