Bulgaristan’a giden otobüs devrildi; 11 kişi yaralandı
Vatandaşlardan Ak Partiye Teşekkür
Köprü ayağına çarptı-1 Yaralı
Alevi-Bektaşi camiasının acı günü
Bu yazı 30 Aralık 2020, Çarşamba 09:30:40 tarihinde eklendi. 3017 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

PINARHİSAR’DA LİMAK’A BEDAVA ASKERİ ARAZİ - Metin ATLI

PINARHİSAR’DA LİMAK’A BEDAVA ASKERİ ARAZİ

 

           Gazetelerde haberi duymuşsunuzdur. Haber aynen şöyle. ‘Limak Holding’e Pınarhisar’ da ki  askeri  arazi bedelsiz verildi. Proje başvurulduğu gün onay aldı.’ Daha sonra bu haberi televizyon ve sosyal medyada da duymaya başladık. CHP milletvekili Ali Mahir Başarır konuyu meclise taşıdı.

                   Önce şuradan başlayalım. Türkiye de kamudan en fazla ihale alan 5 şirket var. Limak, Cengiz, Kalyon, Kolin ve Makyol. Dünya bankası bir rapor hazırlamış. Rapora göre 137 ülkede 6400 ihale incelenmiş.  137 ülke içerisinde,  dünyada devletten en çok ihale alan şirket kim biliyor musunuz?  LİMAK.

  Dünya birincisi Limak- 49 milyar Dolar,  Dünya ikincisi  Brezilyalı şirket Odebrecht Sa -43 milyar Dolar,  Dünya üçüncüsü Cengiz İnşaat -42  milyar Dolar,  Dünya dördüncüsü  Kolin- 40  milyar Dolar,   Dünya yedincisi Kalyon- 36 milyar Dolar,  Dünya sekizincisi Makyol- 35 milyar  Dolar.

        Bir tane Amerikan şirketi yok, bir tane Alman şirketi yok. Bunun Türkçesi şu. Dünyada devlet ihaleleri çok fazla şirketlere dağıtılırken bizde ihaleleri hep bu 5 şirket almış. Ya bu şirketler dünyanın en akıllı şirketleri, ya da bizim ihale sistemimizde bir problem var.  Cengiz İnşaat ve Kolin biraz dişini sıkarsa dünyada ilk 3 sıra bizim olur. Ha gayret.

       Pekiyi  bu şirketlerin verdiği vergiler. CHP 12 Ekim’de meclise bir soru önergesi verdi. Soru önergesine verilen cevaba göre bu medarı iftiharımız 5 şirket birçok kez vergi indirimi almışlar. Kolin 36 kez, Cengiz İnşaat  30 kez, Makyol 24 kez, Kalyon 19 kez, Limak 19 kez vergi indirimi almış.

       Pınarhisar da çimento fabrikası var. Devletindi. Satıldı. Birkaç kez el değiştirdikten sonra Limak aldı. Çimento fabrikasının yanındaki askeri arazinin bir miktarı kalker ocağı yapılmak üzere Limak’a verildi. Limak’ın taş çıkarmak için ocağa ihtiyacı var. Bu nedenle askeriye arazisinden yer verildi. Olabilir, verilebilir. Soru neden verildi değil, neden bedelsiz verildi?

       Pınarhisar da  Kimtaş var, Hisartaş var, Özberce var. Bu şirketler devlete dünyanın parasını öderken Limak’a neden bedelsiz verildi? Maden şirketleri devlet arazisinden yer alırsa her yıl kira bedeli olarak devlete ciddi kira bedeli ödüyorlar. Ayrıca her yıl ruhsat bedeli olarak ciddi para ödüyorlar. Ayrıca her yıl devlet bu firmaların çıkardığı taş miktarını hesaplıyor, fiyatlandırıyor ve buradan belli bir yüzde oranında para alıyor. 5-6 yıl önce devlet ruhsat ücretlerine  yüzde  800 civarında zam yapmıştı. Alsın, ama herkesten alsın. Parasını ödeyen bu şirketlerin ne günahı var.

    Bir arkadaş bana şu Tüvtürk’ü yazsana dedi. Hani bu araç muayenesi yapan şirket. Her araç muayenesinden dünyanın parasını alıyorlar, kredi kartı bile kabul etmeyip peşin para alıyorlar. Rakipleri yok. Müşteri aramalarına gerek yok, mecbur aracımızın muayenesini yaptırıyoruz. Ne zaman gitseniz kuyruk var.  Bize göre ballı börekli, kaymak gibi bir iş. Meğerse böyle değilmiş. Günahlarını almışız. O kadar zordalarmış ki, devletimiz 767 milyon liralık vergi borcunun tamamını silmiş.   

          Her problemi dış güçlere yüklüyoruz. Dolar yükseldi sebep dış güçler, ekonomi bozuldu sebep dış güçler. Pekiyi dış güçler mi Limak’a devlet arazini bedava verin dedi? Dış güçler mi Tüvtürk’ten hiç vergi almayın dedi?  Biz güçlü bir ülkeyiz. Şu kutuplaşmayı kaldırırsak dış güçler bizi yıkamaz. Ama ya iç güçler. İşte ben asıl onlardan korkuyorum.

                               

 

           

        

                

          

 

Yazdır Paylaş
Diğer Metin ATLI Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek