HEM’den 23 Nisan Futbol Turnuvası
Kırklareli Valisi Ekici, turizmcilerle bir araya geldi
AK Parti’den Ümmüşoğlu ailesine taziye ziyareti
TEMA 12.Ekolojik Okul; Hayal Kreş ve Gündüz Bakım Evi oldu
Bu yazı 14 Aralık 2020, Pazartesi 09:20:15 tarihinde eklendi. 4693 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

SORUNU ÇÖZMEK İÇİN, SORUNU SAKLAMAMAK LAZIM - Ertan Bayer

SORUNU ÇÖZMEK İÇİN, SORUNU SAKLAMAMAK LAZIM

 

Çin’de 18 Kasım 2020 tarihinde ilk kez görülen Coronavirüs Covit 19,  1 Ocak 2020 tarihi itibari ile Avrupa’yı esir almıştı. Biz de Sağlık Bakanımızın beyanına göre ile vakanın 11 Mart 2020 tarihinde, ilk ölümün de 17 Mart 2020 tarihinde gerçekleştiğini öğrenmiştik.

Rakamlar açıklandığında “Dünyada bu kadar vaka çıkarken bizde az çıkıyor, helal olsun” Demiştik. Ancak İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun ölüm oranlarının gerçeği yansıtmadığı açıklamasının ardından Sağlık Bakanımız küçük kelime oyunları ile aile “Artık semptom göstermeyen vakaları da açıklayacağız” “Ama 29 Temmuz’dan sonrakileri” dedi. Demek ki daha öncesi de vardı. Bir de baktık 1 milyon 750 bin civarında. Dünya genelinde vaka sayısı oranında 14. sırada iken birden 8. Liğe yükseldik. 29 Temmuz’dan önceki vakaları açıklasalardı belki de ilk 3’e girecektik.  

Gerçek vakalar açıklandıktan sonra da ölüm oranlarında da artık artış gösterilmeye başlandı. Önceleri belli bir oransal sistem içinde açıklanan ölüm saylarında da artış yaşandı.

Ancak ortada büyük bir çelişki var.  Cumartesi günü saat 11.00 itibari ile İtalya’da 1 milyon 806 bin vakaya karşılık 63 bin 400 ölüm varken bizde 1 milyon 781 bin vakaya karşı 15 bin 977 ölüm vardı.

Bu hastalıkta eğer vakaya göre oran var ise bizde de ölüm sayısının İtalya’dan yalnızca 400 kişi daha az olup 63 bin olması gerekiyor. Çünkü tüm dünyada vaka sayıları ölümlerin 25 katı ile 30 katı arasında değişiyor. 30 katının üzerine çıkmıyor. Bizde 111 katı çıkmış. Yani en düşük ölüm vaka sayısının 30’da biri. En yüksek ölüm  vaka sayısının 25’te biri. Ama bizde düşüğün düşüğü çıkmış vaka sayınsın 111’de biri ölmüş. Burada da büyük bir tutarsızlık var.  Önümüzde ki günler de “Biz Coronavirüs’ten direk ölümlere yer verdik.  Coronavirüs  bulaştıktan sonra vücut direnci düşüp ölenleri saymadık” derlerse şaşırmayın.

Şimdi gelelim asıl konu tedaviye. Biz bu hastalığa karşı gerekli mücadeleyi vermek için de, aşı yaptırmak için de gerçek tabloyu bilmemiz lazım. Eğer ilk vaka 11  Mart’tan önce oldu ise onu da bilmemiz lazım. İlk ölüm 17 Mart’tan önce oldu ise onu da bilmemiz lazım. 29 Temmuz’dan öneki vakaları da gerçek ölümleri de bilmemiz lazım.

İşte o zaman bu hastalıkla gerçekten mücadele edip onu yenebiliriz. Vaka sayılarını ve ölüm oranları saklayarak belki halkı aldatabilirler ama tüm dünya Türkiye’de ki gerçek vaka sayısını da gerçek ölümleri de biliyor.  Sadece biz bilmiyoruz.

Sağlıklı günler dileğiyle, kalın sağlıcakla…

 

 

 

Yazdır Paylaş
Diğer Ertan Bayer Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek