HEM’den 23 Nisan Futbol Turnuvası
Kırklareli Valisi Ekici, turizmcilerle bir araya geldi
AK Parti’den Ümmüşoğlu ailesine taziye ziyareti
TEMA 12.Ekolojik Okul; Hayal Kreş ve Gündüz Bakım Evi oldu
Bu yazı 09 Aralık 2020, Çarşamba 09:17:11 tarihinde eklendi. 2725 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

İŞYERLERİNDE CORONA ÖNLEMLERİ - Metin ATLI

İŞYERLERİNDE  CORONA ÖNLEMLERİ

 

 

 Mart ayında dünya yeni bir bulaşıcı hastalıkla tanıştı. Adına Covid-19 dediler. Mart ayından beri dünyanın başına bela oldu. Çok hızlı yayılan bir virüs. Ölüm oranı dünya da yaklaşık  yüzde  2,5. Yani bu hastalığa yakalanan her 40 kişiden biri ölüyor.

         İş güvenliği uzmanı olmam nedeniyle bir çok işyerinde işyeri hekimi ile birlikte alınan önlemleri kontrol ediyoruz. Bu yazımda bu önlemlerden bahsedeceğim.

1-       İşyerinde herkes maske takmak zorunda. Maskeler işveren tarafından verilmeli ve her 4 saatte bir yenilenmeli.

2-       Ofis, mağaza, market, kahvehane vb kapalı alanlarda  4 metrekareye bir kişi olacak şekilde düzenleme yapılmalı. Örneğin bir mağaza 100 m2 ise bu mağazada aynı anda 25 kişi bulunabilir. Mağaza girişine ‘ bu mağazada aynı anda 25 kişi bulunabilir’ yazısı asılmalı ve kontrolü yapılmalı. Fabrikalarda ofis vb yerlere de aynı şekilde düzenleme yapılmalı ve kapılarına bu yazı asılmalı.. Bu kişi sayısına mağaza veya ofis çalışanında dahil olduğu unutulmamalı.

3-       Örnek verdiğimiz mağazada bulunan 25 kişi aralarında 1 metre sosyal mesafeyi korumalı. Bir yere yığılma olmamalı. Market kasa yerleri, veya mağaza ödeme yeri alanlarına 1 metre aralığında çizgiler konulmalı.  (Sağlık Bakanlığı’nın yeni genelgesinde sosyal mesafe 1 metre alınmış.)

4-       10 ve daha fazla çalışanı olan işyerlerinde ısı ölçer bulundurmak zorunlu. İşe başlamadan önce her çalışanın ateşi ölçülmeli. Ayrıca gelen misafirlerin ateşi ölçülmeli.  38 derece ve üzeri ateşi olanlara işbaşı yaptırılmamalı. Ateş ölçüm sonuçları kayıt altına alınmalı.

5-       Fabrika gibi yerlerde mümkün olduğunca müşteri ve diğer kişiler içeriye alınmamalı. Alınmak zorunda kalınıyorsa çalışanlara uygulanan aynı önlemler onlara da uygulanmalı.

6-       Alınması gereken 14 kural yazısı ve maskesiz girilmez yazıları girişe asılmalı.

7-       Yemekhanelerde yemek alırken ve yerken sosyal mesafe kuralına uyulmalı. Bir masa da en fazla 2 kişi oturmalı. 2 kişi masada çapraz oturmalı

8-       Servislerde bir koltuk boş olacak şekilde düzenleme yapılmalı.

9-       Servis ve sık kullanılan yerler dezenfekte edilmeli. Yerler, kapı kolları vb yerler su ve sabunla yıkandıktan sonra  1/100 oranında sulandırılmış çamaşır suyu ile silinmeli. ( 5 litre suya yarım çay kaşığı). Tuvaletlerde ise 1/10 olmalı. Çamaşır suyunun uygun olmadığı yüzeyler % 70’lik alkolle temizlenmeli.

10-   İş yeri girişlerine el dezenfektanları konulmalı, içeriye girenler bunu kullanmalı

11-   Kullanılmış maskeler için pedallı ve kapaklı ayrı çöp kovası olmalı, üzerine atık maske yazılmalı. Yalnız maske eldiven vb atıklar atılmalı. 72 saat bekletildikten sonra çöpe atılmalı.

12-   Çalışanların ellerini yıkamaları için lavabolarda sabun olmalı, el yıkama talimatı olmalı, eller en az 20 saniye  sabunla yıkanmalı. Lavabo olmayan yerlerde dezenfektan kullanılmalı. Kolonya yeterli değil dezenfektan olmalı.

13-   Bir hastalık durumunda ilk aranacak kişiler ve hastane numaraları görünür yerlere asılmalı.

14-   Havalandırma camları açarak doğal yolla yapılmalı. Klimalar, vantilatörler virüsün hızla yayılmasına neden oluyor.

15-   Çay bardağı yerine tek kullanımlık karton bardak kullanılmalı., çatal bıçak gibi malzemeler tek kullanımlık olmalı.

 

         İşyerlerinde oluşan tecrübelerimize dayanarak şunu söyleyebiliriz. Bu virüs en çok kapalı bir ortamda,  virüslü birinle 1 metreden daha yakın bir mesafede,  en az yarım saat temasla bulaşıyor. Özellikle virüslü kişi ile konuşma veya o kişinin öksürmesi, hapşırması ile ağzından çıkan damlacıkların karşı tarafın burnundan içeriye girmesiyle bulaşıyor. İşyerlerinde insanlar yakın yakına çalışıyor.  Evlerde ise genelde virüslü birinin misafirliğe gelmesi, bir yere misafirliğe gidilmesi sonucu bulaşıyor.

           Virüslü birinin dokunduğu eşyalara dokunmak, aynı bardaktan su içmek, virüslü birinin yanından geçmek vb şeyler ile virüsün bulaşması daha düşük ihtimal. Yiyeceklerle bulaşmıyor. Öncelikli olarak yakın mesafede kimse ile uzun süreli konuşmayın, kapalı alanların çok daha riskli olduğunu unutmayın. Birinle konuşurken mutlaka maske takın. Maske damlacıkların size ulaşmasını büyük oranda önleyecektir. Damlacıklar genelde burundan girdiği için burnunuzu mutlaka kapatın. Maske kullanmamak  virüs bulaşma riskini 5 kat arttıracaktır. Ama maske tam olarak önlemeyeceği için maske taksanızda birinle uzun süre sohbet etmeyin.

        Bu konu ile ilgili yazılacak çok konu var. Aşı var, ilaç şirketleri var, hastane ve sağlık çalışanlarının durumu var. Özellikle bu ilaç şirketlerini yazmak istiyorum. En yakın bir zamanda bu beladan kurtulmak dileğiyle.

      

 

 

                               

l

           

        

                

          

 

Yazdır Paylaş
Diğer Metin ATLI Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek