HEM’den 23 Nisan Futbol Turnuvası
Kırklareli Valisi Ekici, turizmcilerle bir araya geldi
AK Parti’den Ümmüşoğlu ailesine taziye ziyareti
TEMA 12.Ekolojik Okul; Hayal Kreş ve Gündüz Bakım Evi oldu
Bu yazı 27 Kasım 2020, Cuma 09:05:12 tarihinde eklendi. 1792 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

ERMENİLER(2) - Ahmet Bostancı

ERMENİLER(2)

 

2000-2004 yılları arasında Fransa’nın Caen şehrinde görev yaptım. Bu şehir Fransa’nın kuzeyinde, Almanların 2. Dünya savaşında Normandia çıkarmasını yaptıkları bölgede, Manş denizine 15 km. mesafededir. Şehrin merkezinde Passage du Grand Turc  (Büyük Türk Çarşısı) vardır. Bir binanın duvarında devasa, Osmanlı kıyafetli insan resimleri vardır. 11.yy dan kalma Caen Kalesi (Kan kalesi) bu şehrin ortasındadır. (Google’dan bakılabilir.)

Ermenilerin oy pazarlığı…
Önceki yazımızda belirttiğimiz gibi Ermeniler 1917 ye kadar vatansız, bayraksız ve devletsiz idiler. Şimdi dahi Ermenistan toprakları dışında, başka ülkelerde daha fazla Ermeni nüfus yaşamaktadır. Fransa’daki nüfusları 700 bin civarındadır. Daha fazla da olabilir.
Görev yaptığım zamanlarda orada mahalli seçimler oldu. Bu seçimlerde Ermeni diasporası oylarını pazarlık konusu yapmış, belediye başkanlığını kazanan adaya,
Büyük Türk Çarşısındaki resimleri kaldırması karşılığında Ermeni cemaatinin oylarını alabileceklerini vaat etmişler. Neticede Ermenilerin destekledikleri aday kazandı ve resimler oradan kaldırıldı.
Bizde boş durmadık, din görevlisi, dernek başkanı önderliğinde, oradaki vatandaşlarımızla birlikte Paris büyükelçiliğimiz ve Başkonsolosluğumuz nezdinde girişimlerde bulunduk. Başkonsolosumuz Caen Belediye Başkanından randevu aldı. Paris’ten Caen’e geldiler. Belediye başkanı ile görüştüler. Ramazan ayı idi. Belediye başkanları, vali, kilise papazlarının davetli olduğu Açık kapı etkinlikleri adı altında bir iftar yemeği verdik. Orada yaşayan Türk vatandaşlarımızın hanımları, tüm maharetlerini göstererek hazırladıkları nefis Türk yemeklerinden oluşan sofranın etrafında hep birlikte yemekler yedik. Sohbetler edildi. Kahveler içildi. Türk mutfağı, geleneklerimiz, ülkemiz hakkında tanıtımlar yapıldı. Bu faaliyetler neticesinde belediye başkanı ikna edildi. O resimler tekrar yerine konuldu.
Belediye başkanı hepimize bir soru sordu.
 Neden oraya Büyük Türk Çarşısı deniyor?. Kimseden ses çıkmayınca ben anlatayım. Dedi ve devam etti. Ben aynı zamanda tarih öğretmeniyim. Tarih kitaplarında yazdığına göre 11.Yy da halk arasında bir söylenti çıkmış. Manş Denizinden bazı insanlar gelecekmiş, bunlar Türk’müş, aynı zamanda çok büyük, devasa insanlarmış. Bunu duyan insanlar günlerce denizden gelecek Türkleri büyük merakla beklemiş. Üç gün, beş gün, on gün… gelen -giden yok. İşte halkın merakla toplandığı bu meydanın adı Büyük Türk Meydanı olarak kalmış. Zamanla oraya yapılan çarşıya da Büyük Türk Çarşısı denmiş. Hala aynı isimle anılmaya devam ediyor.

Devam edecek…

Yazdır Paylaş
Diğer Ahmet Bostancı Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek