Vali Ekici, ziyaret ve programlarına hafta sonunda da devam etti
Satrancın şampiyonları madalyalarını aldı
Öğrenciler Başsavcı ve Savcı oldu
Bayramın keyfini doyasıya çıkardılar
Bu yazı 25 Kasım 2020, Çarşamba 09:11:35 tarihinde eklendi. 3013 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

REFORMA NE GEREK VAR - Metin ATLI

REFORMA NE GEREK VAR

 

 Maliye Bakanı Berat Albayrak istifa etti. Neden etti ki? Başarılı olamayan kişiler istifa eder.  Maliye Bakanının asıl işi ülkenin ekonomisi değil mi? Bizim ekonomimiz gayet de iyi gidiyordu. Ekonomimiz şahlanmıştı. İşsizlik düşüktü, enflasyon düşüktü. Tamam biraz Dolar yükselmişti ama onu da dış güçler yapıyordu, Berat Albayrak ne yapabilirdi ki? Yedi düvel birlik olmuş bizim doları altını yükseltiyordu. Neden yapıyorlardı? Çünkü bizi çekemiyorlardı.

Bazıları enflasyon rakamlarının, işsizlik rakamlarının doğruyu göstermediğini söylüyordu. Siz onları neden ciddiye alıyorsunuz ? Bunu söyleyenler iktidarı çekemeyen, ülkenin çağ atlamasından rahatsız olan kişilerdi, bunlar bölücüydü.  Bunlar “Gözleri var görmüyor, kulakları var duymuyordu.” İMF’ye borcu sıfırlamıştık. Bunlar bunu bile görmüyor, Türkiye’nin borcunun 3 kat arttığını söylüyorlardı. Dünya Bankası bile bunlarla birlik olmuş Türkiye 450 milyar dolar dış borcu ile dünya da 120 ülkeden en borçlu 6. ülke demişti. Bunlar iktidarın söylediklerine inanmıyor,  dünya bankasına inanıyorlardı. Bu iflah olmaz kişilerin dediğine bakıp maliye bakanı değiştirilir mi? Yazık oldu.

            Merkez Bankası Başkanı da değişti. Yeni ekip gelir gelmez faizleri yükseltti. Hem de 10,25 ten birden 15 e çıkardı. Anladığımız kadarıyla daha da yükseltecek. Faiz çok kötü bir şey. Faiz sebep, enflasyon sonuçtu. Enflasyonu yükselten şey faizdi. İktidar günlerce ısrarla bunu söyledi. Bütün dünyadaki ekonomistler bu görüşe karşıydı ama onlar ne anlardı. Bir muhalif olan ben bile tam buna inanmıştım ki faizler yükseltildi. Kafam karıştı. Herkes Merkez Bankası Başkanı bağımsız olmalı diyordu. Bence bu da yanlıştı. Bağımsız bırakırsan işte böyle faizi yükseltirler.

                  Bazı ekonomistler diyor ki adalet sistemi, eğitim sistemi, vergi sistemi, seçim sistemi iyileştirilmeli, özgür basın olmalı, parlamento güçlenmeli, her şeye bir kişi karar vermemeli. Ekonomi ancak o zaman düzelir. Yahu zaten bunların en alası Türkiye de var. Televizyonlar, gazeteler hep bunların ülkemiz de ne kadar iyi olduğundan bahsetmiyor mu? Biri bana ne dedi biliyor musunuz?. Bu televizyonlar, gazeteler var ya, onların ne yazacağına da iktidar karar veriyor dedi. Yok artık. Pes yani.

           Şimdi de yargıda reform yapacağız diyorlar. Adalet Bakanı ‘ Bırakın adalet yerini bulsun, isterse kıyamet kopsun’ dedi. Çok güzel, çok hoş bir laf söyledi. Ama durduk yerde bunu neden söyledi bunu da anlamadım. Yoksa adalette bir sorunumuz mu var? Bizim adaletle ilgili bir sorunumuz yok ki. Reform bazı şeyler kötü giderse yapılır. Bu kadar iyi olan bir adalet sistemimiz de neden reform yapalım ki? Bu kadar iyi giden adalet sistemimizi ya reform yapacağız diye bozarsak? Allah göstermesin.

             Yıllarca adalet sistemimizin çok iyi olduğu, dünya da en özgürlükçü en demokratik kanunların biz de olduğu söylenmedi mi? Reform lafını söyler söylemez İmamoğlu’na kanal İstanbul ile ilgili soruşturma açıldı. İzmir Belediye Başkanı’nın deprem ile ilgili konuşmasına yasak getirildi. Ana muhalefet partisi başkanı mektupla tehdit edildi. Güzelim adalet sistemimiz daha ilk günden bozulmaya başladı. Yapmayın. Güzelim adalet sistemimizi bozmayın. Neymiş adalet sistemimize güven olmadığı için yabancı sermaye ülkemize gelmiyormuş. Adalet sistemimize güven yokmuş öylemi? Buna kargalar bile güler.

              Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın bu hafta yapılacak olan Avrupa Birliği toplantısının bir fırsat olduğunu söylemiş. Yani yine döndük Avrupa Birliği’ne üyelik konusuna. Yahu bu Avrupa Birliği’nin dağılacağını söylemedik mi? Avrupa’nın ikiyüzlü politikalarını hep eleştirmedik mi? Biz onlara muhtaç değiliz, onlar bize muhtaç demedik mi? Ey Hollanda, Ey Yunanistan, Ey Almanya demedik mi? Ben yıllarca Avrupa Birliği uyum yasalarının Türkiye için çok önemli olduğunu söylüyordum. Avrupa’nın bizden daha iyi olmasının tek sebebinin adalet sisteminde, eğitim sisteminde, ihale sisteminde bizden iyi olduğunu söylüyordum. Bizim de bu yasaları ülkemize getirmemiz gerektiğini söylüyordum. Avrupa Birliğine girersek bunun bizim için iyi olacağını söylüyordum. “Avrupa Birliği’ne girmesek bile, bu kanunlar bizde olursa biz zaten şahlanırız” diye söylüyordum.  Tam söylediklerimin yanlış olduğunu görmüştüm ki yine Avrupa Birliği gündeme geldi.

                Anlayamıyorum. Her şeyin bu kadar güzel gittiği ülkemizde bu kadar değişiklik neden? Bu reformlar neden?  Yoksa iyiye gitmiyor muyuz? Yoksa ülkemizde bir şeyler ters mi gidiyor?

            

            

            

 

               

         

        

                

          

 

 

Yazdır Paylaş
Diğer Metin ATLI Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek