Lüleburgaz’da 23 Nisan coşkusu
Kenan Ürün; “Lüleburgazspor’u iyileştirmek için adayım”
Lüleburgaz’da feci kaza
Çeşme meydanına TREPAŞ Resmi Ödeme Merkezi  açıldı
Bu yazı 17 Kasım 2020, Salı 09:15:13 tarihinde eklendi. 4194 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Trakya’da Covid19 Artışı - Ozan Akarsu

Trakya’da Covid19 Artışı

 

Son günlerde covid19 vakalarındaki artış, hepimizin dikkatini çekerken Ulusal medyada Trakya'dan korkutan haberler geliyor! Trakya’da ürkütücü tablo! Gibi başlıklarla yer buldu. Verilere göre Trakya’daki vaka artışları Türkiye ortalamasının 2 katı olarak belirtiliyor.

Oysa virüsün ilk aylarında vaka sayısının düşük olması sebebiyle hepimiz nefes almıştık öyle değil mi? Hele ki eylül ayı başında, sağlık bakanlığının günlük durum raporlarında en düşük vaka sayısı Trakya’nın illerine aitti.

Peki, 2 ay içinde ne oldu da vaka sayısındaki artış 2 katına çıktı?

Daha 3 gün evvel, yerel yöneticilerin Lüleburgaz’da denetleme haberini gördük. Yerel yöneticilerin, İş yerlerinde ‘’maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyulup uyulmadığının gözlendiğini ve tedbirlere uyulduğunu belirttiklerini’’ okuduk. Artışa dair yine bir açıklama yok.

Virüsün yayılma hızı, belki şaşıracaksınız ama Türk Lirasının son dönemde değer kaybetmesiyle de arttı. Nasıl ki Türk Lirası neredeyse tüm para birimleri karşısında değer kaybetti, Trakya’ya Bulgaristan ve Yunanistan’dan alışveriş için adeta yeni bir hücum başladı. Bu da haliyle toplumsal hareketliliği arttırdı. Kurban bayramı ile birlikte iller arası dolaşımın başlamasının üstüne bir de sınır ötesinden gelenler eklenince bulaşın çarpan etkisi artmaya devam etti.

Çünkü bu iki ülkede koronavirüs vaka sayısı ekim ayı itibariyle resmen patlamış durumda ve her gün rekorlar kırarak artmaya devam ediyor. 1 ay içinde Yunanistan’daki yeni vaka sayıları Türkiye’yi yakalarken, Bulgaristan ise vaka sayılarında geçti. Bu ortamda Trakya’nın bundan etkilenmeyeceğini varsaymak körlük olur. Balkan ülkelerinde vakaların artış hızı ise korkunç boyutta!

Şayet virüsün önüne geçmek isteniyorsa denetlemelerin yanı sıra daha ciddi adımlar atılmalıdır.

Mümkünse sınır kapıları derhal kapatılsın. Çünkü Türkiye’ye gelen Bulgar ve Yunanlıların ağzında neredeyse sigara dışında bir şey görmüyorum. Bunlara denetleme ve kural işlemiyor mu? Görünüşe göre aşırı rahatlar. Şehir giriş ve çıkışlarına yeniden kısıtlama getirilsin. Önceden belirtilmesi akabinde 1 hafta ‘’hiç çıkma’’ diye tabir edilen bir sokağa çıkma yasağı ilan edilsin. Ardından 1 ay boyunca sokağa çıkmada kısıtlamalar uygulansın. Bu 1 aylık süreçte Temel, zorunlu ve acil mal/ hizmet üreten yerler dışında çalışma hayatı durdurulsun veya duruma göre esnetilsin.

Yoksa 2021 yılına girerken ekonominin yanı sıra sağlık açısından da Trakya’yı çok vahim günler bekliyor olacak.

                                             ü

Yazdır Paylaş
Diğer Ozan Akarsu Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek