Bulgaristan’a giden otobüs devrildi; 11 kişi yaralandı
Vatandaşlardan Ak Partiye Teşekkür
Köprü ayağına çarptı-1 Yaralı
Alevi-Bektaşi camiasının acı günü
Bu yazı 07 Kasım 2020, Cumartesi 09:06:34 tarihinde eklendi. 2115 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

KIDEM TAZMİNATI KALDIRILIYOR İŞÇİLER KANDIRILIYOR - Servet Şenyiğit

KIDEM TAZMİNATI KALDIRILIYOR İŞÇİLER KANDIRILIYOR

 

Önceki yazım da; RTE Hükümetinin  buğday ,arpa ve mısırdaki gümrük vergilerini yıl sonuna kadar kaldırarak köylüyü yoksullaştırmasından söz etmiştim. RTE Hükümeti hızını alamamış bu kez de işçi haklarına göz dikmiş.

TBMM’ de önerilen kanunun adı ;”İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun önerisi”. Ne var bu kanun teklifinin içinde? Birincisi, 25 yaş altındaki ve 50 yaşın üstündeki işçilerin kıdem tazminatı bütünüyle tehdit altında. İkincisi, tam zamanlı veya tam süreli çalışan işçilerin kısmi zamanlı veya kısmi süreli işe geçmeleri durumunda kıdem tazminatları aşağı çekiliyor. Üçüncüsü, 25 yaş altındaki genç işçilerin yaşlılıktan veya malullükten emekli olma hakkı zorlaştırılıyor.

Yasa tasarısı çalışma düzenini işçiler aleyhine değiştirmeye yöneliktir. Türkiye‘nin Vatan Savaşı verdiği ve Üretim Devrimi göreviyle karşı karşıya olduğu koşullarda iç cephenin sağlamlaştırılması gerekirken, iç cephede sorun yaratılıyor. Türkiye işçi hareketi ve sendikalar, kıdem tazminatını kaldırma veya tırpanlama konusunda daha mücadeleci olmak zorundadırlar.

 

Bilindiği gibi iki tür iş sözleşmesi vardır. Belirsiz Süreli İş Sözleşmesi ve Belirli Süreli İş Sözleşmesi. Belirsiz Süreli İş Sözleşmesinde kıdem tazminatı dahil işçinin yasal hakları güvence altındadır. Belirli Süreli İş Sözleşmesi ise, geçici işlerde uygulanır . Yani süresi sınırlı işleri kapsayan ve bu nedenle istisna oluşturan işlerde uygulanır.

Kanun değişikliği önerisi yasalaşırsa, Belirsiz süreli iş sözleşmesi ile çalışan  25 yaş altındaki ve 50 yaş üstündeki işçilerin işveren tarafından belirli süreli iş sözleşmesi kapsamında çalıştırılmaları mümkün olacak. Böylece belirli süreli işlerde çalışanların, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, iş güvencesi, işe iade davası hakları kısıtlanmış olacak.

Günlük veya haftalık çalışma süresi kısmi süreye çevrilen işçilerin işten çıkartılması durumunda kıdem tazminatı biçilecek tırpanlanacak. Kıdem tazminatının miktarı, kısmi zamanlı veya kısmi süreli son çalışma dönemindeki ücrete göre hesaplanacak.

Oltaya yem takmayı da unutmamışlar. Kısmi süreli veya kısmi zamanlı işe geçiş durumunda vergi indirimi öngörüyorlar. Ödediğim vergi azalsın diye oltaya takılanlar kıdem tazminatının nasıl tırpanlandığının farkına varamıyorlar.

Açıkçası işçinin hakları hile yapılarak , sinsi yollarla ortadan kaldırılmak istenmektedir.

Aslında çözüm basit ; yasa önerisine bir madde eklenerek , işveren tarafından belirli iş sözleşmesi kapsamına alınacak işçilerin kıdem tazminatı , ihbar tazminatı , iş güvencesi ve işe iade davası haklarını kaybetmeyecekleri hükme bağlanabilir.

servetsenyigit@gmail.com

 

 

Yazdır Paylaş
Diğer Servet Şenyiğit Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek