Vali Ekici, ziyaret ve programlarına hafta sonunda da devam etti
Satrancın şampiyonları madalyalarını aldı
Öğrenciler Başsavcı ve Savcı oldu
Bayramın keyfini doyasıya çıkardılar
Bu yazı 06 Kasım 2020, Cuma 09:13:26 tarihinde eklendi. 2484 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

ZİLZAL (DEPREM) SURESİ (MANASI VE TEFSİRİ) - Ahmet Bostancı

ZİLZAL (DEPREM) SURESİ (MANASI VE TEFSİRİ)

 

1 - Yer o yaman sarsıntı ile sarsıldığında;

Kıyamet gününün çok dehşetli bir gün olduğunu ve insanların gönderildikleri dünyada bu zorlu gün için hazırlık yapmaları isteniyor.

2- Ve yer ağırlıklarını dışarı attığında; 

Kabirlerdeki ölüler dışarı çıkarıldığında…

3 - Ve insan: "Ona ne oluyor buna” dediğinde;

Sarsıntının büyüklüğünden dolayı insanların şaşkınlığını anlatır. Kafirler: “bu yere ne oluyor, nedir bu hal, bizi yattığımız yerden kim kaldırdı.?” Müminler ise: “Bu bize Rabbimizin haber verdiği gündür.” Derler.

4-5 - O gün yer, Rabbinin ona vahy(emir) etmesiyle haberlerini anlatacaktır.

Bu olay artık kıyamet gününün geldiğini, dünya hayatının bittiği anlatır. Allah’ın emri ile artık yer konuşturulur. Kimsenin yalan söyleme imkânı yoktur. Kim, nerede, ne zaman, ne yapıp ettiyse her şey ortaya konulur.

6 - O gün insanlar, amellerinin karşılığı kendilerine gösterilmek üzere bölük bölük çıkacaklardır.

Bölük bölükten maksat; mü’minler- kâfirler, iyi işler yapanlar -dünyada Allah’ı tanımadan bir hayat sürenler, kimi bedbaht, kimi sevinç içinde, cennete aday olanlar- cehenneme aday olanlar şeklinde bir gruplaşmadan söz ediliyor. Herkes içinde bulunduğu gruba göre yolunun cennet mi, cehennem mi olacağını anlar. Bu durum cennet yolcusu olanlarda sevinç, cehennem yolcusu olanlarda ise dehşete ve korkuya sebep olur.

7 - Her kim zerre kadar hayır işlemişse onu görecektir.

8 - Her kim, zerre kadar şer işlemişse onu görecektir.

Kıyamet gününde kimseye haksızlık edilmeyecektir. Mahkeme-i Kübra’nın Hâkimi Yüce Allah’tır. Orada insanlar dünyada yapıp -ettiklerinin mükâfatını veya cezasını göreceklerdir. Burada insanlara büyük-küçük demeden her türlü iyiliği yapmaları, yine her türlü kötülükten uzak durmaları uyarısı yapılmaktadır.

 

 

 

 

 

Yazdır Paylaş
Diğer Ahmet Bostancı Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek