33’üncü 23 Nisan Uluslararası Çocuk Şenliği başladı
Çatı yangını 3 saatte söndürüldü
Selami Tezcan’dan basın açıklaması
Kaymakam Yüce’den 23 Nisan mesajı
Bu yazı 02 Kasım 2020, Pazartesi 09:08:56 tarihinde eklendi. 1846 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

SIFIR GÜMRÜK VERGİSİYLE ÜRETİMİ DESTEKLEYEMEZSİNİZ - Servet Şenyiğit

SIFIR GÜMRÜK VERGİSİYLE ÜRETİMİ DESTEKLEYEMEZSİNİZ

 

RTE Hükümeti ne yapmaya çalışıyor?  Her yıl aynı senaryoyu uygulamaya koyuyorlar. Türk çiftçisine veremedikleri paradan daha fazlasını dışalım yoluyla başka ülkelerin çiftçilerine veriyorlar. Buğday dışalımında yüzde 45 , arpa dışalımında yüzde 35 ve mısır dışalımında yüzde 25 oranındaki gümrük vergilerini 2020 yıl sonuna kadar yüzde sıfır yaptılar.

Yerli çiftçimize verdiğimiz rakamlar ile yabancı çiftçiye ödediğimiz rakamlar arasındaki fark dudak uçuklatıyor. Mayıs ayında , kendi çiftçimize ekmeklik buğday için 650 lira , makarnalık buğday için 1800 lira taban fiyatı verilmişti. Ağustos ayında hasat sonunda yurt dışından ekmeklik buğday 1800 liradan, makarnalık buğday da 2400 liradan getirildi. Basından öğrendiğim kadarıyla şimdilerde ekmeklik buğday 2000 liranın üzerinde, makarnalık buğday da 2500 lira civarında satılmaktadır.

Aile tipi tarım yapan çiftçilerimiz borçlarından dolayı ürününü hemen satmak zorunda bırakılmaktadır. Bu da ürünün daha da ucuza satılması anlamına gelmektedir, hemde borçlandığı tüccara. Oysaki büyük toprak sahipleri ve tüccarlar  ürününü satmamakta, depolamaktadırlar. Az topraklı köylü her geçen yıl daha da fakirleşmekte ve tarlasını ekmekten vazgeçmekteyken büyük toprak sahipleri ve tüccarlar zenginleşmektedir.

Her zaman her yerde belirtiyorum ; Türkiye’nin kurtuluşu Üretim Devrimi ile olacaktır ve üretim devrimi de tarımdan başlayacaktır. On binlerce dekar tarım arazisi çiftçinin zarar etmesi nedeniyle ekilmiyor. Mazot , ilaç , tohum , gübre maliyetleriyle hükümetin açıkladığı taban fiyatı birbirini tutmuyor ve çiftçi devamlı zararda.  Zenginin yatına yakıt alması, çiftçinin traktörüne yakıt almasından daha ucuz.

Şu anda çiftçinin elinde hasat ettiği ürünler buğday , arpa , mısır yok. Hepsi karaborsacı tüccarın elinde. Onlarda piyasaya sürmeyerek piyasayı kendileri kontrol ediyorlar.

Kovid-19 salgını nedeniyle dünyada gıdanın önemi çok daha arttı ve dünya ülkeleri kendi çiftçilerine destekleri artırdı. Rusya ve Ukrayna gibi hububat dışsatımı yapan ülkeler dışsatımı kısıtlamaya yönelik tedbirler alıyorlar. Çin gibi dışalım yapan ülkelerde yoğun dışalım nedeniyle bugünden gelecek yılın alımlarını yapıyor.

Hesap çok basit; yurt dışından aldığınız ve alacağınız fiyatı Türk çiftçisine verin, hiçbir sorun kalmayacağını göreceksiniz. On binlerce dekar arazi yeniden üretime geçecektir. İstihdam sağlanacaktır. Bolluk bereket gelecektir. Yabancı ülkelerin çitçilerine verilen parayı kendi çiftçisine vermeyenlerin tek bir mantığı olabilir, dışalım yapan birkaç şirketi zengin etmek.

servetsenyigit@gmail.com

 

Yazdır Paylaş
Diğer Servet Şenyiğit Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek