HEM’den 23 Nisan Futbol Turnuvası
Kırklareli Valisi Ekici, turizmcilerle bir araya geldi
AK Parti’den Ümmüşoğlu ailesine taziye ziyareti
TEMA 12.Ekolojik Okul; Hayal Kreş ve Gündüz Bakım Evi oldu
Bu yazı 02 Kasım 2020, Pazartesi 09:08:36 tarihinde eklendi. 3959 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

SALTANAT - Ertan Bayer

SALTANAT

 

Pazar günü 1 Kasım’dı. “SALTANATIN KALDIRILMASI”nın  98. Yıl dönümü idi. Yarın da İktidar Partisi’nin iktidara gelişinin 18. Yıl dönümü ve ABD’nin başkanlık seçimi var.

Kasım Ayı aynı zamanda Trakya’da il ve ilçelerinin kurtuluşlarının olduğu ve Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün aramızdan ayrıldığı ay.

Kasım ayı ile ilgili hatırlatmamızı yaptıktan sonra yazımıza başlayalım.

Saltanatın kaldırılması veya padişahlığın kaldırılması, 23 Nisan 1920 yılında kurulan Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) 1 Kasım 1922'de kabul ettiği 308 numaralı "Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin, hukuku hâkimiyet ve hükümraninin mümessili hakikisi olduğuna dair" adlı kararnamesi ile gerçekleşmiştir.  Saltanatın kaldırılmasıyla beraber Osmanlı İmparatorluğu resmen sona ermiştir.

SALTANAT sadece bir yönetim biçimi değildir.  Günümüzde de birçok cümlede kullanılabilir.  İnsanlarımız bunu daha çok bazı kişilerin sürekli aynı yerden beslenmesi, haksız kazanç elde etmesi gibi durumları ima etmek için “Şu kişinin saltanatı da şu kişi gidince bitecek” şeklinde kullanır.

Ülkemizde siyasi parti üyeleri tarafından da sık sık kullanılır.  Sadece SAĞ PARTİ ve SADECE SOL Partilerde değil genel anlamda devlet nimetlerinden faydalanan her parti için söylenir. Lüleburgaz’da kim gidince kimlerin saltanatı bitecek, bunu çok yakında göreceğiz.

Bunlara kısaca “ÇIKAR SALTANATLARI” denilir. Çevrenizde tanıdığınız birçok parti içinde eğer iktidar veya yönetici değişeceği zaman bu çıkar saltanatı olan kişiler olaylara el atar. Aynı parti içindeki kendi rakiplerine olmadık karalamalar yapıp iftiralar atarlar. Onlar için parti içindeki rakipleri ile samimi olan kişiler, rakip partinin yöneticileri ile samimi olan kişilerden daha tehlikelidir.

Bu nedenle partilerin üyeleri bu saltanat süren kişilere karşı daha dikkatli olmalıdır. Birilerinin saltanatına değil ülkemizin halkının çıkarları için kararlarını vermeleri gerekmektedir.

Ülkemizde yaşayan kişiler ve ülkemizde ki tüm siyasi parti üyeleri Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün çizgisinde ilerleyerek günümüzde kurulan çıkar saltanatlarına izin vermemeleri, Atatürkçü Milliyetçi ve Dini Bütün insan maskesi takanları da ayıklayabilmelidir.

Lüleburgaz’da, bölgemizde ve ülkemizde çıkar saltanatlarının uzak olması temennisiyle sağlık günler diliyorum

Kalın sağlıcakla…

Yazdır Paylaş
Diğer Ertan Bayer Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek