Tır devrildi, köylü kurtardı
Vali Birol Ekici, şehit ailelerini ziyaret etti
Bugün su kesintisi olacak
HEM’de kursiyerler belgelerini aldı
Bu yazı 20 Ekim 2020, Salı 09:07:08 tarihinde eklendi. 4993 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

DİJİTAL DEVRİM. - Ozan Akarsu

 DİJİTAL DEVRİM.

 

 İnsanlık tarihinde pek çok devrim süreci yaşandı ve bunların her biri beraberinde büyük dönüşümleri getirdi. Tarım devrimi, sanayi devrimi, finans devrimi gibi tarihe yön veren devrimler yaşandı ve bu devrimlerin her biri ulusal devrimlerle ve küresel çapta başka olguların ortaya çıkmasıyla yerini sağlamlaştırdı.

Günümüzde yeni bir devrimin eşiğindeyiz. Bu devrim de dijitalleşmedir. Yirminci yüzyılın son çeyreğinde Küreselleşme olgusunun hazırladığı bu yeni devrim sürecinde, sermayeye ve teknolojiye erişim kolay bir hale geldi ve özellikle ulaşım alanında büyük bir ilerleme kaydedildi ama ne yazık ki çevre ve insan sağlığının bozulması ile neticelendi.

Dijitalleşme devrimi de böyle bir ortamda başladı ve COVID-19 salgını ile devrimin süreci hızlandı. Hızlanan süreçte İnsanları ilgilendiren pek çok konu hemen dijital alana taşındı. Örneğin e- Ticaret bunlardan biriydi. Salgın sürecinde bu ticaret şekli hem büyük bir ihtiyacı karşıladı hem de büyük bir ilgi gördü. Önümüzdeki yıllarda dijitalleşme eğitim alanında devam edecek. Dijital araçlar ile eğitime ulaşabilen herkes, eğitim kalitesini yükselten kurumların kapısını çalacak.

Bu bağlamda Türkiye’de okullara kodlama dersinin getirilmesini çok iyi bir gelişme olarak görenlerdenim. Oysa bu gelişmenin tam manasıyla etkisini görmek için okulların ve eğitim sisteminin dijital devrime göre yeniden tasarlanması ve düzenlenmesi gerekiyor. Eğer dijital devrimi yakalamak istiyorsak, daha ilkokul 1. Sınıftan başlayarak bu devrim sürecinden başarıyla çıkmaları için bugünden çalışmalar başlamalı.

Bir önceki yazımda ihtiyacımızın tablet değil, internet erişiminin seviyesi ve bağlantı kalitesi olduğunu vurgulamıştım. Ülkemizde bir zamanlar sadece dosya indirirken canımızı sıkan internet ağının bu devrim sürecinde yetersiz kaldığını acı bir şekilde gördük. Okulların açılmasıyla birlikte internete erişemediği için EBA’dan ders yapamayan milyonlarca çocuğa üzüldüğümüz gibi erişim için önemli araçlar olan tablet ve dizüstü bilgisayar fiyatlarının adeta uçuşu karşısında canımız sıkıldı.

Eğer dijital devrimi yakalamak istiyorsak, acil bir şekilde altyapı ve üstyapı yatırımlarını parlatmak yerine hiç zaman kaybetmeden dijital altyapının geliştirilmesine ve gerekli araçların kolay yoldan ulaşılmasına yönelik çalışmalara başlamak ve hızla neticelendirmek gerekiyor. Çünkü gelmekte olan dijital devrimi yakalamak için gerekli hazırlık sürecinde şu veya bu nedenlerden dolayı fazla oyalandık.

Bu noktada karar verici konumda olan herkesin elini taşın altına koyması gerekiyor. Yoksa önümüzdeki yıllarda çok daha büyük sıkıntılar çekeceğiz. İşte o sıkıntılı günler geldiğinde ne yaptığınız yolun ne de döktüğünüz asfaltın bir önemi olacak. Çünkü o yollar ve asfaltlar bizi dijital dünyaya ulaştırmayacak.

Yazdır Paylaş
Diğer Ozan Akarsu Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek