Murat Mahir Altan; “SAHTE GÜLÜŞLER DEĞİL, SAMİMİYET KAZANACAK”
Trakya'da sandık kurulu başkanlarına eğitim verildi
Seçim günü alkol yasak, eğlence mekânları kapalı
Ahmet Etem Oruç; “Çocuk bakım ve kreş projesi hemen uygulanacak”
Bu yazı 13 Ekim 2020, Salı 08:56:28 tarihinde eklendi. 2022 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

EKŞİ SÖZLÜK, ACI GÜNLER, TATLI HÂTIRALAR… - Nuri Kahraman

EKŞİ SÖZLÜK, ACI GÜNLER, TATLI HÂTIRALAR…

 

Kepirtepe’yi ve Remzi YEŞİLYURT'u konuşmayı sürdürüyoruz bugün de. Geçen yazıdaki, resmî internet sitesi turundan sonra biraz da sivilde dolaşıp bu muhteşem müesseseyle ilgili yıllar öncesi mezunların kimi duygu ve düşüncelerine bakalım ki okulun seyri ve Remzi YEŞİLYURT isminin durduğu ve okulun onunla vardığı yer konusunda daha sağlıklı bir fikir sâhibi olalım. 

EKŞİ SÖZLÜK’te yer alan değerlendirmeler şöyle:  

“zamanının köy enstitüsü, şimdinin anadolu öğretmen lisesi. trakya'da, lüleburgaz ile çorlu arasında yerleşimden uzak bir yerde kuruludur. bir çok değerli öğretmen, sanatçı ve fikir adamı kepirtepe'den yetişmiştir. 

babamı eğiten, dolayısıyla benim eğitimimi de şekillendiren kurumdur. 

16.07.2002 13:29 ~ 01.01.2010 12:35 dikakana bey  

tam adı "kepirtepe anadolu öğretmen lisesi." `trakya yöremizde bir efsanedir, orada yetişenin elinden her iş gelir derler. luleburgaz'ın üç km dışında çorak bir tepenin üzerindedir. 03.09.2002 19:06 ~ 19:08 nightling 

ORAK-ÇEKİÇ’TEN MESCİDE… 

4 senemi geçirdiğim, süper arkadaşlar edindiğim ama artık eski günlerinden uzaklaşmış olan lise. bir rivayete göre okulun yerleşkesine kuşbakışı bir bakış attığınızda binaların dizilişi orak-çekiç şeklinde imiş. son zamanlarda kütüphanesi cuma yemek arasında hep kapalı duruyordu. nedenini öğrenince çok üzülmüştüm, meğerse cuma namazı kılınıyormuş o esnada! "mesciti de vardı okulun, din hocaları kıldırırdı namazları neden kütüphane?" diye kendi kendime sormuştum üzülerek. ayrıca çok üçkağıt dönerdi okulumda, serçe ile okula gelen hocalar megane ile çıkarlardı tayin olduklarında. binlerce dönümlük arazisi satılırdı fabrikalara… …neyse girmemek lazım çıkamayız netekim. 

17.10.2002 21:03 sereg  

kaöl'dür kısaltması, kepirtepe anadolu öğretmen lisesidir uzaltması, sweatshirtlerini tasarlamışlığım da vardır, yıllık yazılarını bilgisayara aktarmışlığım da, odununu taşıyıp çırayla sobasını yakmışlığım da vardır, battaniyeleri birbirine bağlayıp yatakhaneye tırmanmaya çalışmışlığım ve başaramayıp zil zurna spor salonunda sabahlamışlığım da. 12.11.2004 15:31 sereg  

eskiden trakya'daki cogu koy cocugunun buyuk adam olma hayalindeki ilk durak. 

12.11.2004 15:43 brittrap  

ayhan gulu de yetistirmis ingiltereye de yollamis essiz yer. yurdumuz vatanimiz kutsal saydigimiz... 03.08.2005 00:13 mamama  

ESKİ HAVALAR, YENİ RÜZGÂRLAR!... 

4 senemi geçirdiğim fakat eski havasını (yani büyüklerin anlattığı kadarıyla söylüyorum) coktaan yitirmiş olan fakat herseye rağmen sevdiğim eski okulum. orda yatılı kalmak insana cok sey kazandırır. bana ne öğrettğine gelirsek,dostluk kavramı ,aç kalmak,sokakta kalmak ve (bkz: kopek gibi içmek) 30.07.2008 22:17 signout  

1976-1980 arasında oradaydım,7 yıllık öğretmen okulu dönemine yetiştim, ihtilal öncesi olaylara da. 

her seçimden sonra ortaya çıkan enteresan öğrenci oluşumlarıyla karşılaştım. birbiriyle çatışan sol fraksiyonlar, çantasında keser sapı taşıyan… …öğretmenleri, 

04.10.2013 11:30 gercekgibiyalanruyagorenadam  

2013 yılında mezun olduğum ve çokça özlediğim okul. sayesinde şu an istediğim heryere otostopla gidebilirim. 

inanılmaz idealist öğretmenler ki bunların başında remzi yeşilyurt ve mehmet erkan gelir.aşçı ali aga ve tanımaktan onur duydugum bir çok onurlu insanı orada gördüm.” 

Okul ve mezunlarını dinledikten sonra, 80-85 yılları arasını bağlayan, dıştan ücretli olarak gelen bir öğretmenin, -bir nevi- hâriçten gazel niteliğindeki kuşbakışı gözlem ve değerlendirmelerine: 

ALT EÇİT, ÜST İDEOLOJİ!... 

Burası hakîkâten bölgede, fizikî olarak tam ortada ve stratejik bakımdan hâkim bir yerde bulunan önemli bir üs niteliğinde. Onun için, ASRÎ MİSYON yerine COĞRAFÎ MİSYON ifâdesini de kullanabilirdik ki; nitekim mezunlarının da belirttiği gibi öyledir de.  

Dolayısıyla bu bölgede, Köy Enstitüsü geçmişiyle berâber kendine has geleneği, karakter özellikleri, bunları terennüm eden marşı ve türküleriyle belirli fraksiyonların üssü hâline gelmiş. Ülkede gençlik hareketlerinin yoğun olduğu dönemlerden burası da nasibini almış. Tüm eğitim kurumları bu havalardan bir şekilde etkileniyorlar. Diğer yandan, bölgenin siyâsî atmosferinin doğal sonucu olarak burada sol söylem baskın çıkıp okulda sosyâlist devrim söylemli eylemler zapt edilemez boyutlara ulaşıyor.  

BEYNELMİLEL YOL, ENTERNASYONAL MARŞ!...

Meselâ okul, daha önce bahsettiğimiz gibi onlarca binadan oluşan, binlerce dönüm arazi üzerinde kurulu devâsâ bir külliye niteliğinde. İdârenin de yer aldığı merkez okul binâlarıyla,  yurt, yemekhâne, spor salonu gibi müştemilât arasından Edirne-Avrupa Karayolu geçiyor. Burada bir alt geçit var. Öğle olsun, akşam olsun, öğrenciler buradan topluca yemeğe veyâ etüde giderken ya da dönerken alt geçitte hayâtı durdurup, halkın Komünist Marşı olarak adlandırdığı Sosyalist Enternasyonal Marşını hep birlikte söylemeden adım atmıyorlar. Kimse onlara mânî olamıyor! Böyle bir dönem söz konusu. İşte, Remzi Bey bu geleneği kırmış. Nasıl yaptı ayrıntıları bilmiyoruz ama, sağduyulu arkadaşlar onun bu yönünden sitâyişle bahsediyorlardı.  

Evet, değerli okurlar; ne demişti bir öğrenci yukarda;” trakya yöremizde bir efsanedir!” Öyle olmasına elbette öyle; biz de bunu belirtmeye çalışıyoruz zâten. Öyle de, efsâne hemen biter mi? Bitmedi nitekim; çileli günlerin tatlı hâtıralarını paylaşmaya devâm için, sıhhat ve âfiyetlerle berâber gelecek yazıda hayırlısıyla buluşmak üzere inşâllâh wes’selâm… 

 

Yazdır Paylaş
Diğer Nuri Kahraman Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek