Murat Mahir Altan; “SAHTE GÜLÜŞLER DEĞİL, SAMİMİYET KAZANACAK”
Trakya'da sandık kurulu başkanlarına eğitim verildi
Seçim günü alkol yasak, eğlence mekânları kapalı
Ahmet Etem Oruç; “Çocuk bakım ve kreş projesi hemen uygulanacak”
Bu yazı 09 Ekim 2020, Cuma 09:02:57 tarihinde eklendi. 1680 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

ORUÇ VE BARBAROS HAYRETTİN REİSLER -

ORUÇ VE BARBAROS HAYRETTİN REİSLER

 

…Günlerden bir gün selametle Pulya Yakası’na geçtik. Oralarda av arayıp dolaşırken iki pare parçaya rasgeldik. Allah’ın yardımıyla aman zaman vermeyip kakıp aldık. Venedik parçalarıydılar. İçlerinden yirmi dört bin altın çıktı. Beşte biri teknelerin hakkı çıktıktan sonra kalanı leventlere dağıtıldı. Alet edevat alanın oldu. Kalan kafirleri esir edip parçaları ateşe verdik. İslam askeri öyle tok doyum oldu ki ancak olur…

…Oruç Reis Pulya tarafında parçaları alıp Rumeli tarafına geçti. Eğriboz’a geldi. Burada Terzi Kayası dene limana girdi. Orada bir müddet yatmak istedi. İşe bak ki, liman ağzına gelince ne görsünler, Venedik küffarı gemilerden dört pare parça varmış. Bizimkileri görünce hepsi bir araya gelip top ateşine başladılar. İşte ayağınıza geldik bizi alın. Oruç Reis’in gemileri geri çekilip, top altından çıkıp lenger-endaz oldular… “Bize top atmaları, başlarına bela satın almaktır. Hiç şüphe etmeyin ki bunların kazaları yakındır.

…Valla ben bunlara Allah Allah diye çatarım. Takdirde ne varsa o olur.” Bunları demekten maksadı leventlerin gönlünü yoklamaktı. Zira kafir gemileri gayet ateşli ve donanımlı idiler. Bu sözlerin sebebini bilen yoldaşlar ise bir ağızdan “sen bilirsin! Sen ne dersen biz onu hoş görür ve ederiz’” dediler.  Oruç Reis’te: “Allah cümlenizden razı ve hoşnut olsun oğullar! Benimde sizden beklediğim budur. Berhudar olun. Dünya ve ahirette yüzünüz ak olsun!” diye cevap verdi. Hemen sancaklar açılıp Gülbankı Muhammedi çekilip toplar atıldı. Kavi düşman topuna tüfeğine bakmayıp, kulaklarını kasıp: varıp çattılar. Asla göz açtırmadılar. İki taraftan hayli cenk oldu. Hakikaten Oruç Reis’in dediği gibi kazaları yakıp olup, belayı başlarına satın almışlar imiş. Hak sübhanehü veteala inayit eyleyüp dördünü de aldılar. Dört tekneden iki yüz seksen beş kafir esir alındı. Cümlesi dört yüzden ziyade idi. Bu kadar ganimet malı teknelere doldurdular. Öyle ki, tekneler kaplumbağaya dönüm kımıldamaya iktidarları kalmadı. Hasılı şenlik ve şadımanlıkla Midilli’ye geldiler…”

Yukarıdaki  satırlar Barbaros Hayrettin Paşa’nın savaşlarını anlatan “Akdeniz Bizimdi” kitabından Oruç Reis’in hayatından sadece küçük bir bölümdür.

İshak, Oruç, Hızır ve İlyas. Babaları Yakup Ağa. Midilli doğumludurlar. Akdeniz’de ticaret yapmak isterler. Fakat o yıllarda Akdeniz Hristiyan korsanlarının cirit attığı bir yerdir. Papa’nın da desteklediği bu korsanlar Müslüman tüccar ve gemilerine göz açtırmazlar, yakalarlar, yıkarlar mallarını gasp ederler sağ yakaladıklarını da esir eder pazarlarda satarlardı. Oruç Reis’in teknesi de bu korsanlara yakalandı, en küçük kardeşleri şehit oldu kendisi esir malları gasp edildi. Bir şekilde kurtulan Oruç Reis Şehzade Korkut’unda yardımıyla iki gemi yaptırdı ve “korsanlık öyle olmaz, böyle olur” deyip Akdeniz’de kafir gemisi avlamaya başladı…

Daha sonra Hızır (Barbaros) da kendisine katılınca öyle işler yaptılar ki akıllara durgunluk veriyor. Bir savaşta Oruç Reis şehit olunca daha yetenekli olan kardeşi Hızır filonun komutasını ele aldı. Bütün Kuzey Afrika’yı Avrupalılardan temizlediler. Dahası Akdeniz’i bir Türk gölü haline getirdiler. Müslümanlara zulüm eden Haçlılara kan kusturdular.

“Oruç Reis ve Barbaros Hayrettin” sismik gemilerimizi Akdeniz’de gezinirken görünce heyecanlandım ve bu kitabı bir kere daha okudum. Okurken de kendimi sanki Barbaros’un gemilerinde bir levent hissederek o yıllara uçuyorum. Kanuni Sultan Süleyman Padişah olunca gelmiş geçmiş dünyanın en büyük denizcisi Barbaros Hayrettin Reis’i Kaptanı Derya (Deniz Kuvvetleri Komutanı) yaptı. Koca Akdeniz bu sayede itirazsız Türk gölü haline gelmişti. Çocuklarımız Atalarımızın ihtişamını tanıdıkça Milli moral ve motivasyonu daha da artacaktır. Bu gemileri ülkemize kazandıranlardan, bu isimleri verenlerden Allah razı olsun.

                                                                                                                                                           Saygılarımla

Yazdır Paylaş
Diğer Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek