Lüleburgaz’da 23 Nisan coşkusu
Kenan Ürün; “Lüleburgazspor’u iyileştirmek için adayım”
Lüleburgaz’da feci kaza
Çeşme meydanına TREPAŞ Resmi Ödeme Merkezi  açıldı
Bu yazı 09 Ekim 2020, Cuma 09:01:46 tarihinde eklendi. 2445 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

ÇOCUKLARA ÖRNEK OLMAK - Ahmet Bostancı

ÇOCUKLARA ÖRNEK OLMAK

 

Ömer Seyfettin der ki: “Biz abdest almayı kitaptan okuyarak değil, dedemizin eline su dökerken öğrendik.” 

Atalarımız: “Oğlan babadan öğrenir koyun yüzmeyi, kız anadan öğrenir sofra düzmeyi…” der. Bu ifadeler büyüklerin çocuklar üzerindeki etkisini anlatan, asırların tecrübesi ile söylenmiş sözlerden birkaçı.
Evet; şunu anlıyoruz ki; en yakınımız olan, ana- baba, abi, abla…  kendisinden küçüklere çok tesir ediyor. Çocukların karakterinin, şahsiyetinin, alışkanlıklarının oluşmasında son derece etkili oluyor. Kendi çocukluğumu düşünüyorum. Babamın sofraya otururken, traktöre binerken, evden çıkarken, çalışmaya başlarken… besmele çektiği kulaklarımda hala çınlıyor. Babamız çocuklarına şunu yapın değil, genelde “haydi beraber yapalım” şeklinde idi. Haydi namazı kılalım, falan akrabayı ziyaret edelim, yemekten önce ve sonra haydi ellerimizi yıkayalım, ramazanda haydi sahura kalkalım… derdi ve önce kendi yapardı.

 Çocuk iken model aldığım iki insan vardı. Rahmetli babam ve ilkokul öğretmenim. Her ikisi de sigara içerdi?. Ben de bazen kalemimi sigara gibi ağzıma koyup, onları gizli gizli taklit ederdim. Bunun gibi sayısız, olumlu- olumsuz örnekler herkesin hayatında vardır.  Hasılı büyükler, davranışları ile küçükleri etkiler. Onun için büyükler küçüklere iyi örnek olmalı…

Öğretmenimiz: “Doktor, mühendis, avukat, memur, işçi, çiftçi ne olursanız olun, hepsi saygıya layıktır. Ama önce insan olun. Yoksa huzurlu olamazsınız.!” Derdi ve kendisi de davranışlarıyla örnek bir insandı.
Evlât Allah’ın insana en değerli hediyesidir. Ana- baba onlar için uğraşır, çabalar.
Unutmayalım ki; insan sadece bedenden ibaret değildir. İnsan ruhuyla da insandır. Ruh maneviyatla beslenir. Bedeni ihtiyaçları karşılayan ebeveynler, görevlerini tamamladıklarını zannederler. Yanılıyorlar.

Yeni nesiller ruhi gıdalarını genelde sosyal medyadan alıyor. Ellerinden cep telefonu, tablet saatlerce düşmüyor. Kimleri model alıyorlar?. Sanal dünyadan neler öğreniyorlar?. Ahlâklarına, davranışlarına, karakterlerine, bilgilerine, alışkanlıklarına neler katıyor?.  Sosyal medyanın, ders yapma, öğrenme, iletişim, çabuk ulaşım gibi faydaları inkâr edilemez. Ancak uzmanlar; asosyal, obez, depresyona girmiş, çalışmayan, internete bağımlı hale gelmiş gibi sorunları olan, bir çocuğumuzun olmaması için onunla ilgilenmemizi tavsiye ediyorlar.

 

Sözün Özü: “Bir baba evladına güzel terbiyeden daha değerli miras bırakamaz.” (Muhammed-as-)

 

Yazdır Paylaş
Diğer Ahmet Bostancı Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek