Lüleburgaz’da 23 Nisan coşkusu
Kenan Ürün; “Lüleburgazspor’u iyileştirmek için adayım”
Lüleburgaz’da feci kaza
Çeşme meydanına TREPAŞ Resmi Ödeme Merkezi  açıldı
Bu yazı 01 Eylül 2020, Salı 09:10:02 tarihinde eklendi. 2078 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

ENERJİ MÜCADELEMİZ - Doğukan Önal

ENERJİ MÜCADELEMİZ

 

 

Bu gün bütçemizin açık vermesinin en büyük nedeni dışardan ithal etmek zorunda kaldığımız enerji maliyetlerimizdir değerli okurlarım.

 

Son yıllarda Türkiye’nin bu saha üzerinde ki çalışmaları takdire şayan bir minvalde ilerlemektedir. Gerek kendi gemilerimiz ile yaptığımız aramalar, gerek ise bu aramalar neticesinde milli ve yerli bir sistem ile araştırmalar yapmamız biliyorsunuz meyvesini verdi ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklaması ile 320 milyar metreküp bir doğalgaz rezervine ulaştık.

 

Türkiye’nin yaklaşık 7 yıllık ihtiyacını karşılayacak bu rezerv kullanılmaya başladığı tarihten itibaren şu an ki ithal Doğalgaz fiyatlarımız ele alındığında bize dolaylı olarak 300 milyar dolarlık bir tasarruf sağlayacak.

 

Tamamen kendi kıta sağanlığımız üzerinde bulduğumuz bu rezerv çok yüksek ihtimalle 2023 yolunda kullanıma hazır hale getirilecek ve kambiyo taşımacılık yöntemi ile de kullanıma sunulacak. 

Üstelik o rezervde 2 trilyon metreküp daha gaz olduğunu söyleyen ve bunun içinde daha da dibe inilmesini söyleyen bilim adamlarımız da mevcut.

 

Bu gelişmenin yanında Mavi Vatan olarak adlandırdığımız bölge ve doğu Akdeniz’de yaptığımız aramalar da tüm dünyanın dikkatlerini üstümüze çekiyor. Akıllıca yapılmış bir Libya hamlesi ve Yunanistan, Mısır, İsrail, Fransa, Almanya, ABD zilletine karşı mücadelemiz o sahada ne kadar kararlı olduğumuzu gözler önüne seriyor.

 

BP’den Petrobras’a Exxon Mobil’den Chevron’a dünya petrol devleri bu sahalarda nasıl sürekli aramalar yapıyorlarsa Türkiye Petrolleri’nin yaptığı aramalar da uluslararası hukuk bağlamında ülkemizin hakkı elbetteki.

 

Ve bunlar küçümsenecek meseleler değil, yok maliyeti getirisinden daha fazlaymışta, yok böyle bir kaynak yokmuşta, 320 milyar metreküp neymişte falan da filan. Tamamen eleştiri olsunda ne olursa olsun tarzında yorumlar bunlar.

 

Bundan birkaç sene önce Kuzey Denizi’nde 33’üncü kuyuda Norveç açıklarında petrol bulundu ve burası şimdilerde Avrupa’nın en önemli kaynaklarından biri.

 

Bunu biz niye yapmayalım kardeşim? Yazık günah değil mi bu milletin alın teri emeği enerji ithalatında buhar olup gidiyor, bu bulunan rezerv yetmese de biz dünyaya ‘’ artık enerji sahasında bizde varız’’ dedik! Doğu Akdeniz’de bizi masaya oturtmaz iseniz hiç bir şey başaramazsınız dedik!

 

Bu hafta Selçuk Üniversitesinde görevli olan hocalarımızdan birini aradım. Kendisinin bu çalışmalar üzerinde değerli makale ve yayınları var.

 

Trakya ve bölgemiz’de özellikle Kıyıköy taraflarında enerji aramalarında büyük bir titizlik gösterildiğini söyledi. Kendisindende fikir alınmış.

 

İnşallah bölgemizde de yakın zamanda böyle bir rezerv bulunur. Bu hem bölgemiz açısından iyi olur, hemde evlat ve torunlarınızın hayatı değişir diyebilirim. Hayal mi? Değil. Biz 320 milyar metreküp bulduysak yine ve yeniden buluruz Allah’ın izni ile.

 

Hürmet ve muhabbetlerimi sunarım.

 

Yazdır Paylaş
Diğer Doğukan Önal Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek