Tır devrildi, köylü kurtardı
Vali Birol Ekici, şehit ailelerini ziyaret etti
Bugün su kesintisi olacak
HEM’de kursiyerler belgelerini aldı
Bu yazı 21 Ağustos 2020, Cuma 09:12:47 tarihinde eklendi. 2434 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

NAMAZ MI, YOGA MI?. - Ahmet Bostancı

NAMAZ MI, YOGA MI?.

 

 Allah’ın yarattığı en değerli varlık olan insanın, madde ve mana olmak üzere iki yönü vardır. İnsan maddi ihtiyaçlarını yeme, içme, barınma, giyinme gibi fiillerle karşılar. Ruhi ve manevi ihtiyaçlarını inanarak, dua ve ibadet ederek karşılar.

Son bir asırda sanayileşme ile birlikte insanlar yavaş yavaş, karşı koyamadıkları bir döngünün girdabına girdi. Makineleşme, sanayileşme, teknoloji, kapitalizm, materyalizm insanları esir aldı. Özünden uzaklaştırdı. Bunalımlara sürükledi. Girdiği bunalımlardan kurtulmak için çareler arar oldu. Sadece maddiyat ve zenginlik sorunlara çare olmaktan uzak kaldı. Manevi boşluğunu tatmin etme konusunda Cenab-ı Allah yol göstermiş olmasına rağmen, bazı insanlar yanlış adreslerde dertlerine çare arar oldu.

İçki içip sarhoş olan, dertlerinden uzaklaşır yanılgısında olduğu gibi, zihnini dinlendirmek, vücudunu rahatlatmak, stres ve depresyondan kurtulmak isteyen bir takım insanlar, yoga da, veya meditasyon da çare aramaktadırlar. Budizm veya Hind kaynaklı olduğu söylenen yoga dan daha etkili ve bereketli, insan fıtratına daha uygun, kulu Allah’a bağlayan, gönüllere şifa, huzur veren namaz ibadetimiz vardır. Hazinenin üzerinde, hazineden habersiz yaşıyoruz. Nobel ödüllü, İrlandalı edebiyatçı Bernard Shaw: “Gelecekte doktorların hastalarına yazacakları reçete, Müslümanların kıldığı namaz, tuttuğu oruç olacaktır.” Diyor.

Namaz;  dinin direği, ibadetlerin başı, insanı madden ve manen arındıran, zihnen dinlendiren, yüzü nurlandıran, kalbe güç veren, dünyevi ve uhrevi kaygılardan koruyan, ruhu besleyen ve kulu Allah’a yaklaştıran, daha birçok faydaları olan ibadettir. Cenab-ı Allah Kur’an’ da: “Sana vahy edilen kitabı oku. Namazı özenle kıl. Şüphesiz namaz hayasızlıktan ve kötülükten alıkoyar. Allah’ı anmak büyük ibadettir. Allah yaptıklarınızı bilir.” (Ankebut; 45) buyuruyor.

Peygamber efendimiz(as) sordu: “-Ne dersiniz?. Birinizin kapısı önünden bir nehir aksa, o kimse her gün bu nehirde beş defa yıkansa, (vücudunda) kirden eser kalır mı?.”  Ashap: “Kalmaz Ya Rasülallah!” dediler. Peygamber(as): “İşte namaz böyledir. Allah beş vakit namazla günahları silip yok eder.” Buyurdu.

 

Günün sözü: “Namaz kılan bir toplumun psikolojiye, zekât veren bir toplumun sosyolojiye ihtiyacı yoktur.” (Cemil Meriç)

 

Yazdır Paylaş
Diğer Ahmet Bostancı Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek