Vali Ekici, ziyaret ve programlarına hafta sonunda da devam etti
Satrancın şampiyonları madalyalarını aldı
Öğrenciler Başsavcı ve Savcı oldu
Bayramın keyfini doyasıya çıkardılar
Bu yazı 20 Ağustos 2020, Perşembe 09:05:40 tarihinde eklendi. 4542 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

12 ADALAR, LOZAN ANLAŞMASI İLE DEĞİL, UŞİ ANLAŞMASI İLE İTALYANLARA BIRAKILDI - Ertan Bayer

12 ADALAR, LOZAN ANLAŞMASI İLE DEĞİL, UŞİ ANLAŞMASI İLE İTALYANLARA BIRAKILDI

 

Cumhuriyete saldırmayı hedefleyen çakma tarihçiler her fırsatta Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasını sağlayan  24 Temmuz 1923 yılında imzalanan Lozan Anlaşması’na çamur atmaktadır. Bazı çakma yazarlar da bunu yapmaktadır. Bu yalanlardan biri Lozan Anlaşması’nın 2023 yılında sona ereceği, ikincisi Lozan’da Gizli Maddeler olduğu, üçüncüsü de 12 Adaların Lozan Anlaşması ile İtalyanlara bırakıldığı yalanıdır.

Bilgilendirme yazımızı 12 Adalar üzerine kuralım ve 12 Adalar’ın Lozan Anlaşması ile İtalyanlara bırakıldığını çürütelim.  1299 yılında kurulan Osmanlı İmparatorluğu 621 yıl hüküm sürdükten sonra İstanbul’un işgal edildiği 16 Mart 1920 yılında yıkıldı. 12 Adaların İtalyanlara bırakılma tarihi 1912. Yani Osmanlı İmparatorluğu zamanında.  Lozan Anlaşması’nın yapıldığı tarih 24 Temmuz 1923.

Osmanlı Devleti, bugün 12 Adalar olarak bilinen adaları İtalya'ya bırakıyor. Sene 1912. Hangi Anlaşma ile?  Uşi Anlaşması ile İtalya'ya bırakıyor fakat geçici olarak. Anlaşma şartlarına uyulduğu takdirde adalar tekrar Osmanlı Devleti'ne geri verilecek. Fakat şartlara uyum sağlanmıyor. Bu yüzden 3 yıl sonra yani 1915'te Londra'da bu konu gündeme geliyor ve Londra Paktı denilen anlaşmada bu adaların tamamı İtalya'ya bırakılıyor. Bakınız itiraz eden hiçbir padişah yok. Hiç sultan yok. Adaları İtalya'ya bırakmakla kalmıyorlar aynı sene bir de Çanakkale Boğazı'na dayanıyorlar ve Çanakkale Savaşı'nı yapıyoruz. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra da İtalya bu adaları Yunanistan’a bırakıyor.

Yani 12 Adalar önce Uşi'de, sonra da 1915 Londra'da İtalya'ya veriliyor.

Osmanlı temsilcilerinden biri Rumbeyoğlu Fahreddin Bey'dir. Bu adam kim mi? Türk milleti bir milli mücadele verirken, Kuvayı Milliye'yi kurmuşken, bu adam Kuvayı Milliye'nin karşısına Damat Ferit'in kurduğu Kuvayı İnzibatiye ile çıkan adamdır ve Yunan ordusunun yanında olmuştur. Savaş kazanılınca sürgün edilenlerin arasında yer almıştır. 12 Adaları İtalya'ya bırakan heyetin içerisinde bu adam var.

Şimdi asıl olaya gelelim... Uşi Anlaşması'nın ismini aldığı Uşi, Lozan şehrinin bir semtidir. Bu yüzden 1912'de imzalanmış olan Uşi Anlaşması, İtalyan tarihinde Lozan Anlaşması olarak geçer. Fakat bizim bildiğimiz yani 24 Temmuz 1923'te imzalanan Lozan Barışı ile bu anlaşma birbirine karıştırılmasın diye bu anlaşmaya Uşi denmiştir.

Kaldı ki bu konuda derin sohbet yaptığım Cumhuriyet’i sevmeyen bir kişi tartışma sonunda “Ben 1923’te imzalanan Lozan Anlaşması’na bir şey demiyorum, 1912 yılında İmzalanan Lozan Anlaşması’nı kötüledim” diyerek tartışmayı noktalamıştır. Ancak 1912 yılında imzalanan Anlaşmaya biz Uşi Anlaşması diyoruz. Sadece İtalyanlar ve Cumhuriyeti Sevmeyenler Lozan Anlaşması diyor. Ve İtalyanların Lozan Anlaşması dediği bu anlaşma 24 Temmuz 1923’te imzalanan Lozan Anlaşması değil. Uşi Anlaşmasıdır.

İşte arkadaşlar sahte kiralık tarihçiler, yani Kadir Mısıroğlu, Armağan ve çetesi, bu durumdan faydalanıyor ve 12 Adaların Lozan Anlaşması'nda gittiğini söylüyorlar.

Halbuki o Lozan başka, bu Lozan başka. Ne yazık ki bunu bütün millete yutturdular ve böylece milletimizi 24 Temmuz 1923 yılında imzalanan Lozan Anlaşması’na  düşman ettiler.

Ancak bizim bildiğimiz Lozan Anlaşması'nda ise bilakis Ege'de birçok ada Türkiye'ye geçmiştir. Türkiye'ye Lozan Anlaşması ile geçen bu adalar ise, son 10 yılda Yunanistan'a bırakılmıştır.

Bugün Yunan papazların mangal yaptığı Ege adaları, uluslararası anlaşmaya göre halen daha Türklerindir...

Bizlerde Cumhuriyet’ten intikam almak isteyen sahte tarihçilerin yazdıklarına ve söylediklerine inanmayalım. Halkımızı aydınlatalım.

Kalın sağlıcakla…

 

 

Yazdır Paylaş
Diğer Ertan Bayer Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek