Vali Ekici, ziyaret ve programlarına hafta sonunda da devam etti
Satrancın şampiyonları madalyalarını aldı
Öğrenciler Başsavcı ve Savcı oldu
Bayramın keyfini doyasıya çıkardılar
Bu yazı 23 Temmuz 2020, Perşembe 09:57:24 tarihinde eklendi. 3182 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Yarın 24 Temmuz - Ertan Bayer

Yarın 24 Temmuz

 

Yarın 24 Temmuz. Basında sansürün kaldırıldığı yıl olan 24 Temmuz 1908’in üzerinden 112 yıl geçti.

24 Temmuz sansürün kaldırılışının yıl dönümü ve Bayramı. Türkiye'de gazeteciler ise bu günü basın özgürlüğü için mücadele günü olarak karşılıyor. Ve bugün Türkiye’de 134 gazeteci hapis, yüzlercesi yargı kıskacında. 10 bini aşkın işsiz gazeteci var, iş bulabilenlerin çoğu ise güvencesiz.

24 Temmuz 1908 yılında gazeteciler, yayıncılar olağanüstü bir dayanışma göstererek gazetelerine, matbaalarına görevlerini yapmaya gelen sansür memurlarını içeriye almıyorlar.  Ertesi gün ilk kez gazeteler sansürsüz yayımlanıyor. Bu nedenle 24 Temmuz, meslek örgütlerince 1971’e kadar basın bayramı olarak kutlanıyor.

Bu nedenle halkın doğru haber almasını bir bakıma da nefes almasını sağlayan başta yerel gazeteler olmak üzere tüm basın mensuplarının 24 Temmuz Mücadele günü kutlu olsun.

 

X                 X                  X  

 

24 Temmuz aynı zamanda ülkemiz için önemli bir günün daha yıl dönümü.  Yarın 24 Temmuz 1923 yılında imzalan Lozan Barış anlaşmasının 97. Yıl dönümü.

Önce Barış Konferansı yapıtlı. Bu konferans  20 Kasım 1922’de İsviçre’nin Lozan şehrinde toplandı. 2. olarak söz alan İsmet Paşa, istiklal ve hakimiyet konusunun özellikle altını çizerek “ Bütün medeni milletler gibi hürriyet ve istiklal istiyoruz” diyerek, Türk milletinin kararlılığını ve sesini duyurudur.

Lozan Barış Antlaşması’nda ön söz olarak “Devletlerin istiklal ve hakimiyetine saygı gösterilmesi” özellikle belirtildi. İmzalanan barış anlaşması 16 sözleşme, protokol, beyanname, barış anlaşmasının esas nüshası ve nihai senetten oluşuyor.

Lozan Barış Antlaşması Ülkemiz adına T.B.M.M Temsilcileri ile  Birleşik Krallık, İtalyaFransaS.S.C.B (Şimdiki Rusya), Yugoslavya, BelçikaPortekizRomanyaYunanistanJaponya ve İtalya  arasında imzalandı.

Bugün bu topraklar da özgür bir şekilde yaşıyorsak Locan Anlaşması sayesindedir. Lozan Anlaşması da Ulusal Bağımsızlık Günü olmalıdır.

Ülkeyi gerçekten sevdiklerini söyleyenler 2007-2011 döneminde CHP Kırklareli Milletvekilliği yapan Operatör Dr. Tansel Barış’ın da imzası olan “24 Temmuz Ulusal Bağımsızlık Günü olsun” kanun teklifini T.B.M.M.’den geçirmelidir.

Yeni nesle yeteri kadar anlatılmasa da 24 Temmuz Türkiye Cumhuriyeti’nin İstiklal ve Hakimiyeti’nin sağlandığı Ulusal Bağımsızlık Günüdür.  Ülkemizi Avrupa’nın ve Amerika’nın Pazarı haline getiren Kapitülasyonlar da 24 Temmuz Lozan Anlaşması ile kaldırılmıştır.

24 Temmuz Ulusal Bağımsızlık gününüz kutlu olsun…

Yazdır Paylaş
Diğer Ertan Bayer Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek