Tır devrildi, köylü kurtardı
Vali Birol Ekici, şehit ailelerini ziyaret etti
Bugün su kesintisi olacak
HEM’de kursiyerler belgelerini aldı
Bu yazı 13 Mayıs 2020, Çarşamba 08:43:27 tarihinde eklendi. 2779 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

COVİD-19 SONRASI DÜNYA DÜZENİ DEĞİŞECEK - Servet Şenyiğit

COVİD-19 SONRASI DÜNYA DÜZENİ DEĞİŞECEK

 

 Daha önceki bir yazımda,"kimse küresel krizin faturasını Koronavirüse bağlamasın. Virüs şişirilmiş olan, batmakta olan kapitalist sistem balonunu patlatan iğne görevi görmüştür. Buda dünyaya yeni bir pencereden bakmamızı sağlamaktadır." Diye yazmıştım.                                                     

 

 Salgının bitiş süreci ve can kayıpları bilinmese de ortaya iki farklı yaklaşım çıktığı görülüyor. Birincisi, kapitalist ülkelerde ki insandan önce parayı öne çıkaran anlayış. Liberal küreselleşmenin önemli ayağı olan sağlığın, ticaretleştirilip metalaştırılarak, kamusal ayağı zayıflatılarak COVİD-19 karşısíndaki acizliği.  Bu "ölen ölür kalan sağlar bizimdir" anlayışıdır. 

 

ABD'de Trump, İngiltere'de Johnson, Fransa'da Macrom ve Almanya'da Merkel zorunlu olarak kamuculuktan söz etmektedirler ve pratikte uygulamalara başlamışlardır. Gelecekte devletin ekonomideki rolü artacaktır. Küresel kapitalizm treni raydan çıkmıştır ve yeniden raylara koymak için teşvik paketleri uygulamaya konulmuştur. Bu paketler daha çok kamusal harcama önlemi içermektedir.                                   

 

 Salgın nedeniyle uygulamaya konulan evden çalışma ve dijitalleşme daha da yaygınlaşacaktır. İşyerlerindeki çalışma koşulları değişecektir. Servis ve yemekhane sistemleri değişecektir. Bu değişimler sosyal yaşamımızı da etkileyecek, sosyalleşme farklı boyutlara varacaktır.     

 

Unutulmaması gereken bir nokta da ; COVİD-19 salgını süresince, su, hava kirliliği, ozon tabakası, küresel ısınma konularında olumlu gelişmelerin olduğudur. İnsanoğlu bundan ders almalı ve geride kalan zamandaki gibi bencillik ile aşırı sömürü ve kâr hırsını yenmelidir. 

  servetsenyigit@gmail.com

Yazdır Paylaş
Diğer Servet Şenyiğit Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek