Lüleburgaz’da 23 Nisan coşkusu
Kenan Ürün; “Lüleburgazspor’u iyileştirmek için adayım”
Lüleburgaz’da feci kaza
Çeşme meydanına TREPAŞ Resmi Ödeme Merkezi  açıldı
Bu yazı 11 Mayıs 2020, Pazartesi 08:43:41 tarihinde eklendi. 2965 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

OSMANLI ESERLERİ -3- - Metin Dikener

OSMANLI ESERLERİ -3-

 

Bursa’da Yıldırım semtinde olan, Yıldırım Beyazıt tarafından damadı ve kızı Fatma Sultan adına yaptırılan Emir Sultan Camii ziyaret edilecek çok güzel bir mekandır. Yapı şekli bir sarayı andırmaktadır. Caminin girişinde büyük bir bahçe ortasında mermer bir havuz var. Cami ile beraber karşılıklı birçok odalar ve özel bir bölümde ise  yapılan  türbede Emir Sultan, eşi Fatma Sultan ve çocukları ile yatmaktadır. Padişah 2. Murat Han ve Yavuz Sultan Selim‘de Emir Sultanı ziyarete gelirlermiş. Sünnet olacak çocuklar, evleneceklerde Emir Sultan’ı ziyaret eder, Bursa’da bu bir gelenektir. Yıldırım Beyazıt Edirne’de doğmuş ve 29 yaşında padişah olmuştur... Kısa zamanda birçok zaferler kazanan Yıldırım Beyazıt 1402 yılında Ankara Çubuk ovasında Timurlenk’e karşı yaptığı savaşı kaybedip esir düşmüştür. 8 Ay sonra ise vefat etmiştir. Kendi isminin verildiği Yıldırım semtinde kendi adına bir Külliye yaptırmıştır. Cami, Medrese, İmaret, Darüşşifa, Mektep ve hamam olmak üzere yapılan bu eserlerden Bursa halkı da faydalanmaktadır. 20 odanın karşılıklı yer aldığı medrese bugün Dispanser olarak hizmet vermektedir. Yıldırım Camisi’nin yanında Yıldırım Beyazıt oğlu İsa Çelebi ile berabar yatmaktadır. Caminin hemen yanında olan bu türbeyi oğlu Emir Süleyman yaptırmıştır.

İKİNCİ MURAT HAN.  Mehmet Çelebi’nin oğludur. Babası gibi O da kardeşleri  şehzadelerle savaşarak Padişah olmuştur. Birçok olaylar yaşayan İkinci Murat kendi isteği ile tahtan çekildi. Çocuk yaşta Şehzade Fatih Sultan Mehmet Padişah ilan edildi. Haçlı ordularının savaşa hazırlandığını öğrenen genç Padişah babasına eğer ben padişah isem emrediyorum diyerek orduların başına getirdi. 1444 Yılında VARNA Savaşı’nı kazanarak tahtı tekrar oğlu Fatih Sultan Mehmet’e bıraktı. İkinci Murat Han’ın ölümü üzerine Muradiye Külliyesi babasının vasiyeti üzerine oğlu Fatih Sultan Mehmet tarafından yapıldı. Bursa’da Çekirge yolu üzerinde evimize de çok yakın olan Muradiye Camiinde cuma namazımızı hacı dayımla beraber kıldım. Hacı dayım gel dedi arka bahçesinden camiye girdiğimizde burasının neden bu şekilde ayrı  yapıldığını sordum. Cami ile bütünleşen bu bölüm şehzadelerin namaz  kılmaları için özel olarak yapılmış, bunu da bu vesile ile öğrenmiş oldum. Caminin hemen karşısında ise İkinci Murat Han’ın Türbesi bulunmaktadır.

Yine Bursa’da başka bir ziyaret yeri de YEŞİL TÜRBE ve Yeşil Camii’dir. İznik’in nefis  yeşil çinileriyle süslenen dışarısı ve içi ile güzel bir görüntü veren bu türbeyi Mehmet Çelebi kendisi için yaptırmıştır. İşin enteresan tarafı Yeşil Türbe bittikten 40 gün sonra Edirne’de vefat etmiş. Burada birçok Şehzade ve Sultanlarla beraber yatmaktadır. Gidip gördüğümüz Osmanlı Padişahlarının, Velilerin, Erenlerin yattığı kabirlerin sandukaları özel olarak diğer sandukalardan büyük yapılmıştır. Bu da  orada yatan zatın ne kadar büyük biri olduğunu göstermek içinmiş.

OSMAN Gazi ve ORHAN Gazi türbeleri de Bursa’da Tophane parkı içerisindedir. Aslında bir bütün olan daha sonraki yıllarda ayrı ayrı yapılan ilave olan türbelerde vefat eden padişah eşleri, şehzadeleri, sultanlarıda bu türbeler içinde yatmaktadır. OSMAN Gazi Osmanlı İmparatorlugunun kurucusudur.  SELÇUKLU Devleti’nin bitmesi ile Osman Gazi bir devlet kurma kararı alarak tam 600 yüzyıl süren bir İmparatorluğun temelini atmıştır. ORHAN Gazi de kararlılıkla başarılarıyla devamını sağlamıştır. Bursa çok güzel ve tarihi bir vilayetimizdir. Uludağında yaz kış bambaşka bir güzelliği vardır. Gezdiğimiz gördüğümüz başka bir yazı ile iyi haftalar.

EVDE KAL.

 

Yazdır Paylaş
Diğer Metin Dikener Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek