33’üncü 23 Nisan Uluslararası Çocuk Şenliği başladı
Çatı yangını 3 saatte söndürüldü
Selami Tezcan’dan basın açıklaması
Kaymakam Yüce’den 23 Nisan mesajı
Bu yazı 28 Şubat 2020, Cuma 09:26:12 tarihinde eklendi. 2644 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

SECDE İNSANI YÜCELTİR - Ahmet Bostancı

SECDE İNSANI YÜCELTİR

 

Secde, melekle şeytan arasındaki farkı ortaya çıkaran mihenk taşıdır. Allah’ın emri üzerine melekler insanın üstünlüğünü kabullendi, itaat gösterdi ve secde etti. Secde: Teslimiyet ve itaat içerisinde eğilmek, yüzü yere sürmek demektir. Mütevaziliğin göstergesidir. Gönül yorgunluğunun giderildiği yerdir. Secde yerin dibine fısıldamak, cevabı göklerden almaktır. Şeytan Allah’a isyan etti, secde etmedi. Büyüklendi. Lanete uğradı. Huzurdan kovuldu ve kâfirlerden oldu. Cehenneme sürüklendi. Yüce Kur’an olayı şöyle anlatır: “Allah: “Ey İblîs! Emrettiğim zaman seni secde etmekten alıkoyan nedir?” diye sordu. İblîs: “Ben ondan daha üstünüm. Çünkü beni ateşten onu ise çamurdan yarattın” dedi. Allah: “Öyleyse hemen in o cennetten! Orada büyüklük taslamaya hakkın yok. Haydi defol! Çünkü sen aşağılık kimselerden birisin!” (Araf:12-13) 

Aslında iblis (şeytan)ten istenen insanın üstünlüğünü kabul etmesi idi. Şeytan: “Ben insandan daha üstünüm, ateşten yaratıldım, insan ise topraktan yaratıldı” diyerek hem büyüklendi, hem de insanoğlunu haset etti, kıskandı. Bu kıskançlık sebebiyledir ki; şeytan insanın peşini bırakmıyor. Önce Âdem babamızı ve Havva anamızı kandırarak,  yasak meyveden yedirtti. Cennetten çıkarılmalarına sebep oldu. Şimdi de insan neslinin peşini bırakmayarak, dünyada sürekli aldatarak tekrar cennete dönmesine engel olmak istemektedir.
Secdesizlik şeytani özelliktir. Kibir alametidir. Çünkü şeytanda kibri yüzünden secde etmedi. İlk günah secdesizliktir. Onun için namazda rükû bir, itaatin göstergesi olarak secde iki keredir. İnsan secde edince şeytanın beli kırılır. Çılgına döner. Secdeden vazgeçirdiği her insan şeytana bayram ettirir. Secde kulun Allah’a en yakın olduğu andır. İnsan secdesiyle; “Ben nefsime ve şeytana değil, Allah’a kulum.”  Diye haykırır. Bu davranış insanı Allah indinde değerli kılan ve yücelten davranıştır. Kur’an inananları “Onların yüzlerinde secde izi var.” şeklinde vasıflandırır. Onun için insan hiçbir namazı kaçırmamalı, kabirlerde secde etmek isteyen milyarlarca insan olduğun bilmeli…

Ya Allah’a baş eğer
Hiç kimseye eğmezsin,
Ya da herkese baş eğer
Hiçbir şeye değmezsin…

Haram kazanılan aş, aştan sayılmaz
Hak için akmayan yaş, yaştan sayılmaz,
Kişi başım var diye övünmesin,
Secdeye varmayan baş, baştan sayılmaz.

Dünyayı verseler iki gözünü vermezsin.
İki gözünü verene neden secde etmezsin.?

Öleceğiz, öleceğiz müjdeler olsun.
Ölümü öldüren Rabb’e secdeler olsun… (N.F.K.)

 

Yazdır Paylaş
Diğer Ahmet Bostancı Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek