Murat Mahir Altan, Ekosiyaset bildirgesini imzaladı
500 yıllık camiinin kurşun plakaları yine çalındı
“LÜLEBURGAZ’DA ATAMAYI İL BAŞKANLIĞI MI İSTEDİ?”
“Hayvan sever başkan adayı Serhat Paksoy”
Bu yazı 20 Şubat 2020, Perşembe 09:12:32 tarihinde eklendi. 6236 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

“HAYKIRIŞIN SEMBOLLEŞTİĞİ YER” -

“HAYKIRIŞIN SEMBOLLEŞTİĞİ YER”

 

Gezi Parkı protestoları, 2013 yılında Topçu Kışlası'nı, “Taksim Yayalaştırma Projesi” çerçevesinde, imar izni olmadan yeniden inşa etmesini engelleme eylemi olarak başladı. Aralarında iş adamı Osman Kavala, gazeteci Can Dündar, Ayşe Mücella Yapıcı ve oyuncu Mehmet Ali Alabora’nın da bulunduğu, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan yargılandığı, Gezi Parkı eylemlerine ilişkin davada 7 yıl sonra beraat kararı çıktı.

27 Mayıs 2013 gecesi Gezi Parkı’nın duvarı yıkılıp 5 ağaç da yerinden sökülünce Taksim Dayanışma grubu üyeleri iş makinalarının önüne geçerek daha fazla yıkım yapılmasını engelledi. Yıkım çalışmalarına devam etmek için, iş makineleri tekrar ilerleyişe geçti ekip ile protestocular tartışmaya girdi. Gruba büyük bir çoğunluğu zabıta önlüğü giymiş olan Kalyon İnşaat çalışanları müdahale etti. Polisin parkta bulunan gençlere ikinci kez sert müdahalesine rağmen akşam saatlerine gelinince katılım sayısı daha da arttı. Aynı gün İstanbul dışında Ankara'da İzmir’de, Mersin’de, İzmit’te, Konya’da, Manisa'da, Marmaris’te, Adana’da, Zonguldak ve birçok şehirde de protesto yürüyüşleri düzenlendi.

 

Kemal Kılıçdaroğlu, Gezi Parkı’na gelerek her gün bir CHP milletvekilinin bu protestolara katılacağını açıkladı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, direnişin ilk günlerinde ön plana çıkan BDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder'i kastederek yaptığı açıklamada "İmralı'nın postacısının liderliğini yaptığı Gezi Parkı eylemine destek vermiyorum" demiş ve meydanlarda ülkücü olmadığını, olmayacağını ve eyleme destek vermek isteyenlerin ancak MHP'den istifa ederek destek olabileceklerini belirtmişti. Bahçeli sadece bir hafta sonra, partisinin grup toplantısında yaptığı bir konuşmada Hükümete yüklenerek "Gezi Parkı bir çığlıktır. Haykırışın sembolleştiği yerdir" dedi. Meclis dışındaki parti yöneticileri yaptıkları açıklamalarla, gezi protestolarını desteklerken, sert, orantısız güç kullanılarak yapılan müdahalelere uluslararası tepkiler de yoğunlaştı.

“GEZİ” den akılda kalanlar; "Evet cami de yapacağız. Ben bunun iznini gidip de CHP genel başkanından alacak değilim”, “Çapulcular”, "Evinde zorla tuttuğumuz %50 var" "Kışlayı yapacağız. İçinde, AVM ve rezidanslar olacak”, "Tencere tava hep aynı hava", “Miraç kandili dolayısıyla İstanbul gezi parkında Beşiktaş Çarşı grubunun 'polislere ve halka kandil simidi dağıtması”, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in "eylemlere katılanı devlet memurluğundan çıkarırız" yanıtı, Önce, camide alkol tüketildiği, daha sonra öpüşüldüğü, en nihayetinde de ayakkabılarla girildiği iddia edilse de, bu iddialar kanıtlanamayınca Türk mizahının top 10’unda yerini aldı. Günümüzde de maalesef dil değişmedi.

Demokratik ülkelerde tepki ve protesto bir haktır. Bir ülkede insanların, baskıya karşı, doğa ve çevre hassasiyeti, yeşil şehir duyarlılığı ile tepki ve protesto haklarını kullanmasından dolayı hayatları karartılamaz. Ötekileştirilemez. Ayrıştırılamaz.

Gezi halkın refahı, huzuru ve mutluluğunu istemekten ibaretti. Gezi halktı. Gezi aslında bu ülkenin temsil yetkisini yeterince yerine getirmeyenlere düşünenlerin sesi idi. Kanal İstanbul için de aynı senaryo yazılıyor sanırım. Oyunculardan “TEK ADAM” dışında kimler vardı bir hatırlayın. İçişleri Bakanı Muammer Güler, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş, Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek… Hangi sebeple  “KANAL İSTANBUL “ filminde yer almayacaklar acaba? “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüsten olmasın sakın… ”SEVGİYLE KALIN…

Yazdır Paylaş
Diğer Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek