Vali Ekici, ziyaret ve programlarına hafta sonunda da devam etti
Satrancın şampiyonları madalyalarını aldı
Öğrenciler Başsavcı ve Savcı oldu
Bayramın keyfini doyasıya çıkardılar
Bu yazı 29 Ocak 2020, Çarşamba 09:13:31 tarihinde eklendi. 2458 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

TOPLANMA ALANI DEĞİL, TOPLANMA VE ACİL YAŞAMA ALANI OLMALI - Servet Şenyiğit

TOPLANMA ALANI DEĞİL, TOPLANMA VE ACİL YAŞAMA ALANI OLMALI

 

 

25 Ocak 2020 tarihli Hürfikir gazetesinde bir haber yayınlandı. Haberin başlığı; “Lüleburgaz’ da toplanma alanları merak ediliyor.” Haberi okuyunca ilçemizde 40 adet toplanma alanı belirlenmiş.

Hangi değerlerin ölçüt alındığı , neye göre belirlendiği belirtilmese de 40 alana baktığımızda;  yüzde 57.5 ile 23 alanın okul bahçeleri olduğunu görürüz.

 8 alanın park, 2 alanın Pazar yeri, birer tane olarak da Kongre Meydanı, özel öğrenci yurdu, halk kütüphanesi,  Prof. Dr. Necdet Tekin  Gençlik Merkezi, Tarım Orman Müdürlüğü, DSİ Sondaj Müdürlüğü.

 Bir tanesi de yanlışlıkla Eski Kaymakamlık Binası diye yazılmış. Sanırım, Yeni Tören Alanı demek istenmiştir.

Toplantı alanlarının bazılarında WC bile yok. Bazıları zaten yapı.  En az 500 m2 olması gereken açık alanı bile yok.  Aynı arsa üzerinde kurulu iki ayrı bina ayrı ayrı toplanma alanı olarak listelenmiş. Sanki sayı artırılmak istenmiş gibi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD)‘ın, “Tüm mahallelerde bulunan kamu okulları, camiler gibi yapılar da sismik olarak yeterli durumda ise toplanma alanı olarak kullanılabilirler (JICA, 2002)” denmesine rağmen hiçbir cami avlusunun listede yer almaması da ilginç. Toplanma alanları arasında camiler neden yok?

Bence, vurgulanması gereken toplantı alanı ve acil yaşam alanı olarak tanımlamanın yapılması ve uygulanmaya başlanmasıydı. Tanımladığım tümceden “acil yaşam” ı çıkarırsanız insanı çıkarmış olursunuz ve içini boşaltırsınız. İnsanları bir alana topladınız da, bu insanların en acil gereksinimlerini karşılayamayacaksanız o alanlar ne işe yarar? Birbirini tanıyanlar kim eksik, kim gelememiş gibi ölü ve enkaz altında kalanların araştırılmasına yardımcı olabilirler.

 Sağ kalanların gelebileceği ve WC, su, elektrik, acil ilk yardım, battaniye, temel gıda maddeleri gibi  gereksinimlerin bulunamayacağı birim veya konteynerlerin olmadığı bir alan hiçbir işe yaramaz.

 Konteynerlerin içinde olması gereken malzemeler AFAD’ ın yolladığı listede yazıyor. İlçe belediyeleri bu listede yer alan malzemeleri sağlamaları gerekmektedir. Bu listelerde, kazma, kürek, baret, halat gibi arama-kurtarma malzemelerinin yanı sıra battaniye, jeneratör, ilk yardım çantası da yer almaktadır.

Lüleburgaz’da yaşadığım için ilçemi örnek olarak yazdım. Türkiye’ deki tüm ilçeler için geçerlidir. Tüm belediye başkanlarını duyarlı olmaya ve halklarını bu konuda bilinçlendirmeye çağırıyorum.

servetsenyigit@gmail.com

 

Yazdır Paylaş
Diğer Servet Şenyiğit Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek