Vali Ekici, ziyaret ve programlarına hafta sonunda da devam etti
Satrancın şampiyonları madalyalarını aldı
Öğrenciler Başsavcı ve Savcı oldu
Bayramın keyfini doyasıya çıkardılar
Bu yazı 14 Ocak 2020, Salı 09:34:23 tarihinde eklendi. 2357 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

KENEVİR MUCİZESİ YILLARDIR YOK SAYILIYOR - Servet Şenyiğit

KENEVİR MUCİZESİ YILLARDIR YOK SAYILIYOR

 

1914 yılı ABD dolarının üzerinde kenevir tarımı yapan çiftçilerin fotoğrafı vardır. Fotoğrafı düşününce keneviri anlatmak istedim. Kenevir, hasatı yapılan, ekilip biçilen ve insanlık tarihinin en eski bitkisel hammadde kaynağı olan bir bitkidir.

Kenevirin yararları saymakla bitmez. Bir dönümlük kenevir, 25 dönümlük orman kadar oksijen üretir , yine bir dönümlük kenevirden dört dönüm ağaca eş kağıt üretilebilir . Kenevir sekiz kez kağıda dönüştürebilirken, ağaç üç kez kağıda dönüştürebilir. Kenevir dört ayda yetişir, bir ağaç 20-50 yılda yetişir. Yararlar yanlızca kağıt üretimi ile sınırlı değil. Kenevir dünyanın her yerinde yetiştirilebilir ve çok az suya ihtiyaç duyar. Ayrıca kendisini böceklerden koruyabildiği için tarım ilacına ihtiyaç duymaz. Kenevir, AİDS ve kanser tedavisinde kemoterapi ve radyasyon etkisini azaltma, romatizma , kalp , sara, astım , mide, uykusuzluk, psikoloji, omurga hastalıkları gibi 250 hastalıkta kullanılmaktadır. Bir arabanın gövdesi kenevirden yapılırsa , dayanıklılığı çelikten on kat fazla olur ve tekstil ürünleri kenevirden yapılsa tarım ilacı sektörü ortadan kalkabilir.

Amerika’da 18. Yüzyılda ekiminin zorunlu olduğu ve ekmeyenin hapse atıldığı kenevir neden yasaklandı? Amerikalı zengin iş adamları ,kendi çıkarlarına engel olacağını düşündükleri için. Örneğin; Rockerfeller, dünyanın en zengin adamıydı ve petrol şirketi vardı. Bio yakıt olan kenevir yağı da onun en büyük düşmanıydı. W.R Hearst Amerika’da gazete, dergi ve medya sahibiydi. Ormanları vardı ve kağıt üretiyordu. Daha sonradan ABD Başkanı Hoover’in hazine bakanı olan Melon, Dupont şirketinin sahibiydi ve plastik üretmek için lisans almıştı. Bu isimler yaptıkları toplantılarda kenevirin düşman olduğuna karar verdiler ve ortadan kaldırdılar.

Endüstriyel kenevir pazarı beş milyar dolardır ve her yıl artmaktadır. Türkiye her yıl milyonlarca dolar verip Polonya ve Malezya’dan kenevir almaktadır. 2016 yılından itibaren Türkiye’nin 19 ilinde kenevir ekimi yapılmaya başlanmıştır ancak yetersizdir. Ekim yapılan yerlerde de çiftçiler, kenevir ekme formu dolduruyorlar, ekim ve hasat zamanlarında ayda bir tarla gelişim süreci takip ediliyor ve kural dışına çıkılırsa ürün tarlada imha ediliyor. Ekim alanlarını uydu üzerinden izleyen ve TÜBİTAK tarafından desteklenen bir projeyle yasa dışı kenevir ekimleri yüzde doksan azaltılabilinecek.

Tarımda üretim ekonomisini savunuyorsak, kenevir ekimine önem vermeli ve günümüz teknolojinden yararlanmalıyız.

servetsenyigit@gmail.com

 

Yazdır Paylaş
Diğer Servet Şenyiğit Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek