Murat mahir Altan, depremzedelerle buluştu
Yavuz Muhtar yeniden aday
Vali Ekici, jandarma personeli ile iftar yaptı
Ahmetbey köftesine coğrafi işaret almak için protokol imzalandı
Bu yazı 09 Ocak 2020, Perşembe 09:22:35 tarihinde eklendi. 2508 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Yarın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü - Ertan Bayer

Yarın 10 Ocak Çalışan  Gazeteciler Günü

 

Yarın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler günü. Yani ekmeğini haber yaparak kazananların günü.  Bu günü anmadan önce tarafsız olarak haber yapan tüm meslektaşlarımızı üzüntüye boğan 8 Ocak 1996 yılında öldürülen Metin Göktepe’yi de özlemle anıyoruz.

Metin Göktepe,  İstanbul Eyüp’te 8 Ocak 1996’da Ümraniye Cezaevinde öldürülen Rıza Boybaş ve Orhan Özen’in cenazelerini takip ederken polislerce gözaltına alındı. İşkence ile öldürülen Metin’in cenazesi götürüldüğü kapalı spor salonunun yakınına bırakıldı.

Öldürülmesinden sorumlu polisler kamuoyunda “Rahşan affı” diye bilinen afla şartlı tahliyeden yararlanarak toplam 1 yıl 8 ay hapis yattılar. Metin Göktepe, aynı zamanda  gözaltında öldürülmüş gazeteciler içinde katilleri yargılanmış ilk gazetecidir.

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü, gazetecilik mesleğini icra edenleri onurlandırmak için 1961’den beri 10 Ocak günü düzenlenen Türkiye’ye özgü bir kutlama günüdür. Peki 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nasıl ortaya çıktı? 

Türk basın tarihine ‘Dokuz patron olayı’ olarak geçen ve gazetecilerin haklarının ilk kez yasal güvence altına alındığı gün 10 Ocak 1961 tarihidir . 1961-1971 arasında “Çalışan gazeteciler bayramı” adıyla kutlanmış; 1971 yılındaki askeri müdahaleden sonra ülkede gazetecilerin bazı haklarının geri alınması üzerine kutlama gününün adı, ” 10 Ocak Çalışan gazeteciler günü” olarak değiştirilmiştir.

4 Ocak 1961'de kabul edilen ve basın çalışanlarına bazı haklar ve yasal güvence sağlayan “212 sayılı kanun” adlı düzenlemenin Resmi gazetede yayınlanışı nedeniyle 10 Ocak günü kutlama günü oldu.

Ancak gazetecilik, ne fabrika işçiliğine,  ne devlet memurluğuna benzer, gecesi ve gündüzü yoktur.  Her an habere gidebilir. Bu nedenle diğer mesleklere pek benzemez üstelik yaptığı haberleri de iyi olmayan insanlar pek beğenmez.  

Günümüze geldiğimizde Türkiye, 1996 yılından belki biraz daha ileri de ancak, Çin’den sonra da en fazla tutuklu gazetecinin olduğu ülke.  Bu nasıl oluyor dersiniz? Şöyle oluyor. Demokratik ülkelerde  sadece silahlı eylemler terör eylemi olarak kabul ediliyor. Oysa bizde eleştiri bir anda hakaret kapsamına sokulup ceza veriliyor.

Örneği ise şöyle; “ Belediye   A şehrini iyi  yönetemiyor. Çünkü israf yapıyor.  A şehrini  iyi yönetmesi için israfı bırakması gerekiyor.  ” yazdığımızı farz edelim. Burada “ Belediye A şehrini  iyi yönetemiyor” cümlesi hakaret değil bir durum tespitidir. “Çünkü israf yapıyor” da bu tespitin nedenidir. “A şehrini  iyi yönetmesi için israfı bırakması gerekir” cümlesi de tavsiyedir. Bu cümlenin tamamında bir suç unsuru yoktur. Ancak bunu demokratik olmayan ülkelerde yazıp habere konu olan kurumu   eleştirdiğinizde bu ilgili kuruma  hakaret kapsamına sokularak ceza veriliyor. Oysa bu cümlede hakaret değil eleştiri ve tavsiye vardır. Durum bunan ibarettir.

Eleştiri ve düşünceyi ifade etmenin başta ülkemiz olmak üzere tüm dünyada suç sayılmaması dileğiyle 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününüz kutlu olsun.

Kalın sağlıcakla…

 

 

Yazdır Paylaş
Diğer Ertan Bayer Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek